JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

20 éve történt (2000) – Botos József (Toronto)

2000. május 19-én volt a Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny döntője a Márványteremben. Ezzel kapcsolatban mind a hét döntőbe jutott versenyzőnek (Kovács Andor - VII. helyezett, Rieger Attila - VI. helyezett, Párniczky András – V. helyezett, Nagy László – IV. helyezett, Botos József – III. helyezett, Czirják Csaba – II. helyezett, Pusztai Antal – I. helyezett) az alábbi kérdéseket tettem fel. Illetve a VII. helyen végzett Kovács Andornak nem, hisz egyrészt nem tudom az e-mail címét, másrészt teljesen eltávolodott a jazz zenétől! A sorozat harmadik szereplője a Kanadában élő Botos József!

botos-jozsef.jpg


1) Pont 20 éve történt... Emlékszik még valamire?

Robi Bácsi, persze hogy emlékszem! Fiatalságom egyik legemlékezetesebb és kedvesebb versenye volt.


2) A zsűriben olyan nagy nevek ültek, mint Pat Metheny, Snétberger Ferenc, László Attila, Gyárfás István,  Borbély Mihály, Csányi Attila. Kb. 1 méterre ültek Magától. Nem frusztrálta ez?

Számomra nagyon nagy kihívás és megtiszteltetés is volt, hogy egy ilyen világszínvonalú művészekből álló zsűrinek játszhattam a Bartók Rádióban. A hab a tortán az volt, hogy a Pat Metheny pár méterre ült tőlem és engem hallgatott játszani, mert az ő zenéje fogott meg életemben először a legmélyebben és késztetett arra, hogy ne csak klasszikus zenét, hanem Jazz zenét is játsszak.

Ez nem frusztrált abszolút, de természetesen nagyon lámpalázas voltam.


3) Miket játszott a döntőben és ki működött közre? I mean, ki volt a zongorista, a bőgős és a dobos?

Ha jól emlekszem, a kötelező szám volt Victor Young szerzeménye - Stella by Starlight, és szabadon választottként játszottam a „Freight Train” című számot Tommy Flanagan-től.

A magyar fiatal jazz zeneszek generációjának a krémjeivel játszhattunk! Oláh „Cumó” Árpád, Barcza Horváth József, és mindenki kedvenc dobosával, Mohay Andrással.


4) Miután lejátszotta a két számot, mit érzett, hogyan sikerült?

Sose voltam elégedett saját produkciómmal, természetesen akkor sem. (A mai napig sem, hahahaha.) Viszont a közönség reakciója megnyugtatott.


5) Miután kihirdették az eredményt, milyen érzéseid voltak?

Nagyon boldog voltam természetesen. A Bartók Rádió híres Márványtermében játszhattam kiváló zenészekkel, világhírű zsűritagoknak, egy emlékezetes közönségnek, akik között nagyon sok tiszteletben álló jazz zenész ült, és hallgatták a versenyzőket.

Nagyon szép emlék.


6) Volt a helyezésének valami jutalma?

Igen, volt pénzjutalom, hangszer a Medgyesi Tibortól, CD lemezek, koncertek, és nagyon sok jazz zenésszel volt alkalmam megismerkedni, akik a közönség sorai között ültek.


7) Így 20 év távlatából mit gondols, volt ez a verseny valamilyen hatással a későbbi pályafutására?

Igen, nagy hatással volt a pályafutásomra. Komolyabban vettem a Jazz Zenét. A versenyt követő koncertek, ahol nagyszerű zenészekkel játszhattam, akiktől nagyon sokat tanultam.

És főképpen Robi Bácsi folyamatos támogatása, hogy több alkalommal jazz és klasszikus koncerteket adhattam a Bartók Rádióban, Zsámbékon, a Sziget Fesztiválon, és még sorolhatnám!

Ez késztetett a folyamatos gyakorlásra, és a koncertek nagyban hozzá járultak ahhoz, hogy a magyarországi jazz zene kedvelőinek közönsége megismerje játékomat.


8) Az idén augusztusban a Debreceni Jazz Napokon ünnepeljük a 20. évfordulót. Remélem, el tud jönni…

Megpróbálom úgy alakítani, hogy hazajöjjek erre az eseményre, ha a vírus nem fog megakadályozni, hogy hazarepüljek. 

Júliusban lesz 9 éve, hogy nem voltam otthon. :(

Vissza a hírekhez