JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Újra pódiumon a Trio Midnight

1990-ben, azaz már 34 éve alakult meg a Trio Midnight nevet viselő jazz trió. A három zenész - azaz Oláh Kálmán zongorista, Egri János bőgős, és Balázs Elemér dobos - akkor a magyar jazz három nagy reménységének számított, manapság pedig kulcsszereplői annak. Mindhárman külön-külön is saját zenekart vezetnek, emellett számos formációban működnek közre, Oláh Kálmán pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára is.

Az utóbbi egy évben a zenekar nem lépett fel, de - mint Oláh Kálmán elmondta - egy fél élet munkáját nem lehet csak úgy veszni hagyni, ezért elhatározták, hogy folytatják a közös munkát. Ezt az elhatározást a közönség is megelégedéssel fogadta, hiszen a programfüzetben feltüntetett szombat esti időpontban teljesen megtelt a Budapest Jazz Club koncertterme, amit a menő amerikai zenészek fellépésénél megszokott formában rendeztek be. Hát a hamarosan fellépő John Scofield koncertjein sem fognak többen szorongani a teremben, mivel a helyhiány nagy úr.

A trió egy dinamikusan előadott, mindenkinek bőséges szóló lehetőséget biztosító bemelegítő darabbal nyitott. Ez volt az „Eiderdown”, Steve Swallow amerikai basszusgitáros szerzeménye. Ez a szám régóta a csapat műsorán van, hiszen már a 2000-ben kiadott „On Track” (Sínen) CD-jükön is megjelent. Oláh Kálmán szerint talán ez volt a zenekar legjobb időszaka és ez volt a legjobb kiadott albumuk is.

tm-cover.png

tm-back-cover.png
Ez a CD manapság a megszerezhetetlen kategóriába tartozik, de a neten azért meg lehet hallgatni:

https://www.youtube.com/watch?v=V78cLwuHZ6w

ok.jpg

Egy Oláh Kálmán zongora intro bevezetőjével kezdődő balladával folytatták. Tadd Dameron eredetileg Sarah Vaughan-nak írta az „If You Could See Me Now”-t, de instrumentális változatát is sokan műsorukra vették már az elmúlt évtizedekben.

ej.jpg

Egri János javaslatára került az egyébként előre nem összeállított programba a „JuJu”, Wayne Shorter szerzeménye, a hatvanas évek Blue Note korszakának egyik örökbecsű darabja. Ha már Egri János javasolta a számot, akkor Ő játszott elé egy bőgő intro-t. Egyébként nem térek ki arra, hogy ki, mikor, milyen hangszeres szólót játszott, hiszen mindhárman mindegyik számban jeleskedtek.

be.jpg

A kb. 50 perc hosszúságú első rész Cole Porter darabjának, a „Ev’rything I Love”-nak az előadásával zárult.

A kissé hosszúra nyúlt szünet után hangzott fel a standardek mellett az egyetlen saját szerzemény, az Oláh Kálmán által komponált „Lyric Song”. Ez egyébként szintén megtalálható a már említett „On Track” albumon.

A második szettben is négy darab hangzott el, köztük volt még a George Gershwin által írt „The Man I Love’ és Joe Henderson klasszikusa, a „Recorda Me”.

ok-ej.jpg

ej-be.jpg

vege.jpg

A közönség vastapssal honorálta a produkciót. Egri János és Balázs Elemér még gratulált a pódiumon Oláh Kálmánnak a pár nappal korábbi születésnapja alkalmából, majd a zenészek levonultával a közönség is elégedetten távozott.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez