JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – O. rész: Előzmények

Most kezdődő, szombatonként jelentkező sorozatomban azokat a nemcsak Magyarországon világhírű (…) jazzmuzsikusokat mutatom be, akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk ide Magyarországra!

Mivel 1997 nyarán elhatároztam, hogy 1998 tavaszán a Bartók Rádióban megrendezem az első olyan jazz tehetségkutatót, amit nem együtteseknek, hanem hangszerszólistáknak rendeznek, így miután akkori vezetőim (Dr. Alföldy Boruss István, Perédi Márta) engedélyt adtak arra, hogy megvalósítsam ötletem.

Első lépésben felhívtam Szakcsi Lakatos Bélát (1943-2022), hogy vállalja el a zsűri elnökséget. Béla belement. S mivel tudtam, hogy Szakcsi kedvenc amerikai zongoristája Keith Jarrett (1945-), arra gondoltam, hogy meglepem őt azzal, hogy a zsűri díszelnökének Keith Jarrett-et kérem fel. Megkértem egyik Los Angeles-ben élő barátunkat, aki már szervezett koncertet a Stanards Trio-nak LA-be, hogy beszélje rá Jarrett-et. De ő az 1998 júniusi döntő időpontjában nem ért rá. (Legalább is ez volt Amerikából a válasz… Pedig KJ nagymamája, Kuzma Irma magyar származású volt. Ráadásul Keith személyesen ismerte Szakcsit!) Így az első próbálkozásom, a Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Verseny amerikai díszelnök nélkül zajlott.


keith-jarrett.jpg


Persze, aki ismer, az tudja, hogy én soha nem adom fel. A következő évi szaxofon tehetségkutató zsűri elnökének a Frankfurtban élő Tony Lakatos-t (Lakatos Tóni, you know!) kértem fel, aki nagyon örült a felkérésnek. Megkérdezte, hogy javasolhat ő amerikai díszelnököt? Mondtam neki, persze Tónikám. Erre mondta a nevet: Michael Brecker. Hát lehetett erre nemet mondani? Megadta Mike menedzserének faxát, így 1998 őszén küldtem egy faxot neki, amiben megírtam neki, hogy mikor van az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Tehetségkutató Verseny döntője, meg hogy mennyit tudunk neki fizetni a zsűrizésért (2.000 USD) a Bartók Rádió nevében + másnap a Budapest Kongresszusi Központban a gálakoncertért (15.000 USD) + repülőjegy + hotel accomodation. A menedzser beszélt Mike-kal, aki nagyon örült a felkérésnek. Aztán ugyanez a menedzser pont a májusi időpontra foglalt stúdiót New Yorkba, Brecker következő lemeze, a „Time Is of the Essence” felvéele részére…


michael-brecker.jpg


De nem bánkódtam, hisz tudtam, hogy harmadszorra sikerüli fog, mert a 2000-es verseny amerikai díszelnökével már 1998 áprilisában lefixáltam az időpontot!


pat-metheny-and-robert-maloshik.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez