JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint Quartet koncert – Művészetek Palotája

Harcsa Veronika – ének, Gyémánt Bálint – gitár, Nicolas Thys – bőgő, Antoine Pierre – dob; vendégek: Nagy Emma – ének, Cseh Péter – gitár, László Attila – gitár, Dresch Mihály – fuhun, szaxofon.

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem csordultig megtelt november 22-én este az „About Time” című album élő bemutatójának ünnepi alkalmára. A közönség különleges élményre készült, hiszen az idén szeptemberben – a Jazzhaus Records gondozásában – megjelent lemezt már ismerhette, lapunk hasábjain is olvashatott róla október 11-én a „Lemezpolc”-on. (https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/harcsa-veronika-gyemant-balint-duo/about-time/kritika/harcsa-veronika-gyemant-balint-duo-about-time/)

Ha „minden hangnak, szónak jelentősége van” az „About Time” stúdióban rögzített albumán, ez kétszeresen igazzá válik az élő koncerten. A művészek a jazz jövőjébe repítenek minket a műfajokon áthidaló, kísérletező hangzásvilággal, a jelenben szólalnak meg technikai virtuozitásukkal, a múltat idézik felkészültségükkel, tapasztalataikkal.

Az IDŐ fogalmának sokrétű megközelítésmódja minden egyes darabban gyönyörűen szerkesztett, ugyanakkor a koncert egészére is érvényes. A kristálytiszta energiával megszólaló zenészek finoman adagolják a muzsika mellé a dalok megszületésének háttérinformációit is, például mikor a kész darab kottájának átnyújtásával kezdődik a közös munka, vagy amikor egy-egy motívumot hangfelvételen rögzítve, egymásnak adogatva: „pingpongozva” épül a kész kompozícióig az adott mű. A kész kompozíciók az élő koncerten újraépülnek, kiegészülnek a „tovább adogatás” jelen idejű játékával a színpad terében. A közönség pedig érzelmi hálóba csavarva átveszi a meglepetés ajándékokat.

„A mai este legyen a generációk ünnepe!” – hangzott el Harcsa Veronikától, mielőtt első vendégeit felkonferálta. Az egymásra nagy hatással bíró különböző korosztályú jazzisták az IDŐ tereiben gyakran találkoznak egymással, a valóságos téridőben mindig kivételes pillanat, ha együtt is játszhatnak.

„Friss és egyben nagyon érett hangot képviselő fiatalok inspirálnak minket, mint a tanáraink. Áldást jelent számomra, hogy egyszerre két irányból is körülvesznek az inspirációk. Bemutatjuk, hogyan él ez a folytonosság konkrétumokban. Hadd konferáljam fel a fiatal generációból érkezőket, akikben a magyar jazz jövőjét sejthetjük! Nagy Emma és Cseh Péter!” És tökéletes intonációval csendült fel a „Four Eyes Open” című Nagy Emma Quintet mű, mely a ritmus szekció átvezetésével érkezett a „This Time” szerzeménybe. A két énekhang tónusa egyidőben és egymást váltva, a merész hangképzési technikák, a visszafogottság és teljes energiára kapcsolás együtt és külön-külön is varázslattá vált. Nagy Emma nyugalmat árasztó, megfoghatatlan szépségű hangja Harcsa Veronika énekének ellenpontja is lehetne akár, de összhangjuk tökéletes. Cseh Péter kiapadhatatlan, mindig meglepetést hozó akkordfordulatai tökéletesen illeszkednek Gyémánt Bálint bravúros játékához. Mindkét gitáros lenyűgöző, (lesz harmadik is).

Hogy mit jelentenek az életszakaszaink és mitől különlegesek – kérdés árnyalásához válaszokat kereshetünk muzsikában, a quartet szerzeményeiben és természetesen az eltérő korosztályt képviselő vendégművészekkel való együttzenélésben. A korosztály, az életszakasz más, az energiaáramlás hőfoka ugyanaz. A folyton megújulni vágyás, az alkotó teremtés, a játékban való hit a jazzben lehet korfüggetlen.

Az est folyamán színpadra lépő meghívottak közül ketten a mesterek mesterei: László Attila gitárral és Dresch Mihály fuhunnal, majd szaxofonnal bizonyítja az energiaáramlás, a közös zenélésben való feloldódás időtől független viszonyrendszerét. „Dresch Mihály nélkül a jazz nem lenne az, ami.” – mondta Harcsa Veronika.

A Harcsa Veronika–Gyémánt Bálint Quartet koncert fénypontjait lehetetlen kiemelni. Összefüggő fényfűzért kaptunk, mely az est végén a quartet és a négy vendégelőadó szikrázó örömjátékában teljesedett ki.

Az alaphangulatomat teljesen megváltoztatta a zeneélmény, amit adtak.

Mivel a Müpában szigorúan tilos fotózni a nézőknek, így az alábbi képeket Harcsa Veronika fb oldaláról vettem le!


hv-gyb-quartet.jpg


vera.jpg


vera-balint.jpg


vera-emma.jpg


dresch-misi.jpg


mindenki-a-szinpadon.jpg


vege-a-szinpadon.jpg


on-backstage.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez