JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Bemutatkozik a Magyar Zene Háza zenei kínálata - Izgalmas programok várják az érdeklődőket január végétől

Tavaly év végén elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, mely 2022 január utolsó hétvégéjén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt. A világhírű japán építész, Sou Fujimoto által tervezett, többszörösen díjnyertes épület üvegfalú koncerttermét - az intézmény koncepciójához híven - a legkülönbözőbb zenei stílusok képviselői fogják birtokba venni, különleges produkciókkal és együttműködésekkel. A Magyar Zene Háza debütáló, fél évet átölelő kínálatán keresztül a látogatók egy valódi zenei utazásban vehetnek részt, a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a pop- és az elektronikus zenéig –, vagy akár a csángó népdaloktól a dekonstruált klubzenéig. Hazai és nemzetközi téren egyaránt mindenki találhat programot kedvenc műfajában, vagy felfedezhet magának újakat a változatos repertoárban. A Magyar Zene Háza programjaira mától jegyek is vásárolhatóak az intézmény honlapján.

liget.jpg


A Magyar Zene Háza egyik legfontosabb missziója, hogy minél több látogató számára közelebb hozza a zene világát úgy, hogy a területet ismerők mellett a szélesebb, zenére nyitott közönségnek is szóló helyet hozzon létre. Egy olyan intézmény született, amely segíti a tehetségek bemutatkozását, és egyaránt támogatja a hazai és nemzetközi zenei együttműködéseket. A Magyar Zene Háza debütáló programkínálata ennek szellemiségében igen széles zenei spektrumot képvisel a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a popzenéig, az elektronikus zenéig – hazai és nemzetközi téren egyaránt. Az összeállítása során cél volt az egyes műfajokon belül is megmutatni a legkülönbözőbb színtereket, legismertebb előadok mellett azokat is, amelyeknek nem jut annyi a reflektorfényből. A programok jelentős része a kreatív, egyéni megoldásokra fókuszál. Szorgalmazzák az együttműködéseket, a kapcsolódási pontok keresését, az újító megoldásokat – kurátori programokkal, vidéki városok bemutatásával, koncertekhez kapcsolódó szabadegyetemekkel, műhelymunkával, mesterkurzusokkal, egyedi, a Zene Házára szabott eseményekkel.


az-egyik-legmeghatarozobb-nemzetkozi-programajanlo-magazin-a-time-out-a-vilag-22-legjobb-2022-ben-megvalosulo-kulturalis-vonzeroi-koze-valasztotta-a-magyar-zene-hazat.jpg


varosliget-visszakapott-egy-korabban-evtizedekig-elzart-elhanyagolt-7000-negyzetmeternyi-zoldfelulet.jpg


a-hazat-mar-a-tervei-alapjan-2019-ben-europa-legjobb-kozepuletenek-valasztottak-a-rangos-londoni-international-property-awardson.jpg


vilagszerte-ritkasagnak-szamit-egy-olyan-koncertterem-melynek-uvegbol-vannak-a-falai.jpg


Az intézmény január 23-tól látogatható a nagyközönség számára.

A Magyar Zene Háza első féléves programjaira 2022. január 7-től vásárolhatóak jegyek az intézmény honlapján.


Jazz programok


mo.jpg


szaniszlo-richard.jpg


A jazzkoncertek közül elsőként a japán zongorista, Makoto Ozone, és a magyar vibrafon- és marimba-játékos, Szaniszló Richárd közös, május 1-i koncertjét kell kiemelni.


ben-wendel.jpg


Először játszik Magyarországon a 2010-es évek poszt-bopos, nu jazzes, fúziós jazz-színtereinek egyik kiemelkedő szaxofonosa, Ben Wendel. Remek hangszeresekből álló allstars zenekarával legutóbbi, 2020-as High Heart című albumával érkezik.


hayden-chisholm.jpg


gyarfas-attila.jpg


hock-erno.jpg


Az új-zélandi Hayden Chisholm a Magyar Zene Házában megvalósuló többnapos mini residency-je igazi zenei csemege. Első fellépésén a Tabula Rasa-sorozat keretében kétnapos próbafolyamatok után Gyárfás Attilával és Hock Ernővel zenél. Majd másnap meditatív szóló koncertet ad, amit felhangéneklés workshop előz meg.

Az úgynevezett kurátori hétvégék alkalmából egy-egy művész vállalja, hogy saját elgondolásai, ötletei alapján állítja össze az adott hétvége programját a Magyar Zene Házában.

Az első ilyen hétvégén, március 19-20-án Harcsa Veronika a házigazda, aki nagyon sűrű és sokrétű műsort kínál.


olah-krisztian-quartet.jpg


lukacs-miklos.jpg


Az Oláh Krisztián Quartet új, Crescendo című lemezének anyagát adja elő, Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével.


neq.jpg


Ezt követően a hazai jazz-színtérre 2018-ban berobbant Nagy Emma Quintet harmadik nagylemezét mutatja be.


bmjc.jpg


Másnap a Varga Dániel által alapított és vezetett nyolcfős Budapest Modern Jazz Collective mutatkozik be.


hv-gyb.jpg


A hétvégét végül Harcsa Veronika zárja, aki előbb legújabb, Tandori-Sziveri versprojektének bemutatója mellett korábbi verses munkáiból szemezget, majd Gyémánt Bálint gitárossal lép színpadra, hogy felelevenítsék a tíz éve megjelentetett Lámpafény című lemez dalait.


Vissza a hírekhez