JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Sztárinterjú

JazzUp – Zelenák Dániel

Danit most ismertem meg.

zelenak-dani.jpg

Fotó: Szalay Mona


1) Mikor és hol született?

1995.október 30-án születtem Budapesten.


2) Volt-e előzménye a zenélésnek a családjában?

A hangszer szeretetét édesapámtól örököltem, aki több amatőr zenekarban is játszott egyetemistaként. Gyerekkoromtól nagyon színvonalas zenéket hallgattunk otthon. Gyakran játszottunk együtt, ez meghatározó élmény volt. Ezek a zenék inspiráltak, nem emlékszem olyan időszakra, amikor nem volt zene az életemben.


3) Mikor kezdett gitározni?

Szüleim hét évesen írattak be a zeneiskolába, klasszikus gitár szakra. Tizenkét évig tanultam itt, de akkor még nem láttam ennek a valós értelmét. Hogy egy példát mondjak, nem igazán volt jellemző, hogy óráról órára gyakoroljak... Inkább kötelező feladatnak éreztem ezt, mint örömnek. Gyakran elment tőle a kedvem, sokszor fontolgattam, hogy abbahagyom. Szüleimnek köszönhetően sikerült átlendülnöm ezeken az állapotokon. Ilyenkor „véletlenül” mindig kaptam egy új hangszert, és érdekes módon ezek a hatások segítettek a folytatásban.


4) Milyen zeneiskolákba járt/jár, és ott kik voltak a gitártanárai?

Gyerekkoromban a dabasi Sugár Rezső Zeneiskolába jártam. Aztán egyetemista lettem, először a BME-n, aztán az Óbudai Egyetemen tanultam, mérnöknek készültem. Valahogy ekkor éreztem meg, hogy nem a mérnöki pálya az enyém, egyre többször vettem kezembe újra a gitárt. Végül úgy döntöttem, ez lesz az utam. Egyetemi tanulmányaimat abbahagyva először az Egressy Béni Konzervatóriumba jártam Szalay Gáborhoz. Vele azóta is nagyon jó, mára inkább baráti kapcsolatban vagyunk. A konzi után felvettek a Kodolányi János Egyetem előadóművész szakára, ahol most fogok diplomázni. Itt Birta Miklós a tanárom. Meg kell még említenem Mits Marcit, aki jazzelméletet tanít. A fúvósok egyébként is nagy hatással vannak a játékomra, sok transzkripciót írok le fúvósoktól.


5) Kik a kedvenc külföldi és magyar jazzgitárosai?

A klasszikusok, főként Wes Montgomery, a kortárs művészek, mint Peter Bernstein, Pasquale Grasso a kedvenceim. A magyar gitárosok közül pedig Szalay Gábor, Gyárfás István, Palásti Máté útja a példa számomra.


6) Azt hallottam, hogy januárban egy jazzben szokatlan díjat kapott. Mesélne erről bővebben?

Az egyik legrangosabb nemzetközi verseny, a German Design Award első díját nyertük el, a Liszt Ferenc Kamarazenekar "zenevezérelt dinamikus" arculatának megtervezésével, a Brand Bar vezényletével. Az arculat zenevezéreltsége abban áll, hogy a zenekar új logója lényegében nem más, mint egy újra gondolt kottarendszer. Egy új zenei formai nyelv, melyet én találtam ki. Herbszt László grafikusművész volt az, aki ezt formába öntötte. A logóval Bartók Divertimentójának első ütemeit tettük láthatóvá. Egy új alternatív zenei nyelvet alkottunk. Ezzel a különleges notációs módszerrel bármely zenemű vizualizálható.


7) Akkor a jövőben inkább a zenevezérelt arculattal szeretne foglalkozni? Vagy inkább jazzgitárosként szeretné folytatni pályafutását?

Az előbbit inkább egy jó kalandnak tekintem. Jazzgitáros vagyok, a szakmámban szeretnék dolgozni. Nagyon fontos szerepet játszik az életemben a klasszikus jazz elmélete, többen úgy tartják, hogy hangszertől függetlenül jól is tanítom. Hamarosan a Meteorit Színház meghívására, mely Pozsony jelentős alternatív színháza, megtarthatom első nemzetközi workshopomat is. Erre már nagyon készülök.

https://www.youtube.com/watch?v=UYFdD8QuGLw


8) Van saját együttese? Ha igen, kik a tagjai?

Az egyetemen az évfolyamtársaimmal, Toczauer Rékával és Sisa Dáviddal alapítottunk alkalmi formációt JazzKod néven. Most éppen Vendl Máté dobossal dolgozunk egy új trió létrejöttén, amit többségében standardekből álló repertoárral indítanánk el. Szeretek komponálni, célom a klasszikusok mellett a saját művek megszólaltatása is.


9) Saját CD megjelentetését mikorra tervezi?

Jelenleg is több projekten dolgozom. Reményeim szerint 1-2 éven belül mindenképpen.


10) Sok sikert a pályafutásához!

Köszönöm szépen!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza az összes interjúhoz