JazzMa

Friss Hírek

Bluesy Wednesday2024. május 08.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

A 17. Dobosok Farsangja a Vigyázó Sándor Művelődési Házban február 25-én, a XVII. kerületi Rákosmentén

A Dobosok Farsangját, ezt a nemzetközi fergeteges ütős találkozót, Martonosi György szervezi, és a koncerteket vezeti lankadatlan ambícióval, immáron tizenhét éve. (A dobosok "Gyuri bácsija", aki maga is aktív zenész, dobtanár és sikeres képzőművész. Fotóival, szobraival és installációival számos kiállításon vett részt.) A szerteágazó szervező munkában, külföldi vendégművészek fogadásában, ellátásában, támogatók felkutatásában, hűséges segítő társa Orosz Márta, Gyuri bácsi kedves felesége, aki a korábban Dózsa Művelődési Háznak nevezett intézmény igazgatója volt nyugdíjba vonulásáig, és így a helyszínt is biztosította a rendezvényeknek. Eddigi állhatatos munkájukért mind a kettőjüket csak tisztelet és elismerés illeti.

Ezalatt a majdnem két évtized alatt, a dobos farsangokon a hazai dobosok és együttesek színe javán kívül számos külföldről érkezett világhírű dobost láthattunk-hallhattunk élőben bemutatkozni. Többek között Peter Erskine, Andy Fisenden,  Omar Hakim, Joey Baron, Gregg Bissonette,  Mohamed Bangoura stb., csak néhányat említve, de hosszú a sora azoknak, akiket Gyuri bácsi szervezésében ismerhettünk meg. A környező országok remek dobosait. Például tavaly itt mutatkozott be Hodek Dávid is és még néhányan a Visegrádi Négyek országaiból. Az idei megmozduláson Ralf Gustke, a "Groove Master" kápráztatta el a hallgatóságot.  Szóval igazán impozáns a lista. Minden alkalommal a különböző cégek hangszer kiállítása és bemutatói, neves dobosok kurzusai kísérik az eseményt, ahogy most is történt.

(Itt és most engedtessék meg nekem, hogy egy személyes kitérőt tegyek. Ezt a remek sorozatot a kezdetektől látogattam. Történt a negyedik Dobosok Farsangján 1999-ben, hogy a Yamaha cég felajánlott egy Yamaha Stage Custom dob felszerelést az akkori tombola fődíjának. És lássanak csodát, egy darab kétszáz forintos tombolával nekem volt akkora szerencsém, hogy megnyertem a nagyszerű készletet, a hátamban több száz szúrós tekintettel. A szetet kiegészítve megfelelő cintányérokkal, azóta is örömmel nyúzom és imába foglalom a cég és Gyuri bácsi nevét.)


hangszer-bemutatok.JPG


cintanyerok.JPG


A hangszerbemutatók 14 órától, (ahol dobos szemmel gyönyörűségeket lehetett látni) és a kurzusok 15 órától folytak több teremben. (Ralf Gustke mesterkurzusa, Korompai Zsolt kurzusa és a Pálmai Dobakadémia.) Az ütőhangszerektől az akusztikus dobfelszereléseken, a márkás cintányérokon át, az elektromos dobok különféle fajtájáig sok szépséget meg lehetett csodálni és ki lehetett próbálni. A galérián az eddigi tizenhat Dobosok Farsangja plakáton lehetett végig követni, hogy ki mindenki mutatkozhatott be ez idáig. A Big Stick dobverőket forgalmazó cég egy elegáns gesztussal, minden koncert jegyet vásárlót megajándékozott egy pár verővel.

Hét órakor a koncertre gyülekező közönség a kivetítőn egy amatőr felvételről idézhette vissza az 1996-os, első Dobosok Farsangját, amin éppen az ezen az esten is fellépő Szendőfi Péter együttese játszott.


martonosi-gyorgy.JPG


A koncertet Martonosi György laza stílusban, szokásos jó humorral előadott bevezetője nyitotta meg. Az első rész két előadója mindjárt "zúzós" zenét produkált. Veres Márton a "Pokolgép" zenekar  motorja egy különös mozgás koreográfiával előadott hard rock fergeteget zúdított a közönségre számítógépes konzerv kísérettel. Ez a fiatal dobos tehetség valóban szinte a pokol tornácát idézte a színpadra energiától duzzadó játékával.


veres-marton.JPG


A következő produkció a különös nevű Szubjektív Panasz együttes volt: Bozsik Patrik énekelt, Sipeki "Pipi" Zoltán gitározott, Papesch Péter basszusgitározott és Szendőfi Péter dobolt. A saját szerzeményeiket rendkívüli elánnal, talán a túl erős hangosításnak is köszönhetően szinte végig fortissimo adták elő. Különösen a férfias (majdnem agresszív) énekes, Bozsik Patrik mozgása és előadásmódja, Szendőfi Péter lenyűgöző technikájú dobolása és remek gitárszólók jellemezték játékukat.


szubjektiv-panasz.JPG


A második részt az Éles Gábor Trió (Éles Gábor gitár, Szkladányi András basszusgitár és Móré Attila dob) és vendégük Tóth Vera nyitotta.


les-gabor-trio.JPG


A trió "2011" című lemezbemutató koncertje az itteni jazzklubban volt tavaly. Idén pedig a Budapest Jazz Clubban mutatkoztak be ugyanezzel a programmal, nagy sikerrel. Most sem csalódhattunk bennük blues-os, soul-os szépen felépített számaikkal méltán nyerték el a közönség szimpátiáját. Két trió darab után Tóth Vera csatlakozott a zenekarhoz.


les-g-toth-vera-duet.JPG


Az igazi feeling-gel előadott számok, de különösen az Éles Gáborral énekelt duettek arattak frenetikus sikert.


more-attila.JPG


Móré Attila nagyszerű dobszólója ezt még tovább fokozta. Az est egyik legjobb produkcióját hallhattuk tőlük.


les-trio-toth-vera.JPG


Ezután igazi rockerek következtek. A Gerdesits Ferenc dob és ének, Varga Líviusz ütőhangszerek, ének, Vastag Gábor gitár, Mezei András basszusgitár formáció. Különösen a magyarul, jól érthetően előadott dalaik ironikus, pikáns szövegei ragadták el a közönséget. De Varga Líviusz reppelése is nagy sikert aratott.


gerdesits-varga-vastag-mezei.JPG


A harmadik részt számos világsztár kísérője, Ralf Gutske a "groove master" produkciója nyitotta.


ralf-gustke-2.JPG


Egy alkalommal azt nyilatkozta: "A groove számomra annyit jelent, mint egy ritmusmintát megtölteni lüktetéssel". Nála még a tempón belüli "micro time"-ra is érdemes odafigyelni.  Ralf Gustke a Yamaha dobok és a Meinl cintányérok nemzetközi képviselője. Itt is ezekből a márkákból állt össze a pompás felszerelése. Ő is számítógépes konzerv zenei alapot hozott és arra adta elő fergeteges kíséretét, időnként szólórészeket beiktatva, nagy közönségsikert aratva.


ralf-gustke.JPG


A koncert befejező részében egy fiatalokból álló csapat lépett pódiumra, akiket Gyuri bácsi "TV All Stars Band"-nek konferált be.


tv-all-stars-band.JPG


Veres Mónika ének, Balogh László dob, Dajka Krisztián gitár, Nagy Lajos szintetizátor és Temesi Berci basszusgitár volt az összeállításuk. Zenéjük fiatalos, lendületes, a soul és a rock muzsikát ötvöző, népszerű dalokból állt. A fiatal, csinos, jó színpadi mozgású, remekül éneklő Veres Mónika egy pillanat alatt meghódította a főleg férfinépből álló közönségét. De a nagyszerű gitárszólók és végül, de nem utolsó sorban az ifjú dobos tehetség szólói is hozzájárultak az együttes sikeréhez.


gyuri-bacsi-bucsuzik.JPG


A koncert végén Martonosi György köszönetet mondott a támogatóknak, a résztvevő muzsikusoknak és a kedves közönségnek. Mindenkit arra biztatott, hogy a jövőre megrendezendő 18. Dobosok Farsangjára még többen jöjjenek el.

Vissza a hírekhez