JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – József2024. március 19.
Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

JazzUp

JazzUp – Mohácsi Benjamin

Benjit nem ismerem személyesen, Bordás József hívta fel rá a figyelmem.

mohacsibenjaminjazzup.jpg


1) Mikor született?

2003. november 28-án születtem.


2) Volt a családban előzménye a zenélésnek?

Igen, anya és apa is muzsikus családból jön, így a testvéreimre és rám is nagy hatással volt a zenélés, zenehallgatás egészen kicsi korunk óta.


3) Rögtön a dob volt az első hangszere?

Anyai nagypapám dobos volt, Ő szerettette meg velem ezt a hangszert. Körülbelül 3-4 éves lehettem, amikor elkezdett velem foglalkozni, vagy legalábbis szeretett volna. Sajnos ilyenkor még nem igazán értékeltem, amit tőle kaptam. Ő indított el ezen az úton, és nagyon remélem, hogy fentről büszke rám. A dobok iránti szeretetem azóta sem szűnt meg.


4) Milyen zeneiskolákba járt/jár?

A tanulmányaimat a Lajtha László AMI-ban kezdtem klasszikus ütő szakon, ahova 7 évig jártam. 12 éves koromban kezdtem el tanulni a Bordás Dobiskolában, ahol 1 évig tanultam, ezután pedig az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnáziumban kezdtem el jazzdob szakra járni, jelenleg is itt tanulok. Általános iskola után a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnáziumban folytattam tanulmányaimat, klasszikus ütő szakon.


5) Kik és mettől-meddig voltak eddig a dobtanárai?

Mizsák István 7 évig volt a főtárgytanárom, ezután Fábry Boglárka és Csige Attila lettek az ütőtanáraim. Dobfelszerelésen Bordás Józseftől volt szerencsém tanulni 1 évig, majd Balázs Elemér kezdett el foglalkozni velem a jazz műfajában. 1 éve Krecsmáry Zsolttól tanulok, leginkább funk és gospel zenét. Az eddigi összes tanáromnak nagyon hálás vagyok, azért az időért, energiáért, amit abba fektettek/fektetnek, hogy minél jobb zenész lehessek.


6) Minek hatására fordult a figyelme a jazz felé?

Ez a kérdés azért nehéz, mert már anyukám hasában is körül voltam véve mindenféle zenével, köztük jelentős részben a jazz-zel. Az improvizáció mindig nagyon érdekes volt számomra, kisgyerekként rendszeresen játszottuk a bátyámmal azt, hogy nagy zenészek vagyunk, és éppen jazzt játszunk egy klubban. Ha egy időszakot ki kellene emelnem, hogy mikor vált bennem komollyá az a gondolat, hogy jazzt játszak, akkor ez biztosan az lenne, amikor Balázs Elemérnél elkezdtem tanulni. Testközelből hallani azt a megütést, zeneiséget, amit Ő képvisel, fantasztikus volt, és a mai napig minden alkalommal fantasztikus. Ő nagy hatással volt arra, hogy ennyire közel kerüljön hozzám a jazz.


7) Kik a kedvenc dobosai?

Nagyon-nagyon sok dobos van, akikre felnézek, és szeretem a játékukat, de talán a legmeghatározóbb nevek közt szerepel Steve Gadd, Elvin Jones, Jack DeJohnette, Brian Blade, Gregory Hutchinson, Jeff Ballard, Dennis Chambers, Louis Cole, és Balázs Elemér.


8) Kikkel szokott jazzt játszani?

Boldog vagyok, hogy olyan emberekkel játszhatok együtt, akik a zenén kívül is barátaim. Sokat köszönhetek többek között Horváth Balázsnak, Dani Norbertnek, Egri János Jr.-nak, Oláh Vilmosnak, hogy rám gondoltak, amikor dobost kerestek.


9) Van már saját együttese?

Sok együttesben, felállásban volt már lehetőségem játszani, ezek mind-mind nagyon tanulságos alkalmak voltak számomra. Ugyanakkor célom, hogy egyszer megalapítsam a saját együttesemet, úgy gondolom, hogy ez egy nagy fejlődést hozhatna az életemben.


10) Gratulálok a DobMánia verseny megnyeréséhez! Kik ültek a zsűriben? Közülük kit ismert?

Nagyon köszönöm! A zsűriben Bordás József, Bordás Zoltán, Bágyi Balázs, Krecsmáry Zsolt, Korompay Zsolt, Gudics Marcell, Martonosi György, Rékasi Attila, és Markó Ádám ültek. A DobMánia tábornak köszönhetően Gudics Marcell és Markó Ádám kivételével mindenkit ismertem már személyesen, de természetesen az ő művészi munkásságukat is régóta követem.


11) Mivel járt az I. helyezés? Mit kapott ajándékba? Lesz fellépés?

Az első helyezés elnyerésével ingyen táborozhatok a XII. DobMánia Táborban, ezen kívül pedig az R55 Music Store felajánlásából egy felsőkategóriás Yamaha Absolute Hybrid Maple kisdobot kaptam. Nagyon hálás vagyok ezekért a nagyszerű nyereményekért!

A fellépéssel járó különdíjat sajnos nem én kaptam, de ezúton is gratulálok Szin Dorinának és Krizsán Márknak, és sok sikert kívánok nekik a Dobosok Farsangján!


12) Akkor én meghívom magát a jövő évi Debreceni Bor- és Jazz Napokra. Addigra rakjon össze egy saját együttest!

Ez egy remek hír, nagyon köszönöm a meghívást, természetesen örömmel elfogadom! Az együttesemmel meg fogunk próbálni a tőlünk telhető legjobb minőségben játszani!

Köszönöm a nagyszerű kérdéseket, minden jót kívánok Önnek!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz