JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú a 80 éves Gyarmati Zoltánnal

Zolival az 1970-es évek második felében ismerkedtem meg, mikor először jártam a Magyar Rádió közvetítőkocsijával Debrecenben. Mindez 40 éve történt…

1) Mikor és hol születtél?

1938. június 1-én születtem Debrecenben.

gyarmati-zoltan.jpg

2) Voltak a felmenőid között zenészek? Te hogyan kerültél kapcsolatba a zenével? És főleg a jazz-zel?

A felmenőim között nem voltak zenészek, de sok zenekedvelő volt. Apám és Bátyám is, akivel sok jazzt hallgattunk éjszaka, különböző külföldi adókon. 10 éves koromtól rendszeresen hallgattam a rádióállomások jazz adásait. Kedvenc számokat és improvizációkat a későbbi hangszereimen /klarinét, szaxofon/ megtanultam.


3) Mik voltak jazzmuzsikusi pályafutásod jelentős állomásai?

Az általam érzett legjelentősebb állomások:

- Dr. Kiss Ernővel történt megismerkedésem, majd a zenekarában történő belépésem /1961/. Majd ezzel a zenekarral a Debreceni Kossuth Egyetem Aulájában több nagy sikerű jazz hangverseny /1961-65 időszakban/.

- Debrecen Dixieland Jazz Band zenekar megalapítása /1984/ és 25 évig tartó vezetése.

- Dr. Kiss Ernő kitűnő jazz zongorista halála után /1982/, a Debreceni Jazz Együttes folyamatos szerepeltetése a Debreceni Jazz Napokon.

- Erdei Kálmán zongorista barátommal duóban rendszeresen részt vettünk az utóbbi 20 évben kisebb rendezvényeken /2016-ban bekövetkezett haláláig/.

- 1998-ban Kálmánnal a Rádió Márványtermében is volt hangversenyünk.

- 2003. április 4-én 22:30-24:00-ig az EBU Debrecenből  sugározta egyenes adását a Debreceni Jazz Együttes, a Debrecen Dixieland Jazz Band és a Debreceni Fesztivál Big Band közreműködésével. Mindhárom zenekarnak én voltam a vezetője.

- 2003-ban Csokonai-díj kitüntetésben részesültem.

- 2005. április 25-től május 2-ig a Debreceni Dixieland Jazz Band részt vett a New Orleans-ban minden évben megrendezésre kerülő  Jazz and Heritage / hagyományőrző/ fesztiválon. A New Orleans-i televízióban is játszottunk és interjút készítettek a zenekarral. A fesztiváli műsorunk második felében Dr. Michael White klarinétos is beállt a zenekar játékába. Műsorunk nagy sikert aratott.

- A sikeres New Orleans-i szereplésről értesülve Franciaország is meghívta a DDJB-t a párizsi Rueil Malmaison-ba, 1 hetes szabadtéri fesztiválra 2006-ban, melynek befejezéseként beálltunk egy 300 fős utcai zenekari felvonulásba, amely több kilométeres út után /dixieland örökzöldek: When the Saints, Down  by the Riverside, Tiger Rag, stb./ a francia főváros külvárosában ért véget.

- Majd ugyancsak franciaországi meghívás /2007-ben/, a Megéve nevű kisvárosba, amely 1200 m-en az Alpokban a Mount Blanc 4810 m-es csúcsa mellett fekszik.

Ezt a fesztivált Sidney Bechet világhírű szopránszaxofonos emlékére rendezték. Sikeres szereplés volt.

- Finnország Oulu városa hívott meg bennünket 2014-ben, ahol több fellépésünk is volt.

- A Debreceni Jazz Napokon az elsőtől az idei 47-ig minden alkalommal résztvettem. Sok esetben több zenekarban is.


4) Ha jól emlékszem, akkor 73 éves korodban készítettem Veled egy mélyinterjút:

https://www.jazzma.hu/hirek/0000/00/00/provincia-a-debreceni-jazzelet-kialakulasa-gyarmati-zoltan-emlekei-alapjan/

Azóta 7 év telt el és még mindig fellépsz évente egyszer (Debreceni Jazz Napok) a Debreceni Jazz Együttessel, és sokkal többször a Debrecen Dixieland Jazz Band-del. Mi minden történt Veled az elmúlt években?

Sajnos, hogy egészségi állapotom romlása - főleg szív- és érrendszeri betegség -,  és a sok gyógyszer szedése miatt csökkentenem kellett a fúvós hangszeren való játékot. Ehhez persze hozzájárul 80 éves korom is.


5) Jó egészséget! Alig várom már, hogy augusztus eleje legyen, hogy ismét láthassalak-hallhassalak játszani a Békás-tó partján!

Vissza a hírekhez