JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az Urbán Orsi Group a 94. tatabányai DzsesSzerdán

Sokan és egyre többen vannak a kis magyar jazzpiacon olyanok, akikről azt mondják, hogy jazzénekesnők, vagy akik magukat annak tartják, vagy hiszik, de attól tartok, hogy az „igazi” jazzénekesnők száma jóval kevesebb. Utóbbiak közé tartozik Urbán Orsi, a „bársonyos alt” (idézet Ludányi Tamástól), aki nem először lépett fel Tatabányán – ezúttal az ő nevét viselő együttessel.

1-27.JPG

Tamás és Orsi bevezetőjében elhangzott, hogy nem swinget fogunk hallani, inkább a groove hangulat uralkodik majd, és örökzöldek „újragondolt” változatai alkotják a koncert anyagát.

A könnyedén, vidáman, játékosan, a hangját magabiztosan használó énekesnőt olyan élvonalbeli zenészek kísérték, mint a ráadás számban is fergeteges szólót játszó Kollmann Gábor (alt- és szopránszaxofon),

2.JPG

a minimalizált dobfelszerelésen is a tőle megszokott keménységet mutató Banai Szilárd,

5-18.JPG

a hangszerelésekért felelős, a basszustámogatást nyújtó és szólóktól sem visszariadó Hárs Viktor (basszusgitár),

4-20.JPG

valamint az est fényét nemcsak kitűnő, rockos gitárszólóival, hanem csillogó, kék ingével is emelő Birta Miklós.

3.JPG

A koncerten maximálisan érvényesült, hogy nem az számít, mit játszanak, hanem az, hogy hogyan. Akik szeretik az „átalakított”, nem szokványosan előadott standardeket, azoknak felüdülés volt Gershwin egyébként agyonjátszott „Summertime”-ja.

A további dalok az elhangzás sorrendjében: „In the Winelight” (Grover Washington, Jr.), „Nardis” (Miles Davis, mások szerint Bill Evans szerzeménye), „Caught a Touch of Your Love”, „Freedom Jazz Dance” (Eddie Harris), a lassú „Fall In” (Esperanza Spalding), amelyben kiderült, hogy Banai Szilárd söprűzni is tud, majd pedig a „Black Crow” (Joni Mitchell „Hejira” című lemezéről, amelyen Jaco Pastorius is játszik). Orsi saját dala, a „Half Done” egyáltalán nem lógott ki a sorból a sok híres külföldi szerző művei közül. Stanley Turrentine-től a „Sugar” előbb angolul, majd Orsi magyar szövegével hangzott el saját dala, a „Mindig játék” előtt. Ráadásnak maradt Horace Silver-től a komoly energiákat megmozgató „Jody”, azaz „Jody Grind”.

 A jazz különböző ágai, irányzatai közül válogató, a műfaj széles körét bemutatni igyekvő szervezők (Ludányi és Pleier Tamás) jóvoltából ismét igen élvezetes és minőségi produkciót hallhattunk.

6-18.JPG

És a tatabányai jazzközönség az elkövetkező hetekben, hónapokban se marad élő zene nélkül.

Március 28-án a Tatabányai Tavaszi Fesztivál és a Black Diamond Big Band vendége lesz Radics Gigi.

Április 10-én Révész Richárd ötöse, május 8-án pedig Juhász Gábor triója szolgáltatja a zenét a következő két DzsesSzerdán.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez