JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Lukács Miklós - Lukács Miklós - Music from the Solitude of Timeless Minutes / Zene az időtlen percek magányából

Lukács Miklós: Lukács Miklós - Music from the Solitude of Timeless Minutes / Zene az időtlen percek magányából 2020. február 09., Gáspár Károly

lukacs-miklos-music-from-the-solitude-of-timeless-minutes-.jpg

Lukács Miklós - Music from the Solitude of Timeless Minutes / Zene az időtlen percek magányából (BMC Records)


„Életünk metronómja”

Életünk metronómjának pontatlanul pontos, őrjítő, mégis létfontosságú kattogása folyamatosan körbevesz bennünket. Mutatja, érzékelteti az idő múlását, és figyelmeztet: minden múlandó, és sziklaszilárdan törékeny. Ha nem figyelünk rá, kicsúszik kezeink közül az irányítás, ha pedig túlságosan, már-már megszállottan fülelünk, keressük-kutatjuk, honnan szól az isteni-ördögi „tik-tak”, bizony veszélyes, borús vidékekre keveredhetünk, ahol sötét lepelként borul lelkünkre a magány.

A Lukács Miklós által vezetett Cimbiózis Trió új albuma, a „Music from the Solitude of Timeless Minutes / Zene az időtlen percek magányából” anyaga a fenti gondolatok mentén született.

A nagyszerű cimbalmos immáron negyedik alkalommal vonult stúdióba Orbán György bőgőssel és Baló István dobossal, hogy rögzítsék a két részből álló, négy-négy kompozícióját tartalmazó anyagot.

Az első rész még az éber, vagy az elalvás misztikus útján történő indulás fázisát mutatja be, a „Part 2” már a „másik oldal”, az időtlenség állapotában való kalandozást fogalmazza meg.

Azt gondolom, Lukács Miklós friss lemeze rendkívül merész és őszinte vonulatot jelenít meg, hiszen -a jó értelemben véve- cikázó gondolatait vonultatja fel, melyeket a kortárs muzsika eszközeivel tár elénk.

Határozott dallamok, melódiák nem igazán tűnnek fel; minden darab az emóció, a spontaneitás, és a szabadság jegyében csendül fel.

Felemelő érzés hallani, ahogy a három kivételes művész teljes szimbiózisban/”cimbiózisban” játszik együtt, minden rezdülésre, lélegzetvételre figyelve.

Úgy érzem, Lukács a „Music from the Solitude of Timeless Minutes / Zene az időtlen percek magányából” által „brand new” ösvényt kezdett kitaposni. Eddigi munkásságának minden erényét megőrizve, még szélesebbre tárta szíve-lelke kapuját, betekintést engedve számunkra legbelsőbb gondolataiba, pozitív, vagy akár félelmekkel teli érzéseibe.

Az élet szeretete, igenlése ugyanúgy megjelenik az anyag által, mint az elmúlás kikerülhetetlensége, és az ezzel járó nehéz kérdések boncolgatása.

Létünk ellentmondásai -a zene nyelve mellett- némely cím által is felsejlik; az „Egy tiszavirág hosszú élete”, vagy a „Reális víziók” erről tanúskodnak, költői magasságokba emelve a lemezt minden szempontból.

Lukács Miklós, Orbán György és Baló István, azaz a Cimbiózis Trió ismét nagyot alkotva invitál bennünket egy kihívásokkal tűzdelt, mégis kellemes utazásra, amely által más emberként, magunkat jobban megismerve, elfogadva térünk vissza.

Van már jegyük? Kérdezem ezt idézőjelben, és a szó szoros értelmében is, hiszen március 19-én, este nyolc órától lemezbemutató koncert a BMC Opus Jazz Clubban!


Lukács Miklós Cimbiózis Trió: Music from the Solitude of Timeless Minutes / Zene az időtlen percek magányából (BMC Records 2020)

Part 1

1. Introduction to a Dream / Bevezetés egy álomba

2. Metamorphosis / Metamorfózis

3. Nymphaea

4. Memento

Part 2

1. Ode to the Death Knell / Óda a lélekharanghoz

2. The Long Life of Ephemera / Egy tiszavirág hosszú élete

3. Realistic Visions / Reális víziók

4. Refracted Silence in a Heartbeat / Megtört csend egy szívhangban


Lukács Miklós – cimbalom

Orbán György – bőgő

Baló István – dob


Vissza a lemezhez