JazzMa

Friss Hírek

Toronto Jazz Orchestra: 202018. december 18.
RÁKFOGÓ LEMEZFELVÉTEL2018. december 15.
Rákfogó - 20182018. december 14.
Lantos Zoltán: Sonaris2018. december 04.
Játék – 2018 december2018. december 02.
HENDRIX SZÜLETÉSNAPJÁN2018. december 01.
BLANCHARD ÚJRA 2018. november 26.
A BAJNOKOK JUTALMA2018. november 21.

Lemezpolc kritika:
Indigó (Palágyi Ildikó) - Salt

Indigó (Palágyi Ildikó): Salt 2018. március 03., Gáspár Károly

indigo-salt.jpg

Indigó - Salt (TRUELISTENER Records)


„Életünk”

A felvidéki születésű Palágyi Ildikó „Indigó” néven vált közkedvelt előadóvá a hazai jazz rajongók körében. A nagyszerű fiatal énekesnő 2015-ben hozta létre saját formációját, melynek repertoárját magyar és angol nyelvű dalai adják. Most elérkezett az idő, hogy első albuma révén, otthonainkban is hallhassuk a varázslatos hangú énekesnőt!

A friss lemez a „Salt”, tehát „Só” címet kapta; az anyag repertoárját képező tíz szerzemény között -a korong lezárásaként- el is hangzik a hasonló nevet kapott szám.

Tehát kereken 10, Palágyi Ildikó „Indigó” által fémjelzett, angol szöveggel „ellátott” kompozíció (zene és „text” tekintetében egyaránt!), melyekben a zenekarvezető partnerei: Gyémánt Bálint gitáros, Bartók Vince basszusgitáros, és Szabó Dániel Ferenc dobos. Sőt, egy „track”-ben („Milk Teeth”) a hazai jazz szaxofonozás egyik legjobbja, Ávéd János is közreműködik tenoron!

Azt gondolom, nyugodtan mondhatjuk: ütős csapatot hozott össze Ildi! Mindegyikük erős egyéniséggel bíró, sokat foglalkoztatott zenész, szóval, ha Velük akar dolgozni az ember, akkor bizony igen határozott koncepcióval kell előállnia! Jelentem, „Indigónak” ez teljes mértékben sikerült!

Ha mindenképpen kategorizálni akarnám a „Salt”-ot, egyfajta melankolikus, filozofáló pop-jazz polcra helyezném.

„Indigó” dalairól az „A Gyűrűk Ura” filmadaptációjának hangulata ugrott be először. Anno a mozit nézve, és a „Só”-t hallgatva azt éreztem, nincs politika, háború, környezetszennyezés, villanyszámla, és sorban állás a közértben. Lépdeltem, sétáltam, kocogtam, majd rohantam „Indigóékkal”, boldogan, szabadon!

Közben viszont rájöttem, hogy -bár, kiemel a hétköznapok világából- a lemez mégis olyan, mint az életünk! „Indigónak” és társainak zseniális módon sikerült olyan anyagot alkotniuk, mely egyesíti az elvágyódást és a prózai dolgok „jól fogadását”! A „Salt” számomra repülő szőnyeg és tömött busz, suttogó fákkal teli varázserdő és betonrengeteg. Keserédes, mint a földi lét. Olyan, mint amikor a fent említett zsúfolt buszon hátizsákos fiatal srác, vagy lány, és idős néni/bácsi között „szendvicselődve” Miles Davis, John Coltrane, vagy más géniusz hangjai csendülnek fel bennem menekülésként. AZ ÉLET ez, nem más!

Jó szívvel ajánlom kedves Olvasóinknak a „Salt” című albumot, és március 3-án, 20:00 órától, az A38 Kiállítóterében sorra kerülő lemezbemutató koncertet, ahol még előzenekara is lesz „Indigónak”, mégpedig a Shaibo nevű formáció!


Indigó: Salt (TRUELISTENER Records 2018)

1. Focus Point

2. Safe Travels

3. Purity

4. Northern Song

5. Naked (Intro)

6. Naked

7. Milk Teeth

8. No Bounds

9. My Friends

10. Salt


Palágyi Ildikó „Indigó” – ének

Gyémánt Bálint - gitár

Bartók Vince - basszusgitár

Szabó Dániel Ferenc - dob

Ávéd János - tenorszaxofon (7)Vissza a lemezhez