JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Szakcsi Lakatos Béla - Density of Standards

Szakcsi Lakatos Béla: Density of Standards 2017. szeptember 29., Gáspár Károly

szakcsi-lakatos-bela-density-of-standards.jpg

Szakcsi Lakatos Béla - Density of Standards (BMC Records)


„Mindig jó érzés a Zöld delfin utcában járni!”

Megszokott profiljától meglehetősen eltérő albumot vett szárnyai alá a BMC Records, hiszen a Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Christophe Monniot (altszaxofon), Barcza Horváth József (bőgő), és Balázs Elemér (dob) által fémjelzett „Density of Standards”-en -címéhez méltóan-, jazz standard-eket hallhatunk, ezek közül is a legtöbbet játszottak közül kilencet.

Ha jam session alkalmával egy muzsikus azt mondja például a „Someday My Prince Will Come” (Frank Churchill), vagy az „Autumn Leaves” (Joseph Kosma) kapcsán, hogy nem tudja, esetleg  kotta után nyúl, már „gyanússá” válik az illető, és még az első hang megszólalása előtt tuti odasúgja valaki a többieknek: na, ez biztos hatalmas tróger... Nos, pontosan az evidencia kategóriájába tartozó -egyébként zseniális mesterművek- alkotják az új korong „set list”-jét, hiszen a fent említett két melódián kívül, olyan közismert dalokat adnak elő a kiváló művészek, mint a „Body and Soul” (Johnny Green), a „Summertime” (George Gershwin), a „Green Dolphin Street” (Bronislaw Kaper), vagy Harold Arlen klasszikusa az „Óz, a csodák csodája” című musical-ből, a szépséges „Over the Rainbow”.

Rendhagyónak tekinthető a felvétel abból a szempontból is, hogy -legalábbis számomra- az 1970-es születésű francia szaxofonos, Christophe Monniot eddig elsősorban saját, meglehetősen kortársnak, free jazznek nevezhető zenéje által volt ismert. Na kérem, a „Density of Standards” révén felfedte eddig tán titkolt „skill”-jeit, és bizony megmutatta, hogy az örökzöldekben szintén ki tud teljesedni, őszintén elénk bírja tárni érzéseit. Nem megy át „copy”-ba, nem tűnnek fel Charlie Parker, vagy más nagy „altós” tipikus figurái, annál inkább Monniot, a maga teljes és kendőzetlen valóságában. Lehelet finoman és kissé nyersen, romantikusan és „brutálisan”, szelíden és vadul. Monniot-san!

A három magyar művésszel egészen pompás szimbiózisban tud együtt működni a mi Christophe-unk, persze nem volt nehéz dolga, hiszen Szakcsi Lakatos Béla, Barcza Horváth József és Balázs Elemér már számtalanszor bizonyították, hogy nemzetközi relációban is komolyan számolni kell Velük.

Érdemes megfigyelni Szakcsi és Monniot kölcsönhatását. Béla bácsi hozza kissé erősebben a mainstream vonulatot és a „szív-lélek faktort”, míg a szaxofonos a szabad zene minden jellemzőjét „szállítja”. Azonban ezeket a motívumokat mindig a legjobb helyen, pillanatban cserélgetik egymás között, egészen különleges hangulatot adva ezzel a CD-nek.

Nem tudom kinek az ötlete volt a formációt összehozni, de nagyon jó, hogy létrejött a quartet és a „vele járó” album! Élőben október 14-én hallhatjuk a nagyszerű négyest az Opus Jazz Club-ban, a „Density of Standards” lemezbemutató koncertjén. Aznap tehát a Mátyás utca átmenetileg „Green Dolphin Street”-té avanzsálódik!


Szakcsi - Monniot - Barcza - Balázs: Densit of Standards (BMC Records 2017)

1. Someday My Prince Will Come

2. Body and Soul

3. Summertime

4. Mood Indigo

5. Bye Bye Blackbird

6. Autumn Leaves

7. Green Dolphin Street

8. Over the Rainbow

9. The Days of Wine and Roses


Szakcsi Lakatos Béla - zongora

Christophe Monniot - altszaxofon

Barcza Horváth József - bőgő

Balázs Elemér - dobVissza a lemezhez