JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

JAZZ ÉS A TÁRSMŰVÉSZETEK
Jazztémájú képzőművészeti alkotások kiállítása a Vármező Galériában

Nem először adunk hírt egy lelkes jazzbarát képzőművész és társai kiállításáról. Magyar Miklós amellett, hogy remek festőművész, még megszállott szervező is. Az általa alapított Colosseum csoport 14 tagjának műveiből tavaly ősszel az Újpest Galériában láthattunk kiállítást, amelyről mi kis beszámoltunk, mégpedig október 2-án. Miklós érdeme volt, hogy a csoport művészei egy éven belül négy kiállításon is bemutatkozhattak. Nem kell hozzá túlzott képzelőerő, hogy pl. az itt tárgyalásra kerülő, nem kevesebb, mint 18 művész munkáit bemutató kiállítás megszervezése, az alkotások helyszínre szállítása stb. mennyi munkát, levelezést, telefonálást igényelt.

De mindenekelőtt azt mondom el, hogy a kiállításnak helyet adó galéria hol is található ebben a nagyvárosban. Budán, a Várhegy alatt futó Attila utcában, a 93. szám alatt található Mezőgazdasági Könyvtár épületében, amely a Vármező Galériának is helyet ad.  Könnyen megközelíthető három irányból is: a Déli pályaudvar metró végállomásától a Vérmezőn átsétálva, a Széll Kálmán térről vagy a 105-ös busznak az Alagút utáni megállójától pár perc sétával. Nyitva van július 27-ig. Mivel ez a kiállítóterem egy intézmény része, célszerű megérdeklődni a nyitva tartást a következő budapesti vezetékes telefonszámokon: 489-4900 és 489-4920

Magyar Miklós barátomat több mint 20 éve ismerem. Annak idején a neves karikaturistával Tóth Antal Tónióval volt közös kiállítása a Kempinski Hotelben. Tóniónak az ismert amerikai jazzikonokról készült remek karikatúráit az Universal kiadó jazz-újdonságokat bemutató lapjában használtuk fel, így jutottam el erre a kiállításra. Emlékszem, hogy Miklós aprólékosan kidolgozott, hiperrealista, lenyűgöző színgazdagságú képei előtt szinte gyökeret vert a lábam. Hiszen akkoriban még alig jelentek meg jazztémájú cikkek, könyvek nálunk, így el se tudtam hinni, hogy vannak a legismertebb jazz-orientációjú művészek (Gyémánt László, Ruttka Ferenc vagy Urbán György) mellett kevésbé ismert, de velük abszolút egyenértékű olyan magyar művészek, akik a műfaj elkötelezett hívei – művészetükben is!

magyarmiklosjimihendrixemlekere.JPG

Magyar Miklós: A magányos őrtorony, Jimi Hendrix emlékére



Természetesen a Várkert Galériában most kiállító 18 művész nem mindegyike foglalkozik a jazz, a blues vagy a progresszív rock ikonikus figuráinak megörökítésével vagy zenei témák feldolgozásával. De aligha talál az ember nálunk olyan kiállítást, amelyen csak kedves műfajunkkal találkozhatnánk. Még a fotósok között sem igen akad olyan, aki kizárólag ebben a témakörben „utazna”. Magyar Miklós csodás festményeiből és Gáspár Imre tollrajzaiból egy szépséges album is kikerült a nyomdából „Képsor” címmel a tavalyi év végén. (Beszámolónk december 10-én jelent meg.) Ezen a kiállításon is szerepelt Gáspár Imre, de ezúttal a magyar irodalom nagyjainak portréival. (Babits, Juhász Gyula stb.)

Magyar Miklós viszont most sem lett hűtlen a zenéhez.  Öt képet állított ki, két nonfiguratív képet, két szenzációs Jimi Hendrix portrét és egy – a Miklósra olyannyira jellemző mozaikszerűen felépített festményt, amely Miles Davis „Sketches of Spain” c. lemezalbumának állít emléket, igaz a kép a „Spanyolországi vázlatok Miro-val (Miles Davis)” címet viseli, az egyik (itt közölt) nonfiguratív kép pedig Jimi Hendrix tiszteletére született és a „Magányos őrtorony" címre hallgat.

jimmyhendrix.JPG
Magyar Miklós: Jimi Hendrix

magyarmiklosmilesdavisemlekere.jpg

Magyar Miklós: Spanyolországi vázlatok Miro-val, Miles Davis emlékére


Örömmel láttam például a számomra eddig ismeretlen Dévai Alex öt remek képét az olyan blues-zenészekről, mint „Buddy Guy”, „John Lee Hooker”, „John Mayall”, „Keith Richards” és „Stevie Ray Vaughan”. Alex hosszú éveken át élt és dolgozott grafikusként Németországban.

devaialexbuddyguy.jpg
Dévai Alex:   Buddy Guy


Szepesi Andor „Tenorszaxofonos” és „Koncert mindennap” c. munkái, igazán a konvencionális jazzt képviselik. Lebilincselőek, tessék megnézni, itt közöljük.

szepesiandormindennapkoncert.JPG
Szepesi Andor: Mindennap koncert

szepesiandortenorszaxofonos.JPG
Szepesi Andor: Tenorszaxofonos


Óvári János „Willie Nelson”-ja egyszerűen lélegzetelállító.

ovarijanoswillienelson.jpg
Óvári János: Willie Nelson


Képes Tibor festményei nem jazz témájúak, de a figurák kombinálása a hangszerekkel, a zenei szimbólumokkal egyszerűen fantasztikus ötlet. Figyeljék meg „Három királyok” c. képén a koronák díszítéseit: trombita, zongora-klaviatúra és a bőgő „csigája”. Az első király kezében lévő jogar végén a violinkulcs. Zseniális. Tibor Miskolc város jeles művésze.

kepestiborharomkiralyok.JPG
Képes Tibor:  Három királyok


És ha azzal fejezem be minden koncertbeszámolómat, hogy az élőzenét semmi sem helyettesíti, akkor erre a tárlatlátogatásra vonatkozó ismertetőnek sem lehet más a konklúziója, hogy csak a személyes látogatás adja meg azt az élményt, amit ez a kiállítás megérdemel!

devaialexjohnleehooker.jpg

Dévai Alex: John Lee Hooker

devaialexjohnmayall.jpg

Dévai Alex: John Mayall



Vissza a hírekhez