JazzMa

Friss Hírek

Orbit: In-Visibility2023. január 17.

Lemezpolc kritika:
Iyer, Vijay - Uneasy

Iyer, Vijay: Uneasy 2021. április 25., Dr. Nagy Sándor

vijay-iyer-linda-may-han-oh-tyshawn-sorey-uneasy.JPG

Vijay Iyer-Linda May Han Oh-Tyshawn Sorey - Uneasy (ECM/Hangvető)

E hónap elején jelent meg az indiai származású amerikai zongorista Vijay Iyer új triójának stúdiófelvétele a német ECM kiadó gondozásában.
Az idén ötven éves muzsikus az ausztrál (Malajziában született, 36 esztendős) Linda May Han Oh-t (bőgő) és a negyven éves amerikai Tyshawn Sorey-t (dob) választotta zenésztársul ehhez a vállalkozásához.
A lemezen nyolc Iyer kompozíció mellett a "Night and Day" (Cole Porter) és a "Drummer's Song" (Geri Allen) feldolgozása található - a műfaj modern mainstream.
Az album rögzítésének időpontja 2019 december, a cím ("Szorongó bizonytalanság" - talán így fordítható), a mondanivaló az akkori (általános) politikai helyzetre utal. És még nem is tudhatták, hogy nemsokára súlyos világjárvány támadja meg a Földet!
A tíz, viszonylag hosszú darab hihetetlenül magas színvonalon, a jazz nyelvén mutatja be korunk hangulatát, a sokszor fájdalmas valóságot.
A három egyenrangú muzsikus igazi kamarazenét produkál - csak jó és még jobb felvételek követik egymást.
A hömpölygő lendületet finom líra váltja - aztán fordítva. A gyakran tapintható feszültséget lágy szépség oldja fel - hogy utána újra az indulat uralkodjon.

A több, mint kilenc perces címadó darab ("Uneasy") - talán a lemez csúcspontja - elképesztő szólókat mutat be, a lassú kezdettől a tempós befejezésig.

A két "idegen" szerzemény közül – véleményem szerint - Cole Porter örökzöldje sikerült jobban.
Vijay Iyer - néhány "elektromos próbálkozás" után - a nagyszerű ritmusszekcióval elsőrangú albumot alkotott - a mindvégig érezhető borongós hangvétel ellenére. Ezen a lemezen a trió tagjai (újra) bizonyítják, hogy a legkiválóbb jazz zenészek élvonalába tartoznak!

1. Children of Flint
2. Combat Breathing
3. Night and Day
4. Touba
5. Drummer's Song
6. Augury
7. Configurations
8. Uneasy
9. Retrofit
10. Entrustment

Vijay Iyer - zongora
Linda May Han Oh - bőgő
Tyshawn Sorey - dob


Vissza a lemezhez