JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 28.
Sunday Hangover2024. április 28.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nő a volánnál, avagy a Nagy János Trió a Móriczban Nagykanizsán

Gondolom a cím önmagában máris magyarázatot kíván, de ez egyszerű lesz: eddig még nem láttam nőbőrbe bújt dobost. Nos, ez is megtörtént velünk, a kis létszámú, de lelkes kanizsai jazzkedvelő mag tiszteletet sugárzó tapssal köszöntötte a trió tagjait, névszerint a már fent emlegetett Joubert Flórát a doboknál, Frankie Látót a hegedűnél és az együttest vezető ezerujjú Nagy Jánost a billentyűk mögött.

A koncert gerincét a trió legújabb albuma adta, mely a „Jazz de Lune - Debussy 100” címet viseli, és nem meglepő módon Claude Debussy munkásságát öleli fel - persze sajátos hangvétellel. Annyira sajátosan, hogy elég keményen újra lettek a tételek gondolva, de ez egyáltalán nem gond, hiszen Debussy a saját korában kissé "újvonalas" zeneszerzőnek számított. Tovább hallgatva, azt kell mondanom, ezek valójában nem is újra gondolások, inkább csak Debussy művei, mint ihlet által megteremtett - persze áthallásos - új dalok. A jazz játékossága remek táptalaj arra, hogy egy komoly témát érzékkel megközelítve a folyamatos improvizációval egy új élményt alkothassunk. Jánosék ezt tették, a komolyzenei "komolyságot" a jazz finom futamaival vegyítették olyan mágikusan össze, hogy a végeredmény egy kategorizálatlan csoda lett. Mert oké, hogy jazz, de a hegedű okán etno hangzással egészülve ki a modern billentyűs sampling-ekkel pedig kissé futurisztikus érzés vegyül a lágy, érzéki ütőhangszeres világba. Ember legyen a talpán, aki ezt a műfajt pontosan és szépen nevén tudja nevezni.

A setlist:

1. Intro

2. Reverie
3. Meditation on Debussy, Pt. 1
4. Clair De Lune
5. This Is a Good Question
6. Six Antique Epigraphs
7. Adagio
8. Golliwog's Cakewalk
9. Meditation on Debussy, Pt

Egy biztos: aki nem hallotta, az a neten is bele tud hallgatni ebbe a párját ritkító lemezbe, melynek majdnem egy hónappal ezelőtti bemutatójáról DVD felvétel is készült.


dsc-4653.jpg


dsc-4661.jpg


dsc-4665.jpg


dsc-4668.jpg


dsc-4686.jpg


dsc-4688.jpg


dsc-4692.jpg


dsc-4694.jpg


dsc-4698.jpg


dsc-4704.jpg


dsc-4714.jpg


dsc-4722.jpg


dsc-4731.jpg


dsc-4749.jpg


dsc-4764.jpg

Vissza a hírekhez