JazzMa

Friss Hírek

Friday on My Mind2024. május 03.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Tegnap is tanultunk valamit: A Juhász Gábor, Somos András duó az iFben

Egyrészt főleg muzsikálni lehetne tanulni Juhász Gábor tanár úrtól és Somos András tanár úrtól, de nem tanítani jöttek az iF-be kedd este, hanem duóban muzsikálni. Másrészt persze sztorizgatnak közben. Így tudtuk meg, hogy a „Softly, as in a Morning Sunrise” c. standard Sigmund Romberg „The New Moon” c. operettjéből való. Sigmund Romberg azonos a nagykanizsai (ha jól találtam ki a nevét a wikipédia cikk alapján) születésű Rosenberg Zsigmonddal, aki 1909-ben érkezett New Yorkba és ott hamar állást kapott, mint zongorista. Hamarosan a Broadway felkapott zeneszerzője lett. A neve viszont egy elírás miatt Rombergre változott, így lett híres. 1951-ben halt meg.

001.jpg

Még egy dolgot tanultam, hogy Gábor gyönyörű dala az „Alatskivi” még szebben szól, ha harsona is közreműködik. Szerencsére a közönségben volt harsonás, aki a harsonáját is hozta: Kuna Márton. Meghallgattuk, fellelkesedtünk és elhatároztuk, hogy elmegyünk Észtországba, Alatskivibe. Szép hely lehet, arról is híres, hogy egy kiváló magyar zeneszerző anyukája ott született. Kikövetkeztettem, hogy a hangszerelés is egy tudomány-művészet.

004.jpg

Nagy dolgok ezek, hallgassatok jó jazzt, olyat ami tegnap szólt az iFben. Nem lehetetlen feladat, minden nap szól élő jazz, az iFben is meg sok helyen a városban.

005.jpg

008.jpg

010.jpg

014.jpg

Vissza a hírekhez