JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. október 21.
Joy,Samara: Portrait2024. október 15.
Zsoldos Béla: Prémium2024. október 14.

Hírek

Exkluzív interjú Bolyki Tamással

Tamást először a 2010-es évek közepén láttam és hallottam gitározni egy Bartók jazzkonzis vizsgakoncerten. Azóta is figyelemmel kísérem pályafutását.

parragi-rebeka.jpg

Fotó: Parragi Rebeka

1) Árulja el nekem, hogy min dolgozik mostanság? I mean, mint takar a D10 - Duna Project?

A legfrissebb és legizgalmasabb a “D10 - Duna Project”. Ennek a projektnek a keretein belül 9 európai szólistával együttműködve vettük fel a “The Vein of Europe” című albumot. Egy éve dolgozom a háttérben, és most jutottunk el oda, hogy a nyilvánosság számára is bemutathatjuk, amit már nagyon vártam.

Az albumról single-ként először megjelenő dal az osztrák Simon Plötzeneder szerzeménye, melynek címe: „Gateway to the East”.

2) Ez azt jelenti, hogy a Duna menti 10 ország jazz muzsikusainak projektjéről van szó?

Így van, minden Duna menti országból egy szólista-zeneszerző képviseli népét, kultúráját, illetve személyes viszonyát a folyóval kapcsolatban. A miénk volt a kezdeményeesés és a koncepció, amihez csatlakoztak a saját országukban kiemelkedő zenészek. A kilenc nemzetközi szólista mellett én vagyok a tizedik, illetve az egész albumon a kísérő zenekar a Bolyki Tamás Quartet.

3) Hogy ismerkedett össze velük?

Igazi “fejvadászat” zajlott: mind a kilenc országban megkértük a helyi nagykövetségeket és kulturális intézeteket, hogy ajánljanak ki zenészeket, akikkel együttműködhetnénk. Emellett átnéztem a nagyobb koncerthelyszíneket, fesztiválokat és versenyeket, hogy a műsorokból és előadókból képet kapjak a helyi jazz-életről. Így választottuk ki a zenészeinket, akikkel aztán online felvettem a kapcsolatot, és gyakorlatilag a felvételi sessionig, nagyjából három hónapig Zoom meetingeken és e-maileken keresztül ismerkedtünk és egyeztettünk.

4) Ki írta a zenét, zenéket?

Az összes előadó írt egy művet, így lett minden országnak egy dala, és született meg a 10 tételes album. A saját dalomat nyilván én írtam, illetve hangszerelésben közreműködtem, hogy a quartettel kompatibilis anyagok érkezzenek felvételre, de alapvetően felemelő élmény volt látni, hogy felkészült zenészek nagyon tisztességes dalokkal, kottákkal készültek.

5) Mikor és hol vették fel a lemezanyagot?

2023 szeptemberében volt 12 napunk az akkor még SuperSize Studioban a teljes felvételi munkára. Minden előadó reggel érkezett a stúdióba, délelőtt lepróbáltuk a dalt (természetesen a quartet addigra már túl volt egy 3 hetes próbaidőszakon), ebéd után pedig nekiálltunk a felvételnek. Jellemzően 6-7 körül végeztünk, de nyilván ennyi ember közös munkájában már nem életszerű, hogy minden terv szerint történjen. Például a horvát gitáros, Ivan Pesut autója a határ közelében kigyulladt, mármint szó szerint lángokban égett… Istennek hála ő is, és a hangszerek is épségben megmenekültek, de mivel ez az első napon történt, hamar felhagytunk a kényszeres kontrollal.

6) Mikor kerül fel a netre az első felvétel?

Az első megjelenés, a már említett “Gateway to the East” című dal, július tizedikén 10 órakor kerül fel minden online streaming felületre.

https://www.youtube.com/watch?v=jClBxDAjfwE

7) És mikor jelenik meg a lemez?

Még hátra van két single, aztán érkezik a 10 dalos album, amit nyár végére, ősz elejére tervezünk.

8) Ki lesz a kiadó?

Az egész projektet családi cégünkkel, a ProVibe-bal vezényeljük le. Édesapám a producere a produkciónak, Blanka nővérem az operatív vezető, illetve minden backoffice feladatot Zsófi nővérem lát el. A lemezt is saját stúdiónkban, a ProVibe Studio-ban keverjük, és a kiadó is a ProVibe lesz.

9) Lesz magyarországi lemezbemutató koncert?

Nagyon szeretnénk egy minél több állomásos turnét a tíz országban, de ennek alakulása már nagyon sok mindentől függ. A legjobb egy teljes turné lenne a tíz szólistával mind a tíz országban, de elképzelhető az is, hogy minden szólistával adunk egy koncertet a quartettel a saját országában. Akárhogy is, nagyon várom, hogy élőben is előadhassuk a műveket!

10) Mikor és hol?

Az album megjelenése utánra, a most következő klubszezonra tervezzük a koncerteket, szeptember/októbertől kezdődően.

11) Sok sikert a D10 - Duna Project-hez!

Nagyon köszönöm Robi bácsi!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez