JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2018. április 23.
Misch, Tom: Geography2018. április 22.
Elling, Kurt: The Questions2018. április 21.
BAD PLUS plusz2018. április 18.
XI. BODAJKI JAZZ TÁBOR2018. április 15.
ROAD SIX SAX2018. április 14.
HARGROVE A BJC-ben2018. április 12.
Aranykor2018. április 11.
ROY HARGROVE ISMÉT PESTEN2018. április 11.
Mehldau, Brad: After Bach2018. április 10.

Lemezpolc kritika:
Rogers, Paul - Bag of Screams

Rogers, Paul: Bag of Screams 2018. április 14., Dr. Nagy Sándor

paul-rogers-emil-gross.JPG

Paul Rogers & Emil Gross - Bag of Screams (Setola Di Maiale)


25 éve foglalkozik elvont, improvizatív kamarazenével az olasz  lemezkiadó, amely nem áll távol a free jazz-től (- sőt). Nehéz küldetés, de az eltelt negyed évszázad igazolja létjogosultságát.
Ez a duófelvétel tökéletesen illeszkedik a sorba: két hangszer összeolvadó rögtönzései szólnak megalkuvás nélkül, a "behízelgő" dallamokat és ritmusokat messze elkerülve. 
Paul Rogers, a 62 éves angol muzsikus különleges, 7-húros bőgőn játszik vonóval és pengetve - egy-egy számon belül (is) felváltva. Az osztrák multiinstrumentalista Emil Gross ezúttal a dobokat és az ütőhangszereket kezeli. (2014-ben Kézdy Luca közreműködésével adta ki az "Escaped Fragments" című CD-t.)
Nagyrészt sodró lendületű, szabad zenét hallunk - a líra, az érzelgősség nem ehhez a közeghez tartozik. A gondolat-rohanás, a mai világra jellemző tempó már annál inkább. Lehengerlő, elképesztő technikájú bőgő-játék, érzékeny, finom, dobos-ütős kísérettel. Szokatlan dallamok - "megfoghatatlan" témák. Hogy mégis összeáll - az a két zenész érdeme. 
Rogers komor vonózása helyett több pengetést hallgattam volna (ahogy - például - a "Blerra" első felében, vagy a "Raunzer"-ben "nyomja") - de ez már "magánügy". A (néha) "semmibe" vezető száguldás helyett több "tisztást", megpihenést szeretnék egy ilyen kiránduláson. Mindezek ellenére figyelemre méltó, hullámzó energiákkal teli, gazdag lemez - de csak a műfajban régóta otthon levőknek.

1. Yell
2. Wail
3. Geschrei
4. Howl
5. Blerra
6. Shriek
7. Raunzer
8. Yelp
9. Juchzer

Paul Rogers - 7-húros bőgő
Emil Gross - dob, ütőhangszerek


Vissza a lemezhez