JazzMa

Friss Hírek

Bluesy Wednesday2024. május 08.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

A Beatles és a jazz

A Beatles és a jazz – You Know What to Do

Ez volt egyike azon daloknak, amit George Harrison a Beatles korai korszakában írt. Annyira zsenge volt, hogy a zenekar fennállása alatt egyik LP-re sem tették rá!

1964. június 3-án vették fel hárman, John és Paul közreműködésével, mert Ringo magas lázzal (és tüszős mandulagyulladással…) ágynak esett. Mivel épp egy világkörüli turnéra indultak, már ki is próbáltak néhány session dobost, akik közül Jimmie Nicol-t választották a turnéra. Viszont azt nem akarták, hogy Ringo helyett valaki más doboljon a stúdiófelvételen, így a „You Know What to Do”-t az alábbi összeállításban rögzítették:

George Harrison – szólóének, szólógitár, Paul McCartney – basszusgitár, John Lennon – csörgődob.

Aztán, amikor 31 évvel a felvétel után felmerült az első antológia ötlete, McCartney ragaszkodott hozzá, hogy az ilyen és hozzá hasonló „ősleletek” is rákerüljenek a dupla CD-re. A „You Know What to Do” például az 1995-ben piacra dobott „The Beatles – Anthology 1”-n látott először napvilágot.

the-beatles-anthology-1.jpg

A dupla CD aztán Angliában és Amerikában is több héten át listavezető volt.


A jazz feldolgozások időrendben: Érdekesség, hogy az első jazzváltozat csak 2009-ben készült (az is az én kérésemre…), majd azóta sem készített senki jazzfeldolgozást ebből a dalból. Én legalább is ennyiről tudok…


Bacsó Kristóf Quartet 4’46” (Márványterem – 2009. február 6.)

(Bacsó Kristóf – as, Fekete-Kovács Kornél – tp, Szandai Mátyás – b, Baló István – dr)

Vissza az összes cikkhez