JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Egy gitárverseny margójára…

Az alábbi levelet tegnap este 20 óra 29 perckor kaptam Zsoldos Bélától, aki a Magyar Jazz Szövetség alapító tagja volt, majd az akkori elnök, Gonda János felkérésre elvállalta a szervezet alelnöki posztját, amit 25 éven keresztül töltött be. Ezen negyedszázad alatt több mint 300 millió forint támogatást szerzett a MJSz részére! – A szerk.

Majd’ ötven évig dolgoztam, játszottam tanítottam együtt drága barátommal, Babos Gyuszival. Felmentő seregként érkezett meg az NKA Zenei Kollégiumába, ahol végre nem egyedül kellett a komolyzenei elit ignoráló magatartásával szembe szállnom.

A BDSz Collection (Babos, Dés, Szakcsi, Dandó, Szende, Balogh Kálmán, Zsoldos Béla) egyik közös szerelmünk volt, Gyuszi számait játszottuk, nagyon mélyről jött minden hang, minden téma.

A Morgan Workshop egyik meghatározó arca volt,  ez az arc sokat nevetett, szabad ember volt és ezt a szabadságot osztotta meg velünk is.

Nem csoda hát, hogy 2022-ben a MJSz elfogadta a javaslatomat: rendezzük meg a Babos Gyula Gitárversenyt. Gyuszi emléke előtt tisztelegve és a sok-sok tehetséges gitáros helyzetbe hozására. A szervezés el is indult, beszéltem Katona Klárival, jelentős állami támogatást kaptunk, nem volt akadálya a verseny megrendezésének. Illetve csak egy: én.
Mert közben a vezetőségben csere történt, a MJSz szokásjoga nem volt elég, a Vezetőség nem óhajtotta, hogy irányítsam a projektet, ahogy ezt eddig szoktuk volt.
Sőt, attól is ódzkodott,  hogy a nevem bárhol megjelenjen, ahogy ma este is, mint ötletadó, mit lehet tudni. Hogy ezt én találtam ki,  maradjon a mi titkunk.
Ennek ellenére elmentem, Babos Gyuszi miatt, a gitáros barátaim, a versenyzők miatt, a szeretet miatt, amit ma Gyuszi kapott, mint a verseny névadója.

bgy.jpg

babos-judit.jpg

Babos Judit

(Mivel a www.jazzma.hu munkatársa, Dr. Sümeghy László is jelen volt tegnap este a BJC-ben a Babos gitárverseny döntőjén, ő 0 óra 8 perckor az alábbi üzenetet küldte: 1. Fehér Márió Fábió, 2. Varga Balázs, 3. Szabolcsi Bence – A szerk.)


Vissza a hírekhez