JazzMa

Friss Hírek

NEQ jazzelő naplemente2024. július 17.
Fur: Bond2024. július 12.
Söndörgő: Gyezz2024. július 07.

Lemezpolc kritika:
Snétberger, Ferenc - In Concert

Snétberger, Ferenc: In Concert 2016. március 11., Gáspár Károly

ferenc-snetberger-in-concert.jpg

Ferenc Snétberger - In Concert (ECM - Hangvető)


„A Reményhozó!”

A zene sokféle lehet, és kell is legyen. A disszonancia diszkrét bája sem rosszabb, mint a romantika félreérthetetlen csókja. Kinek, melyik esik jobban, ízlés kérdése. Persze lehet az ember -jó értelemben véve- telhetetlen, és befogadhat különböző metódusú, filozófiájú muzsikát, megtalálhatja benne a szépséget. Mert a lélek tápláléka, mannája a zene. Még a legvadabb rocker is belső nyugalmat keres, és találja meg valamely heavy metal banda által. Kikiabálja fájdalmát, illetve „ordít” helyette az adott zenekar énekese. A hangok, melódiák, akkordok nehéz kérdésekre adnak választ, de fel is vetnek számos fajsúlyos problematikát. Például: úgy érzed szerelmes vagy? Válaszolni tud Neked egy gyönyörű ballada, hogy csak elragadott a hév, a tavaszi zsongás, vagy valódi érzelmeket táplálsz valaki iránt. A jó, a mély, az őszinte muzsika mindenre felel, ha megnyitjuk szívünket, és hagyjuk, hogy átjárja minden porcikánkat.

Zseniális szerzők és előadók nélkül azonban mindez nem volna lehetséges. Ahogy mondani szokás, „rohanó világunkban” elsikkad a tehetség, felszárítja, eltünteti a színről „Felületesség Sötét Napja” a mélyérzésű művészeket. Sajnos sok esetben így történik... De mindig vannak, akik a szeretet és tudás páncéljával felvértezve járnak közöttünk, és nem emészti fel Őket a gonoszság és közöny állandó mesterkedése, kísértése. Teszik az Isten, vagy Sors által -kinek, hogy tetszik- rendelt dolgukat.

Napjainkban az egyik Kiválasztott Snétberger Ferenc. A Németországban élő magyar gitáros évtizedek óta a nemzetközi jazzvilág ünnepelt alakja. Egyéni stílusa, sajátos dallamvilága a legnagyobbak közé emelte. Nagy utat járt be szó szerint és átvitt értelemben is. Salgótarjánban született (1957), a’80-as évek közepe óta Berlinben él. Sok nehézség, küzdelem után -kitartó munkájának köszönhetően- révbe ért, és mostanra -a fiatal tehetségek okítása és segítése mellett- főállású „Reményhozó” lett. Igen, reményt hoz nekünk. Reményt, hogy nincs lehetetlen, hogy csak a Fény van, és a Sötétség a föld alá bújik, ha kellő erővel és tiszta szívvel állunk ki ellene. Reményt hoz, hogy a szép, dallamos muzsika kell és kell a Közönségnek, sőt, szivacsként szívják magukba! Teszi mindezt gitárral a kezében, szelíden, mosolygósan. Nem hangos szóval, nem önteltséggel, nem fellengzéssel. Snétberger a kora tavaszi lágy szellő, Snétberger az első nap április-május környékén, mikor felébresztjük téli álmából fehér nadrágunkat, Snétberger az, akit hallgatva szerencsésnek érezzük magunkat, hogy emberek lehetünk.

Az ECM lemezkiadót Manfred Eicher alapította 1969-ben. Azóta a világ egyik legnagyobbjává vált, mint jazz, kortárs és klasszikus zenét „megörökítő” vállalat. Pár hónapja Ferit is leszerződtette cégéhez, és 2016. március 11-én világszerte piacra dobja.

Első ECM-es megnyilvánulásaként Snétberger Ferenc 2013-ban, a budapesti Zeneakadémián adott szólókoncertjét nyomtatták ezüstösen fénylő korongra, „In Concert” címen. Kilenc dal hangzik el a felvételen. Nyolc Snétberger darab („Budapest Part I -VIII), és Harold Arlen örökzöldje, az „Over the Rainbow”. Az album az első másodperctől az utolsóig lebilincselő! Ferenc valami olyan megfogalmazhatatlan mélységgel játszik, melyet képtelenség szavakba önteni! Ráadásul mindezt természetesen, minden erőlködés, „nagyot akarás” nélkül abszolválja. Feltűnnek J.S. Bach és más nagy klasszikus komponisták stílusát idéző motívumok, akkordmenetek, de a flamenco és a brazil bossa-nova, szamba sem marad ki, jóféle fűszerként pedig egy kis közel-keleti és cigány íz is belekerült a Snétberger féle pompás menüsorba. Sokféle világ keveredik a gitáros zenéjében. Azonban Ő a lehető legízlésesebben eggyé varázsolja ezeket, és mutatja meg, hogy nincsenek határok, falak, a jó muzsika mindenen áthatol!

Szentimentális, romantikus. Azt gondolom, nyugodtan mondhatom e két jelzőt az anyag kapcsán. Mivel az előadó tisztán, őszintén közli velünk gondolatait, így nagyon, de nagyon jól eső érzés a fülnek, szívnek-léleknek ez a mindenkit és mindent átölelő gyönyörű zene.

Vállalva kijelentésem súlyát, azt mondom: az „In Concert” minden idők egyik legjobb, magyar jazz muzsikus által készített lemeze, és a nemzetközi mezőnyben is a legfelső polcon a helye!

Snétberger Ferenc újra elhozta nekünk a Reményt, hogy él és győz a Jóság, Szépség, hogy mindenki számára van Levegő!


Snétberger Ferenc: In Concert (ECM 2016)

Budapest Part I - VIII

Over the Rainbow


Snétberger Ferenc – akusztikus gitár


Vissza a lemezhez