JazzMa

Friss Hírek

Saturdays’s Children2024. április 27.
Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A JAZZművelésügyi Minisztérium jelenti – Vidéki jazz klubok VII. rész: Nemcsak Jazz Club (Városi Könyvtár és Közösségi Ház – Szigetszentmiklós, Tököli út 19.)

A vidéki jazzklubokról szóló sorozat 7. részében a már több, mint 25 éve a szigetszentmiklósi közösségi házban működő Nemcsak Jazz Klubot mutatom be, riportalanyom a klub rendezvényeinek szervezője Szegedi Zsuzsanna, az intézmény művelődésszervezője.

szegedi-zsuzsanna.jpg

Kedves Zsuzsa! Mióta működik a Nemcsak Jazz Klub?

nemcsaj-jazz-klub-logo.jpg

A szigetszentmiklósi Nemcsak Jazz Klub 1997. novembere óta működik. Évadonként átlagban 10-12 koncertet tartunk, ahol nevünkhöz híven nemcsak a hazai jazzélet kiválóságait látjuk vendégül, hanem elkalandozunk a latin, a blues. vagy akár a folk, vagy világzene területére is.

Számtalanszor külföldi zenészeket is köszönthettünk színpadunkon egy meghívott formáció vendégzenészeként, vagy például több éven keresztül a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál egyik turnéhelyszíneként virtuóz gitárosokat ismerhetett meg az NJK közönsége.

Kezdetektől az a fő szempont, hogy hús-vér zenészek valódi hangszereken egyszeri és megismételhetetlen zenei élménnyel gazdagítsanak minden zenebarátot.

Ki működteti, ki a koncertszervező? Ki finanszírozza?

A Városi Könyvtár és Közösségi Ház működteti a klubot, de évről évre jelentős támogatást jelent a NKA Hangfoglaló Könnyűzenét Támogató kollégium klubok számára kiírt, és számunkra rendszeresen megítélt pályázati támogatása. A harmadik lábat pedig a finanszírozásban szponzorok jelentik, akik többségében helyi vállalkozók.

A klub alapítója Árki Attila, aki a háttérben támogatóként az Audio-technica Central Europe Kft ügyvezetőjeként és magánemberként is figyelemmel kíséri a klub sorsát. A klub vezetője 2001 februártól Szegedi Zsuzsa, aki művelődésszervezőként menedzseli a klub teljes körű működltetését (szervezés, pályázatok, lebonyolítás, marketing) és egyben háziasszonya az eseményeknek. (2018 február óta már nem a VKKH főállású munkatársaként, hanem külsősként végzi e feladatokat)

Hol, milyen keretek között, milyen rendszerességgel működik a jazz klub?

A klub havi rendszerességgel tart koncerteket elsősorban az anyaintézményben, de a város több rendezvényhelyszíne is befogadta már programjainkat.

Mekkora a nézőközönség? Van-e kialakult törzsközönség, hány fő?

Látogatóink elsősorban a településről, de a környékből is érkeznek. (Budapest déli kerületei, Dunaharaszti, Halásztelek, Tököl, stb…)

A közönség visszajelzéseiből bíztató képet kapunk az élőzenei koncertek és a jazz mellett más hasonlóan igényes, ám mégis inkább réteg zenének minősülő műfajok népszerűsítésének elismeréséről és igényeltségéről. Életkor szerint jellemzően 30-70 év közötti életkorú a közönségünk.

Az évtizedek óta tapasztalt tendencia, hogy van egy biztos bázis, akiknek egy erős hányada, ha teheti, minden koncertre jön, de egy másik hányad az aktuális fellépők alapján választja ki, hogy mely koncertre vesz jegyet.

A teljes vertikum úgy 800-1000 fő lehet, de a törzslétszám 300-400 fő, akik, ha havonta nem is ugyanazok, de rendszeres látogatók.

Mekkora a klub koncerthelyszíneinek befogadó képessége?

A közösségi ház adta lehetőségeknél az aulai helyszínen 80-90 fő fér el körasztalos ültetéssel, a színházteremben 150 fő tud a nézőtéren helyet foglalni. Nagyobb nézőszámot várva a város hangversenytermében is szoktunk koncerteket rendezni, ahol 300-360 fő a befogadóképesség a berendezéstől függően. Az elmúlt negyedszázadnyi múltunk során a legkiemelkedőbb eseményünknek, a klub 25. születésnapi gálakoncertjének 2022 novemberében a Városi Sportcsarnok adott otthont, melyet körasztalos ültetéssel közel 450 fő részvételével rendeztünk meg.

Nyári helyszínünk volt a Garden Café, majd átalakítása és bezárása után a Lóbár Vendéglő kerthelyisége, ahol maximum 100 fő tud koncertlátogatóként remek muzsikát hallgatni a nyár során is.

Fogad-e vendégzenészeket a klub, egyes zenészeket, vagy esetleg komplett zenekarokat is?

A klub nem csupán egy hely, hanem egy közösségi–művelődő forma a jazz és rokon műfajok kedvelői számára. A klubba hónapról hónapra hívok fellépő zenekarokat. Van sok közönségkedvenc, de cél, hogy minél több kiváló zenei formációt megismertessünk, és a fiatal tehetségeknek is előzenekarként lehetőséget biztosítsunk.

Mik a következő koncertek, tervezett programok?

2024. március 28. csütörtök 19.00

Perpétuum

A Perpetuum zenekar eredetileg jazz quartet-ként alakult 2017 tavaszán, azonban a próbák során nagyon hamar kiderült, hogy az átharmonizált standard-ek helyett, jobb szeretnek saját dalokat alkotni és játszani. Zenéjüket nem lehet besorolni egy konkrét zenei irányzatba sem. Stílusuk több műfajból táplálkozik, amelyben megtalálhatóak experimentális, pszichedelikus és elektronikus elemek is. Különböző élethelyzetekből és előadóktól merítik az inspirációt, ezért a Perpetuum dalok igazi stíluskavalkádot hoznak létre, ahol a progresszív jazz mellett felfedezhetjük a melankolikus art-popot is. Tagok: Girincsi Fruzsina – ének, Takács Dániel – gitár, Sárosi Áron – basszusgitár, Telek Attila – dob.

Szeder Akusztik

Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina dalszerző-gitáros-énekesnő a Kőbányai Zenei Stúdióban végzett. A Junior Artisjus-díjas énekes-dalszerző 2013 óta egyedi színfoltja a hazai könnyűzenei életnek. A Reggeli dal és Feri feneke írója sok szívbe belopta magát. Szókimondó, humoros, hol könnyed, hol mély szövegeihez egyedi, egyszerre karcos és lágy hang párosul. A sodró zenekari hangzást profi zenésztársainak köszönhetjük.

2014 májusában jelentette meg Hab a tetején című debütáló albumát zenekarával. Életigenlő, könnyed, de markáns stílusú, akusztikus hangszerelésű, magyar nyelvű dalait francia sanzon, jazz és folk elemek színesítik.

Helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház színházterem

2024. április 19. péntek 19.30.

Sárik Péter Trió & Falusi Mariann: Jazzkívánságműsor magyarul 3.

Sárik Péter jazz-zongorista, zeneszerző két évtizede meghatározó szereplője a hazai zenei életnek A trió a 2018-ban megjelent első, „magyaros” anyaghoz hasonlóan ismét az elmúlt évtizedek hazai slágereiből válogatott, és ültette át azokat saját arculatára. A Sárik Péter Trióhoz ezúttal is Falusi Mariann csatlakozott és mint minden Jazzkívánságműsor eseten, most is egy frenetikus hangulatú, a közönséggel együtt éneklős, igazi örömkoncert várható.

A zenekar tagjai: Fonay Tibor- nagybőgő, és Gálfi Attila – dob

Helyszín: ÁJTI Hangversenyterem, Szigetszentmiklós, Szebeni u. 81.

2024. május 24. péntek 19.30

Farkas Gábriel Band

Az S. Nagy István-díjas Farkas Gábriel az amerikai jazz klasszikusai mellett több, mint 20 éve foglalkozik a régi magyar slágerek újraélesztésével. Zenekarával, a Farkas Gábriel Banddel sokféle módon jelent már meg a nagyközönség előtt: hol televíziós showműsorokban játszottak élőben, hol klubokban szórakoztatták a közönséget, hol az ország nagy koncerttermeiben és eseményein működtek közre a legnevesebb klasszikus formációkkal. Két év után újra az NJK közönsége előtt best of műsorral lépnek színpadra.

Helyszín: Városi Könyvtár és Közösségi Ház színházterem.

2024. június 28. péntek 20.00 (esőhelyszín: VKKH színházterem)

áRON feat Szakonyi Milán

Romhányi Áron eMeRTon-díjas, és többszörös Fonogram-díjas zongorista, Artisjus-díjas zeneszerző, valamint Szakonyi Milán Fonogram-díjra jelölt énekes- gitáros estje a két művész rendkívül sokszínű zenei életútjának kivonata. Új és régi saját dalok, és régi magyar slágerek virtuóz, "bárzenei hangulatú" előadása várható - egy pici modern csavarral. A jól ismert dalok az eredeti formájukban szólalnak meg, pont ahogyan születtek: akusztikus gitár + zongora és énekhang segítségével.

Helyszín: Lóbár Vendéglő kerthelyisége, Szigetszentmiklós, Gyári út 33.

2024. július 20. szombat 20.00 (esőnap 22.)

InFusionTrió

Az InFusion Triót 2011 decemberében hozta létre három klasszikus zenész: Farkas Izsák, a Liszt Ferenc Zeneakadémián diplomázott hegedűs; Simkó-Várnagy Mihály, aki ugyanott végzett cselló szakon; valamint Weisz Nándor, a zenekar vezetője, a Müncheni Zeneakadémia ütő szakos diplomása. A trió tagjai a komoly és könnyűzene terén egyformán jártasak. A zenekar egy különleges hangszerpark segítségével (Elektronikus hegedű, Elektronikus Cselló,

Elektronikus Dob és különböző effekt pedálok, torzítók és looperek), jól ismert slágereket szólaltat meg élőben, egy teljesen új, érdekes hangzásvilágban. Repertoárjukban szerepelnek saját szerzeményeiken kívül többek között Sting, U2, Michael Jackson, Prodigy, Chris Brown, Rihanna, Black Eyed Peas, Calvin Harris, és Adele slágerei is.

Helyszín: Lóbár Vendéglő kerthelyisége, Szigetszentmiklós, Gyári út 33.

A folytatásról keressék fel aktuálisan Facebook oldalunkat:

https://www.facebook.com/nemcsakjazz

Köszönöm az interjút!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez