JazzMa

Friss Hírek

BJC 11!2019. január 17.
Shorter, Wayne: Emanon2019. január 16.
Játék – 2019. január2019. január 06.
Gone but Not Forgotten 20182018. december 31.
A JAZZ ESSZENCIÁJA2018. december 30.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.

Lemezpolc kritika:
Maestro, Shai - The Dream Thief

Maestro, Shai: The Dream Thief 2018. október 07., Simády Béla

maestro-thedreamthief.jpg

Shai Maestro – The Dream Thief (ECM Records, 2018)

Manfred Eicher imádja a zongora triókat. Az ECM kiadó katalógusa ennek a bizonyítéka, megszámlálhatatlanul sok megunhatatlan lemez született már a felügyelete alatt álló stúdiókban.

Shai Maestro is imádja a zongora triókat. Miközben Avishai Cohen bőgős annak idején meghívta triójába, - és négy lemez felvételein közreműködött – saját formációját is aktivizálta, és Jorge Roeder bőgőssel és Ziv Ravitz dobossal szintén négy saját lemezt is kiadott három különböző kiadónál. 6 éve már leginkább erre a trióra koncentrált és lemezei, fellépései elismerést váltottak ki a nézők és kritikusok körében egyaránt. A zongora, bőgő, dob hagyományos jazz stílusát itt-ott vegyítették csipetnyi ambient, electronika, downbeat jegyekkel, csupán a korszerűség jegyében. Vendégként szívesen szerepelt barátai meghívására, így aztán részt vett Mark Guiliana, Oded Tzur, Daniel Zamir lemezeinek elkészítésénél.

És aztán eljött 2018 áprilisa, helyszín a lugano-i stúdió, ahol Eicher kérésére rögzítette új lemezét Jorge Roeder bőgőssel és Ofri Nehemya  dobossal. Ahogy Maestro elmondta, biztos volt benne, hogy ha egy légtérben lesz az ECM főnökével, akkor leginkább a pillanat varázsát fogják megragadni és nem ragaszkodnak majd a megírt zene hangról-hangra pontos eljátszásához. „Emlékszem, amikor gyerekkoromban egyszer apámmal dolgoztam a kertben, anyám elkezdte hallgatni Keith Jarrett „The Köln Concert” lemezét a nappali sztereó rendszerén. Ott hagytam apámat, befutottam a házba, hogy megtudjam, mi volt ez a csodálatos zene, ami a hangszórókból áradt. Elvarázsolt, és nem hagyhattam, hogy elszalasszam. Keith zenéje volt a belépőm az ECM univerzumába és dedikált hangzásvilágába. Van idő és hely a zene számára, hogy természetes módon kibontakozhasson. Úgy érzem, a mai világban ez rendkívül ritka.” – írta FB oldalán Shai Maestro.

Egy tökéletesen időzített találkozás eredménye lett az új lemez. A zongorista és két társa jó néhány napig dolgozott a zenén mielőtt a stúdióban elkezdett forogni a szalag. Roeder és Nehemya hatalmas zenei intelligenciával és elmélyültséggel teljesen egyenrangú partnerként vesznek részt a produkcióban. És természetesen a teremben jelen vannak a régi idők szellemei, hiszen egy ECM lemeznek úgy kell szólni, hogy az könnyedén felismerhető legyen. A klasszikus alapképzettségű zenekarvezető csodálatos dallamokat játszik, remek improvizációkkal megtűzdelve. Az egész albumot a befelé fordultság jellemzi, a korábbi felvételekhez képest „ECM-esen” lelassult szerzeményekkel. Egy érdekesség: az utolsó számot a Sandy Hook iskolai mészárlás emlékére írta Maestro, ahol zenész kollegája Jimmy Greene szaxofonos vesztette el 6 éves kislányát. Itt néhány bevágott részletként Obama elnök erre vonatkozó beszédeiből hallhatunk.

„A „The Dream Thief” lényegében a dallamról szól. Egy dallam, amely az idő és tér történetében bontakozik ki. Remélem élvezni fogják!”

Csatlakozom  Shai Maestro szavaihoz.


Hivatalos videó:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=183&v=4_rzymj9hRs

Shai Maestro – zongora
Jorge Roeder – bőgő
Ofri Nehemya – dob

Track lista:

1. My Second Childhood
2. The Forgotten Village
3. The Dream Thief
4. A Moon’s Tale
5. Lifeline
6. Choral
7. New River, New Water
8. These Foolish Things (Remind Me of You)
9. What Else Needs To Happen?Vissza a lemezhez