JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A 22. ZSIDÓ KULTURÁLIS FESZTIVÁL

Az immár 22. alkalommal megrendezésre kerülő Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 1. és 9. között idén is világszínvonalú programokkal, nemzetközi hírű fellépőkkel és csodálatos helyszínekkel várja a látogatókat. Budapest legnagyobb zsidó művészeti rendezvényén ebben az évben a Dohány utcai zsinagóga, a Hegedűs Gyulai utcai zsinagóga, a Goldmark terem, valamint a július végi sajtótájékoztatónak helyt adó, új helyszínként bemutatkozó Wesselényi17 mellett, a Frankel Leó úti zsinagógában, sőt a BMC-ben is lesz koncert, még a Bálint Házban ingyenes könyvbemutatókon, filmvetítéseken, beszélgetéseken vehetünk részt. A rendezvénysorozat összes eseménye, az egy BMC kivételével, mindegyik helyszínen este hét órakor kezdődik. Oldalunk profiljához hűen, a koncertek közül a jazz, vagy a jazzhez kötődőket ajánlom olvasóink figyelmébe.

01-36.jpg


„Együtt lenni egyszerűen jó!”- szól a fesztivál a nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón is elhangzott jelmondata, ahol a fellépők közül is többen megjelentek. Az együttlét felemelő érzését azonban kedden és csütörtökön a jazzrajongóknak nehéz lesz átélnie, ugyanis több, egy időben kezdődő különleges koncert közül sajnos csak egyet tudnak választani, és a választás alighanem megosztja majd a tábort.


02-36.jpg


Szeptember 3-án, kedden, a Dohány utcai zsinagógában, a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál idén is kiemelt helyszínén, a hazai jazzélet egyik legszínesebb egyénisége, Borbély Mihály, ezúttal a Vujicsics együttessel lép fel egy „háromgenerációs” koncerten, amelyen a Söndörgő együttes és a VIGaD zenekar külön-külön, és végül velük együtt is színpadra áll majd, vendégük pedig Tolcsvay László lesz. A Kossuth-díjas együttes alapítói között jegyzett Eredics testvérek közül a bőgőn és tarabukán játszó Kálmán gyerekei alapították a Söndörgőt, akik apjuk révén gyakorlatilag beleszülettek a Vujicsics hagyományba, a balkáni muzsikán nőttek fel. Közülük a tamburás Eredics Áron a Söndörgő mellett másfél évtizede már a Vujicsics együttesben is játszik. A basszprímtamburás és harmonikás Eredics Gábor fia, Vince, 2014 óta a ViGaD együttes harmonikásaként viszi tovább a családi örökséget.


03-33.jpg


Ezen a keddi napon a Hegedűs Gyulai utcai zsinagógában Malek Andrea Soulistic koncert lesz. Az énekesnő és Jáger Bandi zenei egymásra találásának köszönhetően 2016-ban alakult Soulistic neve a lélek zenére, valamint a lélek és a zene közötti szoros kapcsolatra utal. A különleges és kortárs világzenei projekt kezdetben a jazz és az R&B stílusokat ötvözte a magyar népzenével, de egyre szélesedő repertoárjukba gospel feldolgozások, és híres magyar slágerek újragondolt változatai is bekerültek. A Jáger Bandi összeállította Soulistic-ban Hárs Viktor basszusgitározik, valamint a tradicionális szefárd, jiddis zenei folklórt újraértelmező Jazzrael együttesben is közreműködő Balogh Roland gitározik, valamint Pecek Lakatos András dobol. A sajtótájékoztatón Malek Andrea és Jáger Bandi beszámolója szerint koncertjükön jiddis swing szól majd, melyet a 20. század első felének legnépszerűbb női vokális triójává vált Andrews Sisters 1937-ben, a " Bei mir bistu shein " (Nekem gyönyörű vagy), egy népszerű jiddis dal feldolgozásával elért sikere hívott életre.


04-35.jpg


05-33.jpg


Szeptember 4-én, szerdán Szirtes Edina Mókus saját kvintettjével magyar költők ismert verseihez írt kompozícióit mutatja be. A sajtótájékoztatón elmondottak szerint néha túláradóan őszinte, érzelmekkel mélyen átitatott, néha hihetetlenül pörgős és játékos, de minden pillanatában magával ragadó, igazi örömzenére számíthatunk.


06-33.jpg


Szeptember 5-én, a legnehezebb választások elé állító csütörtöki napon, a kiemelt helyszínen, a Dohány utcai zsinagógában Illényi Katica és a Sárik Péter Trió egy rendhagyó klezmer koncertre készül.


07-33.jpg


A Hegedűs Gyulai utcai zsinagógában Pandzarisz Diána zenésztársaival az ősi szefárd zsidó dallamokat fogja vegyíteni az R&B és a Drum & Bass elemeivel, miközben saját dalszövegeit énekli majd. A zsidó népzene és a jazz új hullámainak izgalmas találkozóján a népzenei oldalról Szokolay Dongó Balázs, a jazz térfélről Balázs József és Czibere József is részt vesz a Dina Zenekar új projektjében. A csütörtöki napon azonban lesz még egy különleges zenei élményt adó koncert.


08-32.jpg


Korcsolán Orsolya hegedűművész formabontó módon, az emeleten játszva jelentkezett be a sajtótájékoztatón. A Budapest Music Centerben is formabontónak ígérkezik 19.30-kor kezdődő koncertje az Anima Musicae Kamarazenekarral, ahol Csajkovszkij Vonósszerenádja és Jávori Ferenc „Klezmer szvit”-je után, Astor Piazzola Antonio Vivaldi örökérvényű műve ihlette, „Négy évszak Buenos Aires-ben” című kompozícióját adja elő. A zenekart a művésznő férje, Sugár Gergely, a Bécsi Szimfonikusok művésze, az Ambassad Orchester Wien állandó karmestere vezényli.


09-29.jpg


Szeptember 8-án, vasárnap, a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában a Debrecen Dixieland Jazz Band népszerű örökzöldekkel készül.


A más zenékre, és egyéb kulturális eseményekre is nyitott olvasóink áttekinthetik az alábbi táblázatban a fesztivál összes programját.

További információk, részletek és jegyek: https://zsido-kulturalis-fesztival-2019.broadway.hu/

www.zsidokulturalisfesztival.hu


xx.jpg

Vissza a hírekhez