JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Provincia - A debreceni jazzélet kialakulása – Gyarmati Zoltán emlékei alapján


Notice: Undefined offset: -1 in /var/www/jazzma/controllers/system.php on line 60

Kettős évforduló lesz az idén, hisz Gyarmati Zoltán számításai szerint az idén ünnepli fennállásának 45. évfordulóját a Debreceni Jazzegyüttes és ha memóriám nem csal, akkor pontosan 30 éve ismerkedtem meg vele. Azért is emlékezetes számomra az 1981. évi Debreceni Jazznapok, mert akkor delegált először a Magyar Rádió a cívisvárosba, majd amikor visszatértem Budapestre, szokás szerint valaki „feldobott” és a pénzügy ki akarta velem fizettetni az Arany Bika Szállóban töltött éjszakákat, mondván, én külsős vagyok... De ennyi bevezető után jöjjön Zoli.

gyarmati.JPG


MR: Zolikám, hogyan kezdődött a kapcsoladot a jazzmuzsikával? És előtte mivel foglalkoztál?
GyZ: Kapcsolatom a jazzmuzsikával 8-10 éves koromban kezdődött, amikortól testvérbátyámmal együtt szinte napi 4-5 órát jazz zenét hallgattunk. Elsősorban a Novi-Sad-i, Belgrádi, Zágrábi, Ljubljanai Rádiók jazzadásait. Ezen keresztül jól megismertem és megszerettem a jazz zenét és ennek nagy előadóit /Benny Goodman, Harry James, Duke Ellington/. Természetesen a rövidhullámú adásokban a Washingtoni Rádió Jazz műsorait is hallgattam. Ezek jó alapnak bizonyultak. Középiskolás koromban klarinétozni és ezzel egyidejűleg szaxofonozni kezdtem Dr. Koncz Ernő kitűnő debreceni muzsikus irányításával, akinek zenekarába is bekerültem. Itt elsősorban a swing zene játékát sajátítottam el az 1956-58-as időszakban. Főfoglalkozásom műszaki pálya volt a Magyar Gördülőcsapágy Művekben, ahol 36 évet dolgoztam, mint technológus. 1958-60-ig katonazenész voltam a sorkatonaság 2 éve alatt.


kisserno.JPG


MR: Mikor ismerkedtél meg Dr. Kiss Ernővel és mi volt első közös zenekarotok neve?
GyZ: Dr. Kiss Ernővel 1957-ben ismerkedtem meg. Segítette a jazzben való haladásomat. 1961-1964-ig több hangversenyen vettem részt Dr. Kiss Ernő irányítása mellett, ahol a Debreceni Kossuth Egyetemen a fenti években évi 2-3 nagy hangversenyen léptem fel. Közben Koncz Tibor zongoristával is játszottam, majd ezzel a kvartettel kísértük Kovács Kati táncdalénekest, aki az 1965-ös Ki Mit Tud? táncdal kategóriát megnyerte.
MR: Hogyan és mikor lett ebből Debreceni Jazzegyüttes és annak kik voltak az alapító tagjai? 1965 (6?) és 1972 között milyen rendszerességgel és főleg hol léptetek fel? Kik voltak ebben a periódusban az együttes tagjai?


vibrafon.JPG


GyZ: Aztán 1966-ban megalakult a DEBRECENI JAZZ QUARTET: Dr. Kiss Ernő – zongora, Fazekas László – vibrafon, Fazekas Csaba – bőgő, Mátyás Ferenc – dob. Ezzel a felállással külföldi meghívásoknak is eleget tettek: 1967 - Zürichi Jazz Fesztivál, ahol 60 zenekarból az 5. helyet érték el. 1968 - Wien Jazz Festival. Magyarországi fesztiválon is szerepeltek: Salgótarján - 1967 és l968, mikor is első helyezést értek el a jazz kategóriában. 1968 után Fazekas László Vácra távozott a zenekarból, ahol zenetanárként működött tovább. 1968 második felében csatlakozott a kitűnő trombitás Juhász "Teke” László és a szaxofonos Gyarmati Zoltán. Ezzel a zenekarral /Debrecen Jazz Quintet/ 1969-ben Salgótarjánban megnyertük a Jazz Kategóriát. Később, 1970-ben Juhász "Teke" László külföldre távozott és az NSZK-ban híres zenekarokba került szólistaként. Jelenleg ott tanít.
MR: Az előbbi kérdést csak azért tettem fel, mert 1972-ben rendezték az I. Debreceni Jazznapokat, ami egyébként egynapos volt és azon már szerepeltetek is. Mikorra alakult ki a legedás Kiss-Gyarmati-Fazekas-Mátyás quartet formáció?
GyZ: 1971-ben meghívást kaptunk a csehországi Prerov-ba, ahol nagysikerű hangversenyt adtunk és Európai Klasszis kitüntetésben részesültünk. Ott egy jelenlévő menedzser meghallgatta előadásunkat és utána meghívott a spanyolországi San Sebastiani Jazz Fesztiválra. Természetesen örömmel elfogadtuk.


szaxofon.JPG


Tehát 1971-re tehető a Dr. Kiss - Gyarmati - Fazekas  -  Mátyás legendás Quartet Formáció kialakulása. A San Sebastian-i meghívás és szereplés kitűnően alakult és 1972-re ismét meghívtak bennünket. Majd 1974-ben ismét visszahívtak. Ekkor közönség díjat kaptunk. Itthon Magyarországon az 1969-es salgótarjáni jazz kategória megnyerése bejutást jelentett a Magyar Rádió Jazz Versenyének döntőjébe. Még abban az évben eljutottunk a Videoton Jazz Fesztiválra /Székesfehérvár/. A külföldi fellépők között volt Johnny Griffin és Maynard Ferguson is, akiknek játéka nagy hatással volt ránk. 1975-ben a litvániai Klaipeda-ban éa a lengyelországi Lublin-ban klub- és közönség koncerteket adtunk. Mindkét város Debrecen testvérvárosa. 1977-ben a Holland Rádió Uniós Fesztiválján kaptunk szereplési lehetőséget. Ez volt a Lareni Fesztivál. Itt is híres USA-beli zenészek léptek fel /Sonny Rollins, David Murray stb./. Deseő Csaba jött szólistaként velünk. Játékunkat a Holland Rádió rögzítette. Előttünk játszott a Belga Rádió Big Bandje. 1978-ban Potsdam-ba kaptunk meghívást, ahol néhány sikeres koncertet adtunk. 1980-ban finnországi meghívásnak tettünk eleget Jyveskyle városba, amely az ország középső részén található. Január végén jártunk ott és  -35 fok volt. Ez nagyon hideg, de a lelkesedés felmelegített bennünket és sikeres koncerteket adtunk. Visszafelé a Tamperei Egyetem Jazz Klubjában adtunk hangversenyt.
MR: Dr. Kiss Ernő zongorista-zeneszerző 1982-ben 51 évesen elhunyt és Te vetted át a zenekarvezetését. Rögtöm Erdei Kálmán lett a zongoristátok? Őt honnan ismerted?
GyZ: 1982. május 1-én bekövetkezett Dr. Kiss Ernő sajnálatos halála. Ezzel több, mint 20 éves folyamatos jazz időszak zárult le. Ő volt Debrecenben a legkiválóbb jazz zongorista, de az országban is ismerték és elismerték. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a jazz zenét szerető embereket és a közönséget. A Dr. Kiss Ernő halála utáni években az együttes három tagja: Gyarmati Zoltán, Mátyás Ferenc és Fazekas Csaba 1982-ben Szakcsi Lakatos Béla zongorista és Lakatos "Ablakos" Dezső szaxofonos segítségével oldották meg a Jazz Napok fellépését. 1983-ban Lakatos Zoltán zongorista játszott a megmaradt három taggal, 1984-ben pedig Katona István zongorista. 1982 és 1984 között egy swing, rock, blues és standard jazzt játszó zenekar működött: Dr. Varga Attila zongorázott, Vásárhelyi Árpád szaxofonozott, Gyarmathy István klarinétozott, Gyarmati Zoltán szaxofonozott. Ez az ÁTMENETI ZENEKAR főleg egyetemi klubrendezvényeken játszott.
MR: Aztán 2003-ban Turi Gábor Debrecen akkori kulturális alpolgármestere, némi unszolásomra, belátta, hogy Téged a legrangosabb helyi elismeréssel, a Csokonai Vitéz Mihály díjjal kell kitüntetnie... Örültél neki, vagy egy kicsit úgy érezted, hogy ez egy későn jött elismerés? Hisz az azt megelőző húsz évben szinte Te tartottad életben a debreceni jazzt, előbb a Debreceni Jazzegyüttes mellé 1984-ben megalakítottad a külföldön is nagy sikereket arató Debrecen Dixieland Jazz Band-et, amely azóta is prosperál (igaz, az utóbbi években már nem a Te vezetéseddel...), majd 1997-ben életre hívtad a Debreceni Fesztivál Big Bandet, amely azonban 2004-ben, nem sokkal a kitüntetésed után megszűnt.


debreceni-akarmi.jpg


GyZ: A Debrecen Dixieland Band 1984-ben alakult. Alapító tagjai: Gyarmati Zoltán – szaxofon, Dr. Nagy Imre – trombita, Fejes Márton – harsona, Gyarmathy István – klarinét, Erdei Kálmán – zongora, Tikász Sándor - bendzsó, Fazekas Csaba - bőgő, Mátyás Ferenc – dob. 1985-től a Debrecen Dixieland Jazz Band teljes létszámával minden évben részt vett a Debreceni Jazz Napokon és az idein is fel fog lépni. Előzőleg pedig a Debreceni Jazz Együttes /vagy Quartet/ vett részt a Debreceni Jazz Napokon. Tehát a DEBRECENI JAZZ NAPOK FENNÁLLÁSÁNAK 40 ÉVE ALATT egyszer sem maradt helyi együttes nélkül. A dixieland együttes folyamatos működése során 25 év alatt 23-szor járt külföldön. Ez igen jó aránynak mondható. Különösen Németországban és Ausztriában jártunk többször is, de voltunk Dániában, Litvániában /ahol találkoztunk a Dutch Swing College Band tagjaival és Maynard Ferguson-nal/. Továbbá kétszer az USA-ban. 1994-ben New Jersey állambeli NEW BRUNSWICK-ban /amely Debrecen testvérvárosa/ és 2005-ben NEW ORLEANS-ban a világ legnagyobb jazz fesztiválján, amelyen 650 zenekar vett részt /New Orleans Heritage & Jazz Festival/. Itt ezúton is köszönetet mondunk Debrecen Város Kulturális Bizottságának és különösképpen Turi Gábor akkori Alpolgármester Úrnak, aki messzemenően és lelkesen támogatta zenekarunk törekvéseit. Egy mindent igazoló momentum a Fő fellépés koncertjén. A koncert 16 órakor kezdődött. A főrendező nekem, mint zenekarvezetőnek megmondta, hogy 16.50-kor inteni fog, hogy vége a fellépésnek. Én állandóan néztem az órámat, de csak 17:20-kor intett. Addig a közönség esernyőket nyitott és körbe járta a zene ritmusára a termet és a színpadot. Óriási sikerünk volt. Ilyen óriási sikerélményben még nem volt részem. 67 éves voltam 2005-ben, és hogy ez eljöhessen legalább 55 évet kellett céltudatosan dolgoznom. Akik New Orleans-ban a HERITAGE & JAZZ FESTIVAL-on 2005-ben részt vettek: Gyarmati Zoltán – szaxofon, Gyarmathy István – klarinét,  Nagy Imre – trombita, Kónya Sándor – harsona, Erdei Kálmán – zongora, Tikász Sándor – bendzsó, gitár, Gombos Géza – basszusgitár, Pataji Géza – dob. És vendégként a műsor második felében: Dr. MICHAEL WHITE - klarinét.
A Debreceni Fesztivál Big Band a dixieland együttes kibővítésével alakult meg és 1996-tól 2004-ig működött. Hetente tartottuk a próbákat és Glenn Miller, Duke Ellington, Count Basie, valamint Stan Kenton szerzeményeit játszottuk. Amikor a 30-40 műsorszámunk /2-3 órás program/ összeállt, akkor ezek alkalmasak voltak 1-2 próbával való fellépésre. A 17 fős zenekar a Keleti országrészben hangversenyezett. Pl.: a Hajdúböszörményi Big Band Fesztiválon, a Hajdúszoboszlói Dixieland Fesztiválon, a Debreceni Jazz Napokon, a  Kossuth Egyetemen és a Nyári Egyetemen. Szerepelt az Uniós belépéskor is, 2004. május 30-án a polgármesteri beszéd előtt és után. A Csokonai díjjal történő -2003. október 23.- kitüntetésemnek nagyon örülök. Megpróbáltam ezeket az eredményeket, hosszú évtizedeken keresztül tartó, kitartó munkával megtervezni és megvalósítani. Megjegyzem, a Csokonai díjra már 1998-ban is volt felterjesztés  /60. születésnapom alkalmából/, azonban ez csak a 65. évfordulón valósult meg. A fentieket összefoglalva, az elmúlt 45 év jazz zászlóvivője a Debreceni Jazz Qartet /azaz később Debercen Jazz Group/ volt, mert az általa képviselt játék nemzetközileg is a legelfogadottabb  számokat és stílusokat /swing, blues, be-bop, maistream, stb.../ szerepelteti műsorán.
MR: Június 1-én még csak 73 éves leszel, ehhez előre is gratulálok és jó egészséget kívánok. Remélem a 42. Debreceni Jazznapokon együtt ünnepelhetjük a 75-iket is...


gyarmati-zoli-bacsi.JPG

Vissza a hírekhez