JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Dr.Peller Jazzband feat. Joe Fritz & Schreck Ferenc - Gyémánt Jazz Klub - Óévbúcsúztató Jazz Show

Pilisszentiván, Gyémánt Étterem, 2021.12.29., szerda 19.00.

Az óévbúcsúztató 2021-es év utolsó jazzklubján a Dr. Peller Jazzband sztárvendégei Joe Fritz (aki klarinéton működött közre) és Schreck Ferenc (harsonán) voltak, akik mindketten kiemelkedő művészei hangszereiknek.


jazzmaba2.jpg


Az est – miután a tavalyi hasonló jellegű óévbúcsúztató sajnos elmaradt – a tavalyelőttihez hasonlóan teltház előtt zajlott.

Ezen a koncerten nem az lépett fel a Dr.Peller Jazzband, hanem a „little” big band felállás elérendő hangzásvilága miatt a 4 fúvóshoz (klarinét, tenorszaxofon, trombita és pozan) Kovács Tamás gitáros eredeti felállásban helyett ezen a koncerten Dorogi Ákos szolgáltatta a nagyszerű zongorakíséretet.

A koncert Coltrane „Blue Train”-jével kezdődött, természetesen a vendégek szolgáltatták az első szólókat. A közönség a produkciót nagy ovációval fogadta, és innen kezdve tényleg egy jazz showműsort adtak a muzsikusok, amelyet a zenészek legalább annyira élveztek, mint a közönség. Joe Fritz és Schreck Ferenc virtuóz szólókat adtak elő minden eljátszott darabban, de közreműködtek adott esetben az éneklésben és a helyben kitalált zenekari mozgásokban is.


jazzmaba3.jpg


Másodikként az ismert latin standard, a „Girl from Ipanema” következett Hegedüs Zsuzsanna énekesnő előadásában, melyben mindenki megmutathatta az érzelmes oldalát is a hangszerének.

Ezután két meglepetés számot adott elő a zenekar, előbb Duke Ellington „Caravan” című standard-jét Izsó Tamás dob bevezetőjével, amelyben a szólisták igazi keleti hangulatot varázsoltak a terembe. Majd pedig egy kevésbé ismert bluest, Moe Koffman „Swingin' Shepherd Blues”-át játszották el Natalie Cole ismert feldolgozásában, Hegedüs Zsuzsanna énekével, amelyben Peller György moldvai kavallal játszott szólót, amelyet a közönség nagy tapssal jutalmazott.

Ezután Joe Fritz jutalomjátéka következett a „Days of Wine And Roses” című standard, ahol azért a klarinéton kívül azért Schreck Ferenc is megmutatta, hogy mestere a harsonának. A kettőjük duójával fejeződött be a szám.


jazzmaba.jpg


Ezután egy újabb teljes zenekaros produkció következett, a „Summer Samba (So Nice)”, amelyben Molnár Zoltán adott elő nagyszerű szárnykürtszólót.

Az koncert első órája a szünet előtt a „Basin Street Blues”-zal ért véget, amelyet a lemezen hallható feldolgozásban játszott el a Dr.Peller Jazzband, egy kicsit most a Mississippi vidékére kalauzolva a közönséget, dixielandes beütéssel, Hegedüs Zsuzsanna énekszólójával, Dorogi Ákos zongoraszólójával, majd pedig Kozák Zoltán bőgőszólójával. A közönség vastapssal jutalmazta az első félidőt.

A szünet után Nat King Cole „Straighten Up & Fly Right” című számával folytatódott a jazz show, amelyben a zenekar férfitagjai is dalra fakadtak a refrénben. Ezután a „Blues from Space” elnevezésű Peller szerzemény hangzott el, amely ilyen nagy fúvós felállásban egészen különleges hangulatot árasztott. Ezután a koncert ismét kelet felé vette az irányt, a „Night in Tunisia” című, Dizzy Gillespie és Frank Paparelli 1942-ben született jazz-standard-jével, amelyben Charlie Parker szerepét most Joe Fritz töltötte be sziporkázó klarinétszólóval.

Ettől kezdve örömzenélésbe csapott át a koncert, valódi show hangulattal, amelyet csak emelt az „All of Me”, illetve az utána következő latin standard, a „Wave”, igazi latin hangulatban, mintha a Copacabana-n játszódó filmben lenne az egész esemény. Gyönyörűen kísérték a fúvósok a szólistákat és az énekesnőt, és a szólisták is különleges hangulatú szólókat adtak elő.

Majd tovább folytatódott az örömzenélés a funkys „Cantaloupe Island”-del. A közönség nagy ovációval fogadta és élvezte végig a számot.

Utolsó számként a „There Will Never Be Another You” című standard hangzott el, Izsó Tamás dobszólójával, valamint a szólók után négyezéssel.

A közönség vastapssal jutalmazta a showt, amely természetesen nem fejeződhetett be ráadás nélkül. Parker „Now’s the Time” című bluesával, amelyben mindenki megmutathatta mit tud. Az egyéni szólók után a szokásos „négyezés” következett, ahol a dob is kibontakozhatott. Hegedüs Zsuzsanna bemutatta a zenekart, és megköszönte a kiváló közreműködést Schreck Ferencnek és Joe Fritznek, illetve az egész éves munkáját a Gyémánt Étterem dolgozóinak. Majd megkérte a közönséget és a zenészeket, hogy mindenki egy szóval kívánjon valamit az újesztendőre, amivel igen bensőséges hangulatot teremtett.

Ezután elkészült a szokásos évvégi fénykép is.


jazzmaba-4.jpg


A Gyémánt Jazz Klub 2022-ben január 14-én, pénteken folytatja működését, akkor Bagó István dobos lesz a vendégzenész.

Mindenkinek Boldog Új Évet!

Vissza a hírekhez