JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Vidéki jazzarcok – Madaras Zoltán (Pilisborosjenő)

Pár nappal ezelőtt jazztémájú levelet kaptam egy számomra ismeretlen személytől. Mivel egyenesen egy Pest környéki jazzfesztiválról esett szó benne, s Madaras urat eddig nem ismertem, hát mutassuk be!

madaras-jeno.jpg


Először talán arról kellene mesélnie, hogyan került kapcsolatba a kulturális szervezéssel. Már általános iskolában, vagy a gimnáziumban is mutatkoztak magán olyan jelek, hogy ha törik, ha szakad szervező lesz? Mikor kattant be Önnél, hogy ilyen pályára lépjen?

Sosem voltak ilyen irányú ambícióim, nem is szerveztem soha semmilyen kulturális rendezvényt. A tavalyi jazzfesztivál volt az első próbálkozásom, ugyanúgy, mint a szervező team többi tagjának. A fesztivál ötlete tavaly tavasszal pattant ki, egy baráti beszélgetésen, ahol kiderült, hogy többen vagyunk a faluban, akik szeretjük a jazz zenét,  és szívesen látnánk egy kisebb jazzfesztivált Pilisborosjenőn. Szó szót követett és hamarosan összeállt a szervező csapat.


Milyen munkahelyei voltak eddig és ott miket kellett szerveznie?

Az elmúlt évtizedekben környezetvédelmi és humanitárius nemzetközi szervezeteknél dolgoztam, gazdasági-pénzügyi és adminisztratív területeken. Időnként szerveztem kisebb céges rendezvényeket, ezért a rendezvényszervezés nem volt teljesen idegen terep számomra.


Hogyan került kapcsolatba a jazz-zel? Muszájból, vagy otthonról hozta magával a jazz szeretetét?

40 éve ismerkedtem meg a műfajjal, még tinédzser koromban. Először bakelit lemezeket hallgattam, majd néhány jazz koncertre is eljutottam, még a 80-as években. Akkoriban Marosvásárhelyen ritkák voltak a jazzkoncertek, évi egy-két koncert, kizárólag hazai fellépőkkel. Szerencsére nagyon jó zenészek jöttek el, nagyszerű koncertekre jutottam el és ez elég volt arra, hogy a továbbiakban is keressem a kapcsolatot a jó minőségű jazz muzsikával. Gyűltek a lemezek és a koncertélmények, nem lett belőlem jazz-szakértő, de a mai napig rendszeresen és szívesen hallgatok jazzt.


Összeszámolta-e már, hogy eddig hány koncertet szervezett?

Nem kell nagyon számolgatni: tavaly volt az első pilisborosjenői B52 jazzfeszt, idén lesz a  második és - ha rajtam múlik, - a következő években is folytatódik majd a sorozat.


Van Pilisborosjenőn jazzklub? Ha igen, eddig kiket hívott meg oda?

A tavalyi jazzfesztivál sikerén felbuzdulva a művelődési házban beindult egy jazzklub, tavaly októberben. Azóta többé-kevésbé havi rendszerességgel (általában a hónap első szombatján) van jazzkoncert Pilisborosjenőn. Ezt nem mi szervezzük, hanem két helyben lakó jazzmuzsikus, Richter Ambrus és Csongár Gergő, akik egyebek mellett a Mörpava zenekarban is együtt muzsikálnak. Eddigi fellépők: Schlosser Trio, Mordent Quartet, Kosztolánszki 5tet, Csikós Áron Quartet, Blumen Therapie.


Az idei évre milyen tervek vannak? Mikor lesz a következő jazzfesztivál?

Idén június elsejére hirdettük meg a második pilisborosjenői B52 jazzfeszt-et. Azért dolgozunk, hogy az idei legalább olyan sikeres legyen, mint az első volt, egy évvel ezelőtt.

https://www.jazzma.hu/hirek/2018/06/13/a-kabat-ujragondolasa-pilisborosjenoi-b52-jazzfest

Mindenkit szeretettel várunk Pilisborosjenőn, a Mandelbrot pékség kertjében, a Budai út 52-ben, 2019 június 1-én délután.


pilisborosjeno-2019.jpg

Vissza a hírekhez