JazzMa

Friss Hírek

Wingfield, Mark: Zoji2021. július 21.
Erev, Ari: Close to Home2021. július 18.
Brian Bromberg (1960-)2021. július 05.

Lemezpolc kritika:
Frahm, Joel - The Bright Side

Frahm, Joel: The Bright Side 2021. június 18., Gáspár Károly

joel-frahm-the-bright-side.jpg

Joel Frahm - The Bright Side (Anzic Records)


„Itt van a JAZZ!”

Joel Frahm (1970) amerikai szaxofonos új albuma, a „The Bright Side” forog lejátszómban. Első alkalommal hallom a tenoron és szopránon játszó művészt, így aztán nagy kíváncsisággal nyomok „indítógombot”, hogy vajon a jazz melyik útján halad zenekarával?

Frahm trióban vonult stúdióba, egy „harmónia nélküli” felállás ez, abban az értelemben, hogy zongorista, vagy gitáros nincsen a formációban, „csak” bőgő és dob kíséri a szólistát.

A basszusokért a szintén amerikai Dan Loomis felel, míg a dobszerelés mögött ülve a kanadai Ernesto Cervini hozza a ritmust.

A korongon hét Joel Frahm, két Dan Loomis, és egy Ernesto Cervini kompozíció csendül fel.

A három muzsikus vérbeli és hamisítatlan modern mainstream lemezt készített, méghozzá abból is a legmagasabb szintűt! A szerzemények és azok interpretálása, no meg az improvizációk a műfaj nemes hagyományaira épülnek, ugyanakkor maiak és frissek.

A swinges lüktetés mellett feltűnnek a jó értelemben vett trendi „groove”-ok is, de ezek a részek még inkább ráerősítenek arra, hogy alapvetően itt bizony egetrengető swingelés van, ráadásul olyan, amelyet extázisban hallgat és élvez a műfajért rajongó ember.

Frahm játékában gyakorlatilag minden olyan nagy előd hatása érzékelhető, akik legendásnak mondhatóak, de talán legerősebben Michael Brecker szellemisége jelenik meg általa. Viszont senki ne gondolja, hogy egy Brecker-klónról beszélünk! Azokból egyébként is van bőven elég...

Joel Frahm gyönyörűen megfogalmazott, fantasztikusan felépített, bravúros szólókat játszik, melyek ékes bizonyítékai annak, hogy saját, jól körülhatárolható stílussal rendelkezik.

Persze ne feledkezzünk el a remek ritmusszekcióról sem! Loomis és Cervini hatalmas energiával, „dögösséggel” kíséri Frahm-ot, és egyszer sem esnek az „ez már túl sok”, vagy „nem tudtam magam már visszafogni” hibájába. Teljes mértékben a szólistára figyelve, őt kiszolgálva muzsikálnak, mégis, vagy pont ezáltal megmutatva, hogy bizony kivételesen jó zenészekről beszélünk személyükben. Akkor „robbannak”, amikor kell, és akkor vesznek vissza, amikor kell. Ilyen egy nagyszerű, világszínvonalú bőgő-dob páros.

Hatalmas örömmel hallgattam végig Joel Frahm „The Bright Side”-ját, mert azt éreztem mindvégig, hogy a címhez méltóan, a maga teljes fénylő pompájában, itt van az igazi JAZZ!


Joel Frahm: The Bright Side (Anzic Records 2021)

1. Blow Poppa Joe

2. Thinking of Benny

3. Boo Dip Dip

4. Silk Road

5. Omer’s World

6. Qu’est – Ce que c’est

7. X Friends

8. Beeline

9. The Beautiful Mystery

10. The Bright Side


Joel Frahm – tenor- és szopránszaxofon

Dan Loomis – bőgő

Ernesto Cervini – dob


Vissza a lemezhez