JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Hírek

Egyszer volt…Zsámbék Jazz Open – 4. rész – The Winners (2001. június 29.)

Ahogy azt a sorozat 0. részében jeleztem, a Zsámbéki Romtemplom melletti füves dombon rendeztük a koncerteket.

2001-ben 6 jazzestet rendeztünk Zsámbékon, összesen 40 fellépővel, akik között volt egy amerikai világsztár (Chico Freeman), és egy Európa-hírű belga szaxofonos (Steve Houben).

Abban az évben Szabó Gyula barátom ötletéből megkerestem a Raiffeisen Bankot. Ők egy feltétellel vállalták a szponzorálást, ha a nevük szerepel. Nos, erre kitaláltam, hogy a 2001-es rendezvények neve legyen „Bartók-Raiffeisen-Zsámbék Jazz-háromszög”.

Ez többeknél kiverte a biztosítékot!

Dr. Alföldy-Boruss István, a Bartók Rádió akkori főszerkesztője például ragaszkodott hozzá, hogy ő is kijön Zsámbékra, és bevezető „speech”-et mond!

Kijött és a dombot megtöltő 300 fős közönségnek többek között azt találta mondani (a szponzor képviselője a nézőtéren ült!): „Nem tudom, hogy mi köze van Bartóknak a Reiffeisen-hez,,,”

Fucking nervous lettem, így én meg azt válaszoltam: „Engem meg ki lehet üldözni a világból a Kékszakállúval, még is a Bartóknak dolgozom.” A közönség majd leesett a székről a röhögéstől.

Az akkori zsámbéki polgármester odajött a színpad elé, és felszólt hozzám, hogy itt van a körzet országgyűlési képviselője, engedjem meg, hogy ő is köszöntse a közönséget. Erre a mikrofonba válaszoltam neki: „Ez nem politikai nagygyűlés, hanem egy jazzkoncert!” Volt, aki ezen is nevetett, de volt, aki fülét-farkát behúzta. A koncert szünetében aztán Selmeczi Gabriella odajött hozzám, és azt mondta, nem politikai beszédet akart mondani, csak azt akarta elmesélni a közönségnek, hogy középiskolás éveiben szaxofonozni tanult.


zsambek2001-001.jpg


Az első estre június 29-én egyébként az addigi Bartók Rádiós jazzversenyeim győzteseit hívtam meg. Ismét The Winners fantázia néven.

Tehát ott volt a két zongora győztes, Oláh „Cumó” Árpád (1980) és Szabó Dániel (1975), a két szaxofon győztes, Bacsó Kristóf (1976) és Zana Zoltán (1976), a gitár győztes Pusztai Antal (1978), és az az év tavaszán rendezett Garay Attila Jazz Énekverseny győztese, Boros Júlia (1972) is.

A győzteseket a Hárs Viktor (1966)-Kőfalvi Csaba (1972) bőgő-dob ritmusszekció kísérte.

Közismert jazz témákat játszottak különböző felállásokban az est mindkét részében.

A záró darabban (Mr. P.C.) a közönség nagy-nagy örömére valamennyien a színpadon voltak és 15’35” alatt játszották el John Coltrane örökérvényű darabját.

Vissza a hírekhez