JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. április 27.
JazzUp – Papp Tamás2018. április 25.
20 év után…2018. április 24.
Jazzverseny a Belvárosban2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.

Lemezpolc kritika:
Czirják Csaba - Markoláb

Czirják Csaba: Markoláb 2018. január 01., Möntör Máté

czirjak-csaba-trio-markolab.jpg

Czirják Csaba Trio – Markoláb (Szerzői kiadás)

Czirják Csaba jazzgitáros új lemezzel jelentkezett a közelmúltban. A „Markoláb” című anyag Bögöthy Ádám bőgős és Czirják Tamás dobos közreműködésével született meg. A korongon nyolc dal található, mind saját szerzemény: hét Czirják Csaba, valamint egy Bögöthy kompozíció.

Az első dal a „Háló” címet viseli. Lüktető tempójú nyolcados zene, gyönyörű, modern gitárszólóval. A néhol felvillanó éteri effektek előrevetítik, hogy valószínűleg többféle hangzásban lesz részünk a számok hallgatása során.

A második dal egy líraibb, 6/8-os szerzemény, ahol a tiszta gitárhang mellett megjelenik egy különlegesen effektezett torzító is: határozott, harapós sound.

Az ezt követő „5 órai tea” az egyik kedvenc felvételem lett a lemezen, nagyon közel állnak hozzám a téma dallamai. A címben talán elrejtett utalást találunk a dal 5/4-es lüktetésére.

A negyedik szám a sodró lendületű „Viharsarok”, melynek végén egészen különleges, modern hangszínen megszólaltatott szárnyaló dallamokkal úszik tovább a szerzemény.

A soron következő egy Bögöthy Ádám kompozíció, az „Üres szoba”. Szintén az egyik kedvenc jelenetem a lemezen, különleges hangulatot áraszt.

Hatodikként az egész anyag címadó dalát, a „Markoláb”-ot hallhatjuk. A gyönyörű, szabad gitár bevezetőt modern effektek, a dal további részét pedig groove-os, lüktető érzet jellemzi. „A kör” című felvétel a hetedik helyet kapta a lemezen. A dob indulásakor az emlékeim pár pillanatra Pat Metheny nagybecsű szerzeményéhez, a „Last Train Home”-hoz ugrottak.  Gyorsan magával ragadott azonban a dal hullámzó szabadsága és harmóniavilága.

A nyolcadik és egyben utolsó szám szintén egy Czirják szerzemény, az „Eső után”. Cím és zene kapcsolata annyira magától értetődő volt itt számomra, hogy hallgatás közben végig az esőáztatta Városliget jelent meg előttem. Gyönyörű, letisztult zene, szép lezárása a lemeznek.

Egy számomra nagyon kedves anyagot hallgathattam végig. A szebbnél szebb saját szerzemények miatt nemcsak az előadói, hanem a zeneszerzői kvalitások tekintetében is magasra tette a lécet. Különleges, magabiztos, de végtelenül szabad hangulatot képviselt számomra a lemez, nagy öröm volt hallgatni. Aki nyitott a modern jazzgitározás szépségeire, ne hagyja ki!Vissza a lemezhez