JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Lemezpolc kritika:
Griffith, Johnny Quintet - The Lion, Camel & Child

Griffith, Johnny Quintet: The Lion, Camel & Child 2019. február 05., Varga Bendegúz

johnnygriffithq.jpg

Johnny Griffith Quintet: The Lion, Camel & Child (GB Records, 2018.)

A kanadai jazz szcéna újabb kiváló alkotását van szerencsém bemutatni a jazzma.hu olvasóinak: Ezúttal Johnny Griffith szaxofonos néhány hónapja megjelent lemeze kerül terítékre.
A zenekar felállását vizsgálva láthatjuk, hogy a Johnny Griffith Quintet esetében egy klasszikus jazz kvintettről van szó. A trombita és a tenor szaxofon mellett zongora-bőgő-dob ritmusszekciót hallhatunk.
Talán már ez is előrevetíti, hogy a CD-t hallgatva nem valamiféle kísérletező, új utakat kereső muzsikát élhetünk át, hanem inkább a tradíciókhoz ragaszkodó alkotásról van szó. A lemezt hallgatva a hetvenes évek post-bop hangzása jutott eszembe, amelyet Freddie Hubbard vagy Mel Lewis neve fémjelez.
Ezt megerősíti a zenekar vezetőjének a lemezborítóra, a hallgatóhoz címzett üzenete is: "Azt hiszem az újítás a jazz egyik leglényegesebb jellemzője, de ennek az albumnak a létrehozásakor mégsem ez volt az elsődleges szempont. Azért írtam ezeket a nótákat, hogy négy régi barátommal újra összejöhessünk. A számok megírásakor az volt a célom, hogy jól érezzük magunkat. Szerettem volna, hogy a hallgató is érezze, mekkora élvezet számunkra egymással játszani, amellett, hogy talán mindenki talál valami egyedit is ezekben a kompozíciókban." A legkiválóbb szinten képzett, beérett muzsikusok a post-bop éra szerelmesei számára igazán szerethető zenét produkálnak, kiváló szólókkal megspékelve, a már említett zenekarvezetőn kívül a trombitás Jeremy Pelt és a zongorista Adrian Ferrugia részéről is. A dobos játéka is nagyon magas színvonalú, bizonyos esetekben azonban kissé túlburjánzóvá válik. Jó példa erre a "Narcomedusae" és a "Strawberry Quick" melyekre érvényes az elcsépelt mondás: A kevesebb néha több. Johnny Griffith jegyzi az összes szerzeményt a lemezen. A zenei album gerincét a "The Lion, Camel & Child" című közel húszperces, négy tételes darab alkotja, amelyet még hét további szám követ.
Az egyórás lemez anyaga igen egyveretű, talán emiatt kicsit nehézkessé is válik hallgatás közben. A trombita és a tenor szaxofon kettősére írt témák olykor igen súlyosak. Ezt a hatást még tovább erősíti, hogy a dobos Ethan Ardelli viszonylag mély hangolású dobokat használva kíséri társait, nagy energiákat mozgósítva. Játékát azonban a zonogoraszólóknál sem fogja vissza. Én személy szerint üdítőnek találnék egy árnyalattal nagyobb dinamikai változatosságot.
A robosztus hangzás és zene azért talál feloldást: az up-tempós swing, a "For a Derailed Painter" gyönyörűen repül. A "Last Say" című ballada is nagyon szép és légies.
Jót tett volna a lemez egészének, talán ha a "Deliciously Ambigious" és "The Corridor" című kompozíciók végül nem kerülnek fel erre az albumra. Ezek ugyanis elterelik a figyelmet a lemezt indító, egészen kiemelkedő négytételes műről, valamint a személyes kedvenceimről, a "For a Derailed Painter"-ről és a "Last Say"-ről.

A "The Lion, Camel & Child" egy igen jól sikerült zenei album, még kisebb hibáival együtt is. Kíváncsian várom, mi lesz a következő zene, amely Kanadából kis hazánkba is eljut!


Johnny Griffith Quintet: The Lion, Camel & Child (GB Records 2018.)

1-4. The Lion, Camel & Child (Johnny Griffith)
(1). The Lion
(2). The Camel
(3.). Cadenza
(4). The Child
5. Narcomedusae (Johnny Griffith)
6. Strawberry Qwik (Johnny Griffith)
7. Amarone (Johnny Griffith)
8. For a Derailed Painter (Johnny Griffith)
9. Deliciously Ambiguous (Johnny Griffith)
10. The Corridor (Johnny Griffith)
11. Last Say (Johnny Griffith)

Johnny Griffith - Tenor Saxophone
Jeremy Pelt - Trumpet
Adrean Farrugia - Piano
Jon Maharaj - Bass
Ethan Ardelli - Drums


Vissza a lemezhez