JazzMa

Friss Hírek

Monday Monday2024. május 20.
Névnaposok – Felicia2024. május 20.
AMP – 20242024. május 12.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 417. rész: ifj. Galambos János

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 156 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg ifj. Galambos Jánosnál tartunk. 13 év alatt eddig 417 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

ifj. Galambos János

ifj-galambos-janos.jpg

Az ő esetében nyugodtan beszélhetünk egy trombitás dinasztiáról.

Édesapja Galambos János trombitaművész, a Soroksári Zeneiskola névadója 1911. június 14-én született Soroksáron és 1975. augusztus 31-én halt meg ugyanitt. A Zeneakadémia elvégzése után a Magyar Rádió Szimfonikus zenekarának szólótrombitása, majd a Pécsi Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanszakvezetője. Növendékei közül sokan ma is zenei életünk ismert művészei.

Fiai ugyancsak trombitaművészek. Galambos Lajos 1941. május 29-én született és 1998.december 29-én halt meg. Az ő fia, ifj. Galambos Lajos 1961-ben született és ő is a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola trombitaszakán végzett. 1981-82-ben a Magyar Rádió könnyűzenei együttesében a Stúdió 11-ben játszott, majd a „mulatós” tánczenét választotta agzi Lajcsi művészéven.

A dinasztiaalapító Galambos János idősebb fia, ifjabb Galambos János Taksonyban született 1932. február 18-án és 2000. július 24-én halt meg. Ugyancsak trombitaművész, aki a tánczene és jazz iránt is érdeklődött.

Játszott Martiny Lajos All Stars bigbandjében, a Fővárosi Tánczenekarban, amely 1956 végén feloszlott.

1958 körül került a zongorista, hangszerelő Körmendi Vilmos zenekarába, ahol Stark Tibort váltotta föl. A Körmendi zenekar maga is átalakult hangszer összeállításában, de zenei felfogásában is. A trombita, harsona, alt-, tenor- és baritonszaxofon, és ritmusszekcióból álló együttes jazzt játszott a Margitszigeti Nagyszállóban. Átalakulása után a tánczene nagyobb hangsúlyt kapott, de a jazzhez nem maradt teljesen hűtlen. Az új felállásban ifj. Galambos János trombitált, Wirth Rudolf klarinétozott és szaxofonozott, Hámos Miklós harsonázott, szükség esetén nagybőgőzött, Kővári Sándor nagybőgőzött, Szabó „Sülthal” Sándor gitározott és hegedült, Hammel Károly dobolt és vibrafonozott. 1958 és 61 között sok hanglemezfelvételt készítettek, kísérték a vezető táncdalénekeseket, koncerteztek. 1962-ben Körmendi Vilmos a Magyar Rádió munkatársa lett, a zenekar vezetését ifjú Galambos János vette át. Első szerződésük Bulgáriába és Csehszlovákiába szólt, aztán feleségével, Fazekas Nicolette énekesnővel és a zenekarral 12 évet töltöttek Finnországban és a skandináv országokban.

Hazatérve a Vám- és Pénzügyőrség Központi Zenekarának karnagya lett.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez