JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2022. december 05.
Pátkai Rozina az A38-on2022. december 04.
Bóková, Nikol: Elements2022. november 23.

Lemezpolc kritika:
Blicher Hemmer Gadd - Get That Motor Runnin’

Blicher Hemmer Gadd: Get That Motor Runnin’ 2019. október 29., Halper László

blicher-hemmer-gadd-get-that-motor-runnin.jpg

Blicher Hemmer Gadd – Get That Motor Runnin’ (C-nut Records)


Nemrég jelentette meg a 3. lemezét a dán-amerikai együttműködésből létrejött Blicher Hemmer Gadd Trio. A kétszeres dán Grammy-díjas szaxofonos Michael Blicher, a szintén dán Hammond orgonista Dan Hemmer, és a legendás dobos Steve Gadd, 2014-ben hívta életre ezt a zenekart, melyben a suol-jazz iránti szeretetük adja a kohéziót a közös munkához. A két dán muzsikus a JazzDanmark társaság által szervezett rendezvényen kapott először lehetőséget, hogy Steve Gadd-del játszhasson, és már ott megmutatkozott a három muzsikus közös zenei világa.

Gadd ezt mondta a trió muzsikájáról: „Ez egy őszinte zene. Senki sem játszik ilyet.”

A „Get That Motor Runnin’” (Indítsd be azt a motort!) című lemez 6 Michael Blicher kompozíciót tartalmaz, aki pályafutása során szinte az egész világot bejárta. Játszott New Orleans-ban, Nashville-ben, Ázsiában és Nyugat-Afrikában. Bulgáriában megismerkedett az ottani népzenével is. Szerzeményeiben az utazásai során ráható zenei világok is tükröződnek. A különböző stílusok jazz-zel, blues-zal való ötvözése más formációiban is megjelenik - Astro Buddha, Agogo, Radiostar, The KutiMangoes.

A trió orgonistája, Dan Hemmer nagyon jó ízlésű muzsikus. Nagyon jól kezeli a Hammond orgona különböző hangszínei által kínált lehetőségeket. Mindig az oda legjobban illő hangszínnel és stílusban kíséri a 60-as, 70-es évek soul zenéjéből táplálkozó kompozíciókat.

Steve Gadd-et nyilván nem kell bemutatni a jazzkedvelő olvasóknak, hiszen ő az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb muzsikusa. Sokszínű, műfajokon átívelő zsenialitása ezen a lemezen is megmutatkozik. A zenekart és a hallgatókat ezen az albumon is megajándékozza egy jellegzetes, senkivel össze nem téveszthető „gaddes” dobszólóval.

Az CD stúdióalbumként jelent meg, de 6-ból 3 szám koncerten lett rögzítve, ami jól színesíti a lemez hangulatát. A felvételek során nagyszerű vendégzenészekkel egészült ki a zenekar. Több számban Eddi Jarl ütőhangszereken játszik és Peter Rosendal zongorázik. A CD-n közreműködik még a jó nevű gitáros, Andreas Lund és az angol énekes, Paul Carrack, aki korábban olyan világsztárokkal dolgozott, mint Eric Clapton és a Mike & the Mechanics zenekar.

A kompozíciók annak ellenére változatosak, hogy egy egységes zenei világot járnak körbe. A lemezen lévő szólók arányukat és stílusokat tekintve is jól belesimulnak a Blicher és Hemmer által megálmodott zenei világba. A CD-n hangszerelőként a trió mindhárom tagja fel van tüntetve, ami arra utal, hogy a kompozíciók végső formái igazi csapatmunka során alakultak ki.

A lemezen szereplő kompozíciók:

1 Get That Motor Runnin’

2 Mr. T

3 The Moment She Falls Asleep

4 Samba de Menino

5 The First One to Know feat. Paul Carrack

6 Roll


Vissza a lemezhez