JazzMa

Friss Hírek

RUSZTIKUS SZOMBAT2018. augusztus 13.
Végezetül2018. augusztus 06.
Debrecen – Coda2018. augusztus 06.
Szombat esti bebop2018. augusztus 06.
Szombaton is bor és jazz2018. augusztus 05.
Mindenki másképp csinálja2018. augusztus 04.
DEBRECEN FELÉ, FÉLÚTON 2018. augusztus 04.
Viharos kezdés2018. augusztus 03.
Első nap, utolsó koncert2018. augusztus 03.
BEVÁLTOTT NYEREMÉNY2018. augusztus 03.
Nexus LineUp: Fragments2018. augusztus 03.
EGRI A NÉGYZETEN2018. augusztus 01.
QUINCY JONES 852018. július 23.
BUDAPEST 19562018. június 22.

Lemezpolc kritika:
Borbély Mihály - Polygon

Borbély Mihály: Polygon 2016. április 14., Gáspár Károly

borbely-mihaly-polygon.jpg

Borbély Mihály - Polygon (Fonó)


„Kaval, fujara, és egyéb ínyencfalatok”


Február 11-én jelent meg legutóbbi értekezésem a JazzMa.hu-n Borbély Mihály fémjelezte album kapcsán. Akkor a Kossuth-díjas szaxofonművész quartettjének „Be by Me Tonight/Gyere hozzám estére” című albumát volt szerencsém nagyító alá helyezni. No de az „energiabomba” Borbély Misi máris új anyaggal jelentkezett, méghozzá a „Polygon”-nal, mely egy 2015 szeptemberében, a Fonó Budai Zeneházban adott koncert felvétele. Ezúttal is négytagú zenekart hozott létre, azonban már a felállás is sejteti: itt bizony a folkos vonal felé mozdulás esete forog fenn. (Sikerült „rendőrösen” fogalmaznom, pedig nem tiltja a törvény, hogy bárki ilyen jellegű bandát alapítson. Bár, ahogy most belegondolok, néhány -egyéb- world music anyag esetében azé’ járhatna egy kis bünti...) Szóval, Borbély partnerei voltak: a bolgár Theodosii Spassov (magyarul: Teodoszij Szapaszov), aki -egy a balkánon és kelet-európában is honos- fúvóshangszeren, a kaval-on játszik, továbbá Lukács Miklós cimbalmos és Dés András ütőhangszeres. Azt gondolom, a művészek nevének olvasása után biztosak lehetünk abban, hogy a Tőlük megszokott, világszínvonalú zene fogja kényeztetni füleinket.

Picit előre szaladtam -egyenesen a konklúzió felé- (annyira jó érzés ilyen idegen és nehezen kiejthető szavakat bepötyögni billentyűzetembe, valahogy „inteligencsebbnek” tűnik az ember...), úgyhogy ismerjük meg előbb, milyen dalok hangoznak el a Polygon”-on. Az összesen nyolc számot tartalmazó CD-n, két Borbély („Momo”, „Az utolsó kérdés/ Tha Last Question”), és két Spassov kompozíció mellett („Kacsaleves/Duckling Soup”, „Yafo Hop”), Lukács Miklós munkája, „Az első válasz/The 1st Answer”, és Dés András „A fű zöldebb...”/The Grass is Greener...” című száma is felcsendül.  Ezeken kívül a „Pásztorok/Shepherds” -Borbély és Spassov műve-, illetve a quartett közös szerzeménye, „A 227.nap/The 227th Day” hangzik el.

Balkáni és közel-keleti kirándulásra hívnak minket Borbélyék a „Polygon” által. Persze mindezt jobbnál-jobb improvizációkkal fűszerezik, bravúrosan megoldva a nehéz feladatot: megtartani a dalok jellegét, ízét, és ehhez igazítani a rögtönzéseket. Természetesen Misinek, Theodosii-nak, Mikinek és Andrisnak ez a világ legtermészetesebb dolga, hiszen tudásuk, és ilyen jellegű zenék terén szerzett tapasztalatuk, mindig a jó útra tereli Őket, a mi nagy örömünkre!

Jó szokásához híven, Borbély Mihály erre a koncertre is tekintélyes hangszerparkkal érkezett. Ezúttal szopránszaxofonon, tárogatón, klarinéton, basszusklarinéton, és egy nagyméretű szlovák furulyán, a fujara-n varázsolt. Mindig, minden alkalommal elbűvöli a Közönséget tálentumával, alázatával, humánumával. Borbélyról gyakran eszembe jut az a régi zenész szófordulat, hogy „szeretem, tisztelem-becsülöm, emberileg, zeneileg”. Ezt a mi generációnk némi éllel, malíciával szokta emlegetni, picit „húzva” az idősebbeket, de Misi esetében komolyan és őszintén megáll a fenti mondás. Példakép mindannyiunk számára, legyen szó muzsikáról, vagy az élet egyéb dolgairól. Így hát, mi mással fejezhetném be, mint, hogy jó szívvel ajánlom mindenki figyelmébe Borbély Mihály új korongját, a „Polygon”-t!


Borbély Mihály: Polygon (Fonó 2016)

1. Kacsaleves/Duckling Soup

2. A fű zöldebb.../The Grass is Greener...

3. Pásztorok/Shepherds

4. Momo

5. Az utolsó kérdés/The Last Question

6. Az első válasz/The 1st Answer

7. Yafo Hop

8. A 227. nap/The 227st Day


Borbély Mihály – szopránszaxofon

Theodosii Spassov – kaval

Lukács Miklós – cimbalom

Dés András – ütőhangszerek


Vissza a lemezhez