JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

83. DzsesSzerda Tatabányán – Symbiosis 5 koncert

Fényképek: Nagyné Ági - szöveg: Nagy Lajos.

A hagyományosan zöld alapszínű beharangozó, s eleddig csak szöveges részeket tartalmazó plakát közepén ezúttal formabontó módon egy kék színű, sokszirmú dália virág díszlik: tán a robbanásszerűen ránk köszöntött tavasz alteregójaként…


01-dzsesszerda-83.png


Ezen koncert a 17. évadát megélt sorozat záró eseményét jelentette, mely évad különösen sokszínű volt, az alapító „KétTamások” áldozatos munkájának, s hogy őróluk se feledkezzünk meg, a kitartó, s tiszteletre méltó támogatóknak köszönhetően.

E koncerten debütált a koncert helyszínéül is szolgáló Tulipános Ház számára beszerzett remek Yamaha elektromos zongora.

Egyszerű műfaj kedvelőként nem tisztem szuperlatívuszokat zengedezni, de engedtessék meg szerénységemnek megkockáztatni a korántse’ túlzó jelzőt: e koncert méltó lezárása lett színes évadunknak!

Idézet a koncert beharangozó ösmertetőjéből:

A Symbiosis 5 tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Béla Konzervatórium falai közt találkoztak. Céljuk a hangszeres zene kifejező erejének megélése, és hallgatókkal való megismertetése. Zenéjüket erősen átitatja a modális jazz, de sok más zenei elemet is előszeretettel alkalmaznak. Repertoárjukat saját szerzeményeik alkotják.

A fellépők:

Gyányi Tamás – nagybőgő, zenekar vezető, a Pege Aladár nagybőgő verseny II. helyezettje

Ludányi Tamás – alt-, tenor- és szopránszaxofon

Virág Benedek - gitár

Kapolcsi-Szabó Levente – elektromos zongora

Majsai Roland - dob

Az elhangzott szerzemények:

  1. Sziget
  2. Récék
  3. Narancssárga mező
  4. Struggle
  5. Parisian Song
  6. Változás
  7. Step One
  8. Feladatok
  9. Hatás
  10. Pillanat (ráadás)

Kérem a Tisztelt Olvasókat: nézzék el nekem, hogy nem bocsátkozom a zenedarabok mibenlétének elemzésébe, hisz ahhoz – egyszerű műfaj kedvelőként – mérföldekkel (kotta füzetekkel) kevesebbet konyítok, mint a JazzMa bármely Tisztelt beszámolóíró munkatársa.

Az elhangzott szerzemények friss, lendületes hatásúak voltak, ízlésesen adagolt, színvonalas szólókkal fűszerezve, miket is nagy egymásra figyeléssel adtak elő ezek a tehetséges fiatal zenészek. Hallhattunk tőlük egyébként ízig-vérig balladát is (Változás). A 3-4-5. szám egyébiránt az együttes megjelent kislemezén hallható, akár a YT csatornán is. Öröm volt látni az egyéni szólókat méltató apró mosolyokat csakúgy, mint az egyébként „beugróként” velük zenélő Ludányi Tomi immár jócska rutinnal átitatott téma-kibontásait nyugtázó gesztusokat. Jómagam egyébként – noha volt szerencsém az Ő játékát számtalanszor élvezni – első ízben hallottam/láttam szopránon játszani, megfogalmazásában „idegen vizeken”. Ha mégis ki kellene emelnem egy számot, nos, számomra az a koncert hetedik, „Step One” címet viselő darabja volt, illetve a ráadás-szám, mely lendületében, s változatosságában az imént említett folytatásának is beillett.


02-quartet1.jpg


03-quartet.jpg


04-ganyit-viragb-majsair.jpg


05-ganyit-ludanyit.jpg


06-kapolcsi-szabol.jpg


07-majsair.jpg


08-osszkep.jpg

Vissza a hírekhez