JazzMa

Friss Hírek

Bluesy Wednesday2024. május 08.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Gondolataim a jazz-ről - 2016 november

Nem több. Nem szakmai elemzés(ek), nem részletes koncertbeszámoló(k). Itt és most csak önálló gondolatok, nem is lehetne más: nem vagyok sem zenész, sem kritikus. Még a 2014-es Montreux Jazz Festival-ról írtam egy beharangozót - és azóta rendszeresen "hallatom a hangomat" honlapunkon. Sport berkekben mondják: az lehet igazán pártatlan játékvezető, akinek van "civil" foglalkozása (is)...

November 1-én töltötte be 90. életévét Lou Donaldson, amerikai altszaxofonos. Korábban zenésztársai voltak: Art Blakey, Milt Jackson, Jimmy Smith - többek között. Számtalan - főleg a Blue Note-nál megjelent - lemeze közül a "Blues Walk"-ot (1958) ajánlom. (A címadó darab saját kompozíció és abszolút jellemző stílusára.) Eddigi utolsó CD-je egy koncertfelvétel: "Relaxing at the Sea: Live on the QE2" - a Queen Elizabeth 2 nevű hajón vették fel 1999-ben. (Nicholas Payton és Lonnie Smith is közreműködött.)

image1.JPG


image2.JPG


image3.JPG


E hónap 10-én Terence Blanchard volt a Budapest Jazz Club vendége. Napjaink egyik legjobb trombitása számomra csalódás volt - de ezt már a beszámolóban leírtam.


image4.JPG


15-én Binder Károly szólókoncertjét hallgathattuk az Opus Jazz Clubban. Zongora improvizációk, egyéni hangvétel - a múlt és egy kicsit a jelen gondolatai is hangzottak el jazz-ben "elbeszélve". ("Old Sounds")


image5.JPG


November 18-án lett volna 80 éves Don Cherry, amerikai trombitás, pontosabban zsebtrombitás (pocket trumpet) - ezen különleges hangszer egyedülálló mestere. Nem egészen 59 évet élt; játszott Ornette Coleman-nel és Sonny Rollins-szal; saját produkciói mellett
a Codona és az Old and New Dreams társulások tagja volt. Pályafutása egy külön írást megérne. Az "Art Deco" című 1989-es lemezét ajánlom: Charlie Haden (bőgő) és Billy Higgins (dob) mellett a kevésbé ismert James Clay játszik tenorszaxofonon.


image6.JPG


Szintén 18-án volt 70 éves Bennie Wallace amerikai tenorszaxofonos, aki olyan zenésztársakkal "büszkélkedhet" - többek között – mint például Chick Corea, Dave Holland, Jack DeJohnette vagy John Scofield. Egy könnyedebb, standard-eket tartalmazó CD-jét javaslom meghallgatni: a nagyon színvonalas "The Nearness of You"-t 2003-ból, egy "laza" triót Kenny Barron-nal (zongora) és Eddie Gomez-zel (bőgő).


image7.JPG


image8.JPG


November 22-én volt, hogy 5 éve hunyt el - 80 esztendős korában - Paul Motian amerikai dobos. Bill Evans, Keith Jarrett, Bill Frisell és Joe Lovano egykori zenésztársa - hogy csak a legnagyobbakat említsem - hosszú működése alatt sok "csodát" láthatott – és aztán a saját zenekarai is sikeresek voltak. Sajnos nem láttam élőben...


image9.JPG


Végül 27-én egy igazán maradandó élményt nyújtó koncerten voltam: Patricia Barber játszott triójával a MoMkult-ban - "Light My Fire" címmel olvasható róla a beszámoló honlapunkon.


image10.JPG


A "Gondolataim a jazz-ről" 12. részét olvashatták. Remélem jövőre is "találkozunk"!

Vissza a hírekhez