JazzMa

Friss Hírek

Cseh Péter: In Between2021. január 07.
Stanley Clarke (1951-)2021. január 04.
Játék – 2021 január2021. január 03.

Lemezpolc kritika:
Klemm, Adam - Instant Pleasure

Klemm, Adam: Instant Pleasure 2019. szeptember 09., Gáspár Károly

klemm-adam-instant-pleasure.jpg

Klemm Ádám - Instant Pleasure (RTV Slovenija)


„Határon innen, és túl”

A Bartók Rádió 1999-ben rendezte meg az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Versenyt, melynek döntőjére május 14-én, a Márványteremben került sor.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy az MR-hez kötődő jazz megmérettetések Maloschik Róbert nevéhez fűződnek, hiszen 1998-ban Ő álmodta meg a sorban az első, Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Tehetségkutató Versenyt.

Nos, pont 20 éve a szaxofonosok „párbaján”-Bunford Gábor mellett- Klemm Ádám volt az egyik fináléba jutott muzsikus, aki a Legjobb határon túli magyar-díját vehette át.

Ádám azóta felesége révén Szlovénia fővárosában, Ljubljana-ban él, ahol a helyi rádió és televízió zenekarának oszlopos tagja.

Ezt a rövid jazztörténeti összefoglalót azért ejtettem meg, mert a fent említett Klemm Ádám új albuma, az „Instant Pleasure” pörög jelenleg lejátszómban.

A korongon öt dal, plusz egy „bonus track” csendül fel. Négy téma Klemm munkája („Pa Dablues”, „3 Stars”, „Apu”, „Instant Pleasure”), a „Kis pacsirta a magasba“ és a ráadás, a „Kimegyek a rétre” pedig népdalok, melyeket feldolgozott a szaxofonos.

A lemezen az első 5 számban Tomaz Gajst trombitás, Elvis Penava gitáros, Sava Miletić zongorista, Robert Jukić bőgős és Andelko Stupar dobos működik közre, a „bonus track”-ben Lukács Miklós cimbalmozik, Blaz Jurjevćić zongorázik, Ales Avbelj basszusgitározik, és Ales Rendla dobol.

Amikor olvastam a „tracklist”-et, és láttam, hogy népdalok is elhangoznak a CD-n, bevallom őszintén, azt gondoltam, na, megint egy world music-crossover típusú anyag, amikkel már Dunát lehetne rekeszteni...

Azonban rendkívül kellemes csalódást átélve szembesültem azzal, hogy Klemm Ádám darabjai és a tradicionális témák feldolgozásai is a legnemesebb modern mainstream vonulatot képviselik, méghozzá világszínvonalon!

Ádám személyében egy érett, kiforrott művészt volt szerencsém megismerni, aki szaxofonosként, zenekarvezetőként és zeneszerzőként egyaránt csodálatos!

Tenorszaxofon „sound”-ja már az első pillanatban elvarázsolt, hiszen „ömlik belőle” a vérbeli, hamisítatlan jazz, szintúgy hangjaiból, ritmikáiból!

Klemm partnereiről csak hasonló jókat tudok elmondani; bizony, most tudatosult bennem, hogy a szlovén jazzisták is bárhol megállják a helyüket a földkerekségen! Bravó!

Klemm Ádám „Instant Pleasure” című albumát jó érzéssel hallgattam azon okoknál fogva, hogy „original” jazz, mely sajnos oly ritka manapság, és egy magyar művész öregbíti jó hírnevünket a határon túl.

Keressék, hallgassák Önök is az Adam Klemm Banda új lemezét!


Adam Klemm Banda: Instant Pleasure (RTV Slovenija 2019)

1. Pa Dablues

2. Kis pacsirta a magasba

3. 3 Stars

4. Apu

5. Instant Pleasure

Bonus track

6. Kimegyek a rétre


Klemm Ádám - tenorszaxofon

Tomaz Gajst - trombita

Elvis Penava - gitár

Sava Miletić - zongora

Robert Jukić - bőgő

Andelko Stupar - dob

Bonus track

Klemm Ádám - tenorszaxofon

Lukács Miklós - cimbalom

Blaz Jurjevćić - zongora

Ales Avbelj - basszusgitár

Ales Rendla - dobVissza a lemezhez