JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

MEGDŐLT G.B. SHAW ELMÉLETE

„Aki tudja csinálja, aki nem tudja tanítja” – a Nobel díjas ír drámaíró híres mondásával kezdte a konferálást Kerekes György. Rögtön megnyugtatta utána a BJC közönségét, hogy ezúttal a kivétel erősíti a szabályt igazságának lehetünk majd tanúi a pénteki koncerten. Harmónia Jazzműhely vendégeként ezúttal Lakatos Ági, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszék jazz-ének tanárnője lépett fel zenekarával. Délután még ő is a nézőtéren ülve figyelte növendékeit, az LFZE év végi bemutató és vizsga koncertjein, este ő állt a színpadra egy sokkal szigorúbb vizsgabizottság elé, amelyet közönségnek neveznek.

Tanárból jócskán akadt a zenekar tagjai között is. Csuhaj Barna Tibor játszott bőgőn, szintén az LFZE tanára, ő „civilben” a művésznő férje mellesleg.

Jeszenszky György is több zeneiskolában vezette be a dobolás rejtelmeibe az ifjú nemzedéket, szintén az LFZE tanára, így nem csak remek, minden stílusban otthonosan mozgó dobolásával (Grencsó Kollektíva, Equinox Quartet, Deseő Csaba Quartet, Cseke Gábor Trió – hogy csak néhányat említsek a az eltérő stílusú zenekarokból) érdemelte ki a tanár úr megszólítást.

Rátonyi Róbert zongorázott, hangszerelést és elektronikus hangszerismeretet tanított az egyetemen, előtte a Postás Erkel Ferenc Zeneiskolában jazz-zongorát, jelenleg a Tóth Aladár Zeneiskolában oktat.

A Standard Zone zenekar, mint ahogy a neve is mutatja, elsősorban standard-ek zenei anyagából válogat. Ne legyintsünk elhamarkodottan erre! A mindenki által ismert számokat, elsősorban jam session-ökön játsszák, mivel ott sokszor olyan zenészek kerülnek egy csapatba, akik soha nem játszottak előzőleg együtt. Egy koncerten is rendszeresen egyet-kettőt műsorra tűznek a legnagyobbak is a saját szerzemények mellett, ez esetben a mindenki által ismert mű saját elképzelésen alapuló feldolgozása hallható. Bátorság és magabiztosság kell ahhoz, hogy egy egész estét ezekkel a darabokkal töltsenek ki. Lakatos Ági bátor volt, és nyert. Lehet, hogy ő is gondolt az általam felvetett dogokra, mert felkonferálásában pár mondatban elmagyarázta az este koncepcióját. A mindig új dolgokkal előálló énekesnő eddig szinte csak kortárs zenét mutatott be mind koncerteken, mind lemezein. Többnyire férje, Csuhaj Barna Tibor szerzeményeit énekelte. A sok kortárs után most ezek a standard-ek jelentik az újdonságot ennek a formációnak, hagyományos és kevésbé hagyományos feldolgozásban. Elmondta azt is, hogy mára a „standard” fogalma, már mást jelent, mint régebben. A repertoár kibővült, nem csak az ötvenes, korai hatvanas évek világából táplálkozik. Klasszikussá vált sok kortárs zeneszerző is, akiknek művei bekerültek a standard-ek közé. Van miből válogatni, így ha jó érzékkel állítja valaki össze a műsort, nem múzeumlátogatáson fogunk részt venni. A tanárnő igazán ismeri az étlapot, mivel a növendékeknek is innen kell kiválasztaniuk évről évre a kötelező vizsgaanyagot. Volt olyan dal, amit tanítványa választása inspirált, volt amelyikeket az előadó, vagy a mű iránti tisztelet vezérelt, volt ahol a zenei alap feldolgozása jelentette a kihívást, és így került a műsorba. Monk, Golson, Jobim klasszikusai mellett előadták Hancock „Maiden Voyage” című szerzeményét, valamint feldolgozásra került Carpenters és Beatles dal is (I Need You), ez utóbbit duóban, férje bőgő kíséretével adta elő. Mind a két részben egy-egy számot kapott a zenekar Ági nélkül. Itt mutathatták meg igazán, hogy milyen kitűnő muzsikusok. Rátonyi Róbert szárnyalt, láthatólag nagyon élvezte a zenét, de Csuhaj Barna Tibor szólói is nagy sikert arattak, a tapsból az együttes motorjának, Jeszenszky Györgynek is jócskán kijutott. Természetesen a tapsok és sikolyok Lakatos Ági dalai és hang improvizációi szóltak leghangosabban. Nem csak énekével, hanem sugárzó egyéniségével és színpadi jelenlétével is lenyűgözött mindenkit. Kedves humorral konferált, beavatta a közönséget apróbb titkokba, mesélt az elhangzó számok történetéről. Mindezt érthetően, jól fogalmazva, magyarul. Sajnos ez már igen ritkán fordul elő celeb világunkban. A figyelmet és a szeretetet tehetségével, önmagát adva vívta ki. Ezek szerint lehet ezt még így csinálni!


j-1.JPG

MC Kerekes Gyuri (Harmónia Műhely)


j-2.JPG


j-3.JPG


j-4.JPG


j-5.JPG


j-6.JPG


j-7.JPG


j-8.JPG


j-9.JPG

Vissza a hírekhez