JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

20 éve történt (1999) – Zana Zoltán

1999. május 14-én volt az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Verseny döntője a Márványteremben. Ezzel kapcsolatban mind a hét döntőbe jutott versenyzőnek (ilyen sorrendben játszottak és ilyen helyezést értek el: Zana Zoltán - I. helyezett, Kollmann Gábor - III. helyezett, Klemm Ádám – Legjobb határon túli magyar, Hangya Nagy József – II. helyezett, Bunford Gábor – Legjobb határon túli magyar, Weisz Gábor, Bacsó Kristóf – I. helyezett) az alábbi kérdéseket teszem fel:

zana-zoltan.JPG


1) Pont 20 éve történt... Emlékszik még valamire?

Emlékszem, hogy meglehetősen nehéz volt a felkészülés, mert sem állandó gyakorlóhelyem, sem rendes hangszerem nem volt. A versenyre csakúgy, mint akkoriban mindenre, többnyire “néma” gyakorlással készültem fel, fújás nélkül, ez éppenséggel nem növelte a biztonságérzetemet…  Arra is emlékszem, hogy eredetileg nem is akartam indulni a versenyen, inkább rábeszéltek tanáraim, ismerőseim.

Végül persze nem bántam meg, hogy indultam.


2) A zsűriben olyan nagy nevek ültek, mint Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Csider Károly, Csányi Attila. Kb. 1 méterre ültek maguktól. Nem frusztrálta ez?

Természetesen kissé meg voltam illetődve, nem voltam ilyen helyzetekhez szokva.


3) Miket játszott a döntőben és ki működött közre? I mean, ki volt a zongorista, a bőgős és a dobos?

Nem igazán emlékszem, mit játszottam a döntőben, az egyik szám talán a Tune Up volt.

A döntőben Oláh Cumó Árpád zongorázott, Kőszegi Imre dobolt, Hárs Viktor bőgőzött.


4) Miután lejátszotta a két számot, mit érezett, hogyan sikerült?

Őszintén szólva teljes mértékig elégedetlen voltam mindennel, amit csináltam, stresszes voltam, örültem, hogy egyáltalán lement. Még nagyon az elején tartottam ennek az egésznek akkor, és ezt persze tudtam is.


5) Miután kihirdették az eredményt, milyen érzései voltak?

Meglepődtem. Bár tudtam, hogy többet fogok tudni kihozni magamból a későbbiekben, váratlanul ért, hogy a zsűri ilyen pozitívan értékelte az akkori produkciómat.


6) Volt a helyezésének valami jutalma?

Igen, pénzjutalmat kaptam.


7) Így 20 év távlatából mit gondol, volt ez a verseny valamilyen hatással a későbbi pályafutására?

Természetesen volt, talán inkább rövid távon. Egy ideig még “hatott”, hogy 1. helyezett lettem ezen a versenyen. Bár a legkitűnőbb zenészekkel játszhattam, az azt követő évek szakmailag is, és az életkörülményeimet illetően is meglehetősen rapszódikusak voltak, a lelkesedésem hol megtört, hol feltámadt, de ehhez a versenynek persze már nem volt semmi köze.

Ez volt viszont az első igazi, “hivatalos” visszajelzés számomra, és egyébként hozzátartozóim, családtagjaim számára is, akik nem egészen tudták addig, biztos-e, hogy jól teszem, hogy ezzel foglalkozom. Nagyon fontos és inspiráló mozzanat volt.


8) Az idén augusztusban a Debreceni Jazz Napokon ünnepeljük a 20. évfordulót. Remélem, el tud jönni...

Ott leszek…


Vissza a hírekhez