JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A Morgan Workshop sztori

Az alábbi évfordulós anyagot Zsoldos Bélától kaptam, aki negyedévszázadon keresztül volt a Magyar Jazz Szövetség alelnöke! – A szerk.

30 éve, 1994 - ben akartam valami különleges, kivételes zenei produkciót csinálni azokkal a zenészekkel, akikkel nap, mint nap dolgoztam, találkoztam. Na igen, de mindenkivel külön-külön, a saját zenekarában, a Rádióban, a lemezgyárban.
Vukán Gyurinak hála,  a legtöbbet mégis a filmgyárban, a filmzene felvételeken találkoztunk. Gyuri több, mint 140 filmzenét írt, a Lindától a Tanúig, az összes Fábri Zoltán filmtől Bacsó Péterig. Mint társművészet,  a film mindig is támaszkodott rá; használta a jazzt, az újhullámos filmek fekete-fehér képi világának jól állt a jazz. (Kevesen tudják, Gonda János számos filmnek volt a zeneszerzője, többek között Szabó István Szerelmesfilmjének, vagy a Sodrásban c. Gaál István, Sára Sándor filmnek.)
A filmgyárban a Rádió, vagy az Opera szimfonikus zenekara mellett ott volt a fél szakma, Tomsits Rudi, Jávori Vili, Szakcsi, Kőszegi Imre, Babos Gyuszi, Lakatos Ablakos Dezső, Kőszegi Imre, Berkes Balázs.
(1972-ben a Szikrázó lányok c. musical-film felvételén, mint utólag Babos Gyuszitól megtudtam, Vukán, hogy próbára tegyen, lejátszhatatlan szólamokat írt nekem, de miután ez nem jött be, vagyis elsőre lejátszottam mindent, innentől nem volt olyan darabja, amiben ne játszottam volna.)
A Morgan Workshop története ezekre az időkre nyúlik vissza, észrevettem, hogy ezek a közös, zenei műhely jellegű munkák koncert
környezetben is működnek, jól érezzúk magunkat egymás társaságában.
A 90-es években aztán, amikor régi barátom, Kleinheincz Gábor felajánlotta, hogy a Morgan szénkefegyár igazgatójaként támogatni tudna egy jó ötletet, már meg is alakult - a fejemben legalábbis - a  Morgan Workshop, a világ egyetlen szénkeféről elnevezett supergroupja.

morgan-workshop-zenekari-kep.jpg

Az ötlet az volt, hogy a saját korosztályom legelismertebb és egyben legismertebb szólistáit összegyűjtsem és belőlük egy zenekart csináljak.
https://www.youtube.com/watch?v=vupTvDIOeEw&t=2994s

morgan-workshop-cd-cover.jpg

Két lemezt adtunk ki, a „Morgan Workshop” és a „Morgan Workshop Plus / Red Dragon” jelent meg, ezen már bevontam a fiatalokat is, itt jelenik meg a nagy “öregek”  között Borlai Gergő!

morgan-workshop-plus-red-dragon.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=mzmEq_xcj7w&t=694s

morgan-workshop-1998.jpg

Előbbin többünk művei, utóbbin az én darabjaim szerepeltek. A közönség minden egyes koncertünkön kitörő lelkesedéssel üdvözölte a zenekart, valóban impozáns látvány és jó élmény volt ennyi jó zenészt hallani együtt játszani.

(Azt már csak én teszem hozzá, hogy 1995. június 21-én a Pollack téren 350 néző előtt felléptettem a Morgan Workshop-ot első CD-jük anyagával, majd 1998. március 20-án a Márványteremben 200 néző előtt –oda csak ennyi fért be full house esetén!- a „Red Dragon” lemezük számaival.

billy-cobham-es-a-morgan-workshop.jpg

2011. szeptember 3-án a Népligetben Billy Cobham –Zsoldos Béla fiatalkori ideálja!- lépett fel a Morgan Workshop-pal a SzeptemberFeszt keretén belül. Erről három cikkben számolt be a www.jazzma.hu! – A szerk.)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez