JazzMa

Friss Hírek

AMP – 20242024. május 12.

Hírek

Exkluzív interjú Balázs Elemérrel a BEG első 20 évéről

Balázs Elemért a 1980-as évek közepe óta ismerem. Az elmúlt több mint három évtizedben számtalan alkalommal léptettem fel különböző formációkkal, és készítettem vele riportot. A mostani kimondottan a Balázs Elemér Group-ról szól!

1) Milyen apropóból alakítottad az első Balázs Elemér Group-ot?

Az első lemezem (My New Way) alapkoncepcióját szerettem volna folytatásként kibővíteni egy női hanggal. Egy fejemben élő elképzelést szerettem volna megvalósítani.


2) Az első csapatnak kik voltak a tagjai? Hol és mikor volt az első fellépésetek?

Az alapfelállás Czerovszky Heni - ének, Winand Gábor - ének, Juhász Gábor - gitár, Szandai Mátyás - nagybőgő, Dés András - ütőhangszerek, Balázs József - zongora, Balázs Elemér - dob volt. 2000-ben volt az első fellépésünk, az Új Vár klubban.


3) Mikor jelent meg az első CD-tek?

2002-ben jelent meg az „Around the World+ című első albumunk.


4) Arra emlékszel, hogy az "Around the World"-öt a Magyar Rádióban mutattátok be először?

Igen, emlékszem. Nagyon jó kis koncert volt.


5) Aztán 2004-ben a "Refracting Sound"-ot is, majd többet nem jöttetek a Márványterembe... Ennek mi lehetett az oka? Túl sok volt a gázsija a BEG-nek? Vagy valamiért megharagudtál rám? Én már nem emlékszem, hogy mi történt...

Sokalltad a gázsinkat:)))


6) Első énekesnőtöket, Czerovszky Henit kik követték?

Kazai Ági egy rövid ideig, Hajdu Klára, Szőke Nikoletta, Kiss Flóra, és most Horváth Cintia.


7) Férfi énekes poszton kisebb volt a fluktuáció, Winand Gábor helyére Szakonyi Milán jött. Őt hányban és hol fedezted fel?

Milánt Berki Tamás ajánlotta figyelmembe. Egy casting-on meghallgattuk, és nagyon megtetszett a hangja rögtön. Ez 2013-ban történt.


8) Tulajdonképpen csak Te és Józsi öcséd maradtatok az alapító tagok közül. A többi hangszeren személycserék voltak: gitáron Juhász Gábort Komjáti Áron, bőgőn Szandai Mátyást Pecek Lakatos Krisztián, ütőhangszereken pedig Dés Andrást Czibere József váltotta. Volt különösebb oka ezeknek a cseréknek?

Semmi nagyobb, különösebb oka nem volt. Egyébként a zenekarról szóló könyvben leírtuk részletesebben, ha valakit érdekel. Zenei változások álltak a háttérben általában.


9) 5 évvel ezelőtt, amikor a BEG 15 éves lett írattál egy könyvet Somogyvári Péterrel (többek között engem is meginterjúvolt). Ez hogy jött létre?

A Gondolat Kiadó igazgatójával (Bácskai Istvánnal) közösen találtuk ki, hogy a 15. évfordulóra jó lenne kihozni a zenekarról egy könyvet.


10) Az elmúlt öt évben mi történt veletek? Például, hogy jött létre az észak-amerikai turné?

Nagyon sok minden történt! Az amerikai turné a New York-i Magyar Intézet és a jóbarát Tim Ries közös szervezésében jött létre! Egyébként New York-ban a Drom nevű klubban játszottunk. Kanadában pedig az Ottawai Jazz Fesztiválon. Szenzációs élmény volt!

Csináltunk három országos turnét a MOL támogatásával, és egy ötállomásos európai turnét is! (Ausztria, Belgium, Franciaország, Finnország, Németország.)

Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen sikeres zenekart hoztam össze! Nagy rajongótáborunk van, és sok ember szerette meg rajtunk keresztül a Jazzt!! Egyébként minden zenésznek szeretném megköszönni, amit hozzátettek ezekhez a fantasztikus sikerekhez!!!


11) Mikor és hol vettétek fel a "Celebation 20&10"-t, és mikor jelenik meg a jubileumi 10-ik CD-tek?

A Pannónia Stúdióban vettük fel idén januárban. A lemezbemutató napján jelenik meg, ott a helyszínen lesz először kapható.


12) Hol és mikor lesz a lemezbemutató koncert?

Július 23-án, csütörtökön 20 órától a Várkert Bazár Öntőház udvarán.


13) Lesz belőle országos turné?

Természetesen lesz a MOL által támogatott turné. Nagy örömmel visszük országszerte bemutatni.


14) Gratulálok a 20 évhez, és a 10 CD-hez is!

Köszönjük szépen!


beg-2020.jpg

Vissza a hírekhez