JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 8. rész: Joel Rosenblatt

Kedves Olvasó! Kedvenc dobosaimat felsorakoztató sorozatom nyolcadik fejezetében Joel Rosenblatt (1960) amerikai jazz-pop-fusion-latin dobost (és nem utolsó sorban tanárt, zenei producert, hangmérnököt) szeretném bemutatni önöknek-nektek.

jr.jpg


Néhány általános adat: Joel Rosenblatt 1960-ban született a kaliforniai Sacramento-ban.  Talán az egyik legsikeresebb, legismertebb amerikai fusion-pop-jazz együttes, a Spyro Gyra dobosaként dolgozott a nyolcvanas évektől kezdve, így lehet leginkább ismert a szélesebb közönség számára.

Én magam a kilencvenes években először egy Michel Camilo lemezen csodálkozhattam rá Rosenblatt játékára. Egyből megfogott az akkor modernnek számító, számomra azóta is kedves meleg, “ búgós” fúziós dob sound (amit aztán például Dave Weckl, Tom Brechtlein, vagy Cliff Almond kezeiből-hangszereiből is hallhattunk), illetve az a time, frazír, ahogy Camilo zongorajátékával együtt lélegezve kísérte a dominikai zongorista latin zenéit. Az a “hátradőlős” latin frazír rengeteg inspirációt, tanulni valót ad még a mai napig is.

A Spyro Gyra együttesben csak később találkoztam vele, ahol lényegesebben kötöttem time-ot kellet játszania a lemezeken, bár az élő koncerteket látva, ott sokkal szabadabb kezet kapott és színesebben tudta kísérni a dalokat.


jr1.jpg


Tökéletesen kidolgozott kéz és láb technika jellemzi ízléses játékát. Eléggé “bent ül” a dobban, hangszereit praktikus közelségben helyezi el, ami kisebb mozgásokat igényel, így finomabb dinamikával, kisebb lendülettel tudja bejárni, belakni a hangszerét, szélesebb dinamikai tartományt biztosítva a játékához. (Nagyokat csapkodunk messziről = bármit teszünk is, hangos lesz..)

Joel korai munkássága (köztük Michel Camilo dominikai zongoraművész, Matt Guitar” Murphy bluesman, Paquito D'Rivera jazzklarinétos-szaxofonos, és a Pure Prairie League country-rock zenekar) széleskörű zenei rutint, stílusbeli tapasztalatot adott neki, így kerülhetett be a sokat foglalkoztatott session dobosok közé.

Aki olvasta a dobos sorozatom előző fejezeteit észrevehette, hogy a kedvenceim, példaképeim általában azok a zenész-dobosok, akik széles érdeklődési körüknek köszönhetően igen sokféle stílusban, zenei feladatban tudnak beilleszkedni, eredményesen helytállni.

Számomra (a saját munkáimat is tekintve) mindig fontos volt ez a sokszínűség, mivel minél szélesebb egy perspektíva, annál több inspiráció érhet bennünket a zenén keresztül, ami játékunkat is nagyban meg fogja határozni. A reakcióink adott zenei kihívásokra annál színesebbek, fantáziadúsabbak, zenésztársaink számára is inspirálóbbak lesznek, minél szélesebb palettáját tudjuk felmutatni a rendelkezésünkre álló eszközöknek, zenei megoldásoknak.


jr2.jpg


Joel Rosenblatt intelligens dobolása, a lemezfelvételein szinte túlságosan visszafogottnak ható játéka számos lehetőséget hagy a dalok dobkíséretének minél fokozatosabb, technikás, muzikális, de mégis mindenképp mértéktartó zenei felépítésére.

Egy alázatos dobkíséret ugyanolyan értékes, szokták volt mondani, “néha a kevesebb több…” Ráadásul a többi zenésztársunktól kapott inspiráció (mivel hagyott nekik is elegendő teret a dobos…) is alakíthatja reakciónkat egy-egy dal groove-jának megformálásában. Optimális esetben a ZENE egy adok-kapok játék kell legyen.

Joel Rosenblatt a Spyro Gyra együttesben töltött évek után saját zenei kiadót hozott létre (CliffSound Productions), aminek jelenleg is a tulajdonosa és fő hangmérnöke. Zenei producerként aktívan részt vesz új, tehetséges  előadók felfedezésében, karrierjük elősegítésében.

Az alábbiakban olvasható azon előadóművészek népes listája, akikkel együtt dolgozott, illetve a mai napig együtt játszik Joel Rosenblatt (ez sem rossz társaság..):

Bill Evans, Robben Ford, Larry Carlton, Chieli Minucci, Special EFX, Ken Navarro, Oz Noy, Chuck Loeb, Mike Manieri, Steve Khan, Randy Brecker, Lee Ritenour, Dave Grusin, Russel Ferrante, Michel Camilo, Bernie Williams, Eliane Elias, Michael Davis, Peter White, Manhattan Transfer és még sokan mások…


jr3.jpg


Kutakodni a www.joelrosenblatt.com oldalon, vagy a művész Facebook, Instagram oldalain is érdemes, de szerencsére a Youtube csatorna is rengeteg jó felvételt őriz, ahol megcsodálhatjuk, vagy akár elemezhetjük is Joel Rosenblatt remek játékát.

https://youtu.be/bPSiuEJ6bGY (solo Vic Firth)

https://youtu.be/_QB9iqCYMQ8 (solo 1994)

https://youtu.be/m02cdKB63Ho (Michel Camilo)

https://youtu.be/t0kBchZBClE (Spyro Gyra)

https://youtu.be/56uq7EKrGqw (masterclass)


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez