JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

JazzUp

JazzUp – Gyányi Tamás

Tamást személyesen nem ismerem.

gyt.jpg


1) Mikor és hol született?

1997. április 29-én, Budapesten születtem.

2) A családjában volt előzménye a zenélésnek?
Nem igazán, bár édesanyám gyerekkorában hegedült pár évet. Szerintem ennek hatására íratott be engem és a húgomat is zeneiskolába kiskorunkban.

3) Milyen zeneiskolákba járt és ott kik voltak a bőgő tanárai?

Tulajdonképpen a bőgő a sokadik hangszer, amin tanulni kezdtem. Gyerekként furulyán, oboán, majd később jazz gitáron, illetve basszusgitáron tanultam. Alapfokon, illetve gimnáziumi tanulmányaim után OKJ képzésen is az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnázium növendéke voltam. Gitáron Kovács Bálint, majd basszusgitáron Horváth “Plútó” József voltak a tanáraim. Jelenleg a Zeneakadémia Jazz-nagybőgő előadóművész szakának végzős hallgatója vagyok. Főtárgy tanárom Csuhaj Barna Tibor, klasszikus főtárgy tanárom pedig Lukácsházi István.

4) Minek, vagy kinek a hatására fordult a figyelme a jazz felé?
Gimnáziumi tanulmányaim alatt döntöttem el, hogy a zenével, illetve azon belül is a jazzel szeretnék foglalkozni, így felvételiztem az Egressy Zeneművészeti Szakgimnázium jazz-basszugitár szakára. A nagybőgőre való váltás csak ezután történt. Mindig is tetszett a hangszer, de véglegesen akkor szántam rá magam a váltásra, amikor megismerkedtem Charles Mingus zenéjével. A mai napig őt tartom a számomra legmeghatározóbb bőgősnek, Larry Grenadier és Christian McBride mellett.

5) Kikkel játszott először jazzt?
Az első zenekarom a Sequence Quartet (Kovács Tamás, Vadász Gellért, Izsó Tamás) volt. Ez a zenekar egy sikeres első próbálkozásnak mondható, ugyanis számos koncerten vettünk részt az elmúlt években, illetve kiadtuk első, "The First Journey" című saját lemezünket. Több versenyen is sikerült helyezéseket is elérnünk (Laureate World Jazz Verseny – harmadik hely, Jazz Combo Verseny - különdíj).

6) Azóta milyen együttesekben játszik?
Az utóbbi pár évben számos különböző műfajban volt szerencsém kipróbálni magam a szimfonikus zenekartól a bigband-ig. Zenekarok, amiknek tagja vagyok: Symbiosis 5, Ephemere, Tatabánya Big Band, Sequence Quartet. Ezen kívül játszom még egy, az Operaház zenészeiből álló, Wind+ nevű kamara formációban, illetve a Vígszínház "Kabaré" című előadásában is bőgőzök.

7) Indult mát tehetségkutató versenyeken? Milyen helyezéseket ért el?
Igen, több versenyen is indultam már, egyénileg és zenekarral is. Igyekszem minden lehetőséget megragadni, hogy próbára tegyem magam, illetve úgy érzem, hogy a különböző versenyek rengeteget segítettek a színpadi szereplésemen. Tavaly sikerült "Az Év Fiatal Jazz-zenésze" verseny döntőjébe bejutnom, illetve második helyezést értem el a "Pege Aladár Jazz Nagybőgő Versenyen".

gyanyi-tamas.jpg


8) Mostanában történt-e valami jelentős jazz dolog magával?
Talán a legjelentősebb, hogy Symbiosis 5 zenekarunkkal kiadtuk első kislemezünket "Symbiosis 5" címmel. Bejutottunk továbbá a spanyol "Getxo Jazz Competition and Festival" döntőjébe, aminek köszönhetően a nyáron két koncertet is adhatunk Spanyolországban. Két hete fejeztük be az első Ephemere lemez felvételét, ami a közeljövőben fog megjelenni, a múlt héten pedig elnyertem a "Lakatos Ablakos Dezső Jazz Előadóművészeti Ösztöndíjat".

9) Legközelebb hol és mikor lép fel?
Legközelebb jövő hét szerdán (2022. 04. 13.) a Nemzeti Táncszínházban a "Vesztegzár" című előadás bemutatóján fogok játszani. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a következő hónapokban sok izgalmas koncerten vehetek részt. A teljes lista a weboldalamon (www.gyanyitamas.com) megtalálható.

10) Sok sikert a további pályafutásához!
Nagyon köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz