JazzMa

Friss Hírek

Bluesy Wednesday2024. május 08.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Mi lett velük? - Zsula Rebeka (Amszterdam)

Rebekát 2013-ban ismertem meg az Egressy Béni konziban rendezett jazzversenyen. Mielőtt kiment Hollandiába felléptettem a Debreceni Jazz Napokon. Olyan szenzációsan énekelt, hogy a mai napig nem értem, miért nem vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszékére!

zsula-rebeka.jpg


1) Mikor és hol született?

Tatán születtem, 1991. július 20-án.


2) Volt a családban előzménye a zenélésnek?

Természetesen a zene fontos szerepet játszott mindig az életünkben, de a családban hivatásként csak én választottam a zenét.


3) Maga zeneiskolába járt? Egyáltalán van zeneiskola Tatán?

Tatabányán zene tagozatos általános iskolába jártam, mert már az óvodában látszott, hogy nagy zenei energiával rendelkezem. A továbbtanulásnál felmerült a zeneművészeti szakközépiskola, de még ekkor sem volt elég erős a szándék, úgyhogy csak hobbiként kezdtem járni a tatabányai Dallam Zeneiskolába.


4) Mikor kezdett jazzt énekelni?

15 évesen kezdtem énekelni jazzt, kezdve standard-ekkel természetesen, az első tanárom Pozsár Béla volt.


5) Mikor jött fel Budapestre?

Érettségi után kezdtem csak el az Etűd Zeneiskolát Budapesten.


6) Itt ki volt az ének tanára?

Az Etűdben Winand Gábor tett rám nagy benyomást, a mai napig tetten érhető stílusomon az ő hatása.


7) Meddig volt a növendéke?

Három évig voltam Gábor növendéke.


8) Indult jazz versenyeken és ott milyen helyezést ért el?

Etűdös éveim alatt voltam ugyan egy-két versenyen, de igazából csak tapasztalatszerzés céljából.


9) Miért és hányban ment külföldre?

2016-ban döntöttem úgy, hogy zeneművészeti egyetemre jelentkezem. A Liszt Ferenc Egyetem mellett – tudva azt, hogy csak néhány ember kerülhet be az államilag finanszírozott helyekre – feltérképeztem az európai egyetemeket is. Az Amszterdami Konzervatóriumra esett a választásom, itt találtam leginkább inspirálónak az oktatókat, úgyhogy oda is beadtam a jelentkezésemet. A sors döntött helyettem, a Liszt Ferencre nem sikerült bekerülnöm - bár keményen dolgoztam -, Amszterdamba viszont felvettek.


10) Hollandiában melyik városban él?

Amszterdam mellett élek Haarlemben, ami igazi kulturális gyöngyszem, és pont fél úton van az Északi-tenger felé. Kerékpárral gyakori útvonalam a tengerpart!J


11) Ha végez, kint marad szerencsét próbálni?

Jövőre végzek ugyan, de szívesen maradnék tovább master képzésen, illetve az utolsó évben kialakulhat még újabb érdeklődési terület, mondjuk a zeneszerzés izgalmasnak tűnik számomra.


12) Milyen sűrűn jár haza?

Szerencsére ma már bármikor hazarepülhetünk egy európai országból, de csak látogatóba jövök a családomhoz, az egyetem teljesen lefoglal.


13) Legközelebb mikor jön és kikkel, hol fog fellépni?

Fellépéseim az egyetemen a saját zenekarommal lesznek júniusban, majd júliusban a Ladó Caféban szerepelek néhány alkalommal, de csak addig, amíg tart a nyári szünetem.

Vissza a hírekhez