JazzMa

Friss Hírek

Névnapi jazz – Judit2021. július 30.
Wingfield, Mark: Zoji2021. július 21.
Erev, Ari: Close to Home2021. július 18.
Brian Bromberg (1960-)2021. július 05.

Lemezpolc kritika:
Krall, Diana - This Dream of You

Krall, Diana: This Dream of You 2020. október 08., Gáspár Károly

diana-krall-this-dream-of-you.jpg

Diana Krall - This Dream of You (Verve/Universal Hungary)


„Archívum”

Diana Krall kanadai énekes-zongorista azon kevés jazz előadó közé tartozik, akinek népszerűsége már-már pop-rocksztárokéval vetekszik. Köszönhető ez letisztult, sallangmentes stílusának, valamint kiváló partnereinek, akik mindig ízlésesen, jó értelemben vett visszafogottsággal kísérik.

A művésznő ezúttal 2016-2017-ben készült felvételeiből válogatva jelentkezett „This Dream of You” című albumával. (A CD egyből a New York-i 'Top Jazz Albums" lista 2. helyén nyitott! - A szerk.)

A címadó dal Bob Dylan kompozíciójának feldolgozása, az ezen kívül felcsendülő 11 melódia viszont ismert jazz standard-ek „Krallosított” verziója.

Sokat játszott, népszerű szerzeményekről van szó, mint például a „But Beautiful” (Jimmy Van Heusen–Johnny Burke), az „Autumn in New York” (Vernon Duke), vagy az „Almost Like Being in Love” (Alan Lerner–Frederick Loewe).

A Dylan dal mellett tán még a kakukktojás-kategóriába sorolnám a híres musical még híresebb betétdalát, a CD lezárásaként felcsendülő „Singing in the Rain” („Ének az esőben”) „dögösen húzós”, swinges változatát.

A korongon több formációban hallhatjuk Krall-t. Nézzük, kikről van szó: Anthony Wilson, Russell Malone, Marc Ribot gitároznak, John Clayton Jr., Tony Garnier, Christian McBride bőgőznek, „dobolásilag” pedig Jeff Hamilton és Karriem Riggins tűnnek fel.

Azon dalok esetében, melyek vonós zenekari aláfestést is kaptak, a hangszereléseket az általam elsősorban a Charlie Haden Quartet West kapcsán megismert, tisztelt és szeretett új-zélandi Alan Broadbent zongorista készítette el, a Tőle megszokott fantasztikus színvonalon.

(Itt jegyzem meg, hogy az immáron 73. évében járó, mindig elegáns Broadbent a kissé „underrated” művészek közé tartozik, legalábbis úgy érzem, sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, mint zongorista és hangszerelő egyaránt.)

A felvételek még a Tommy LiPuma producerrel való együttműködés keretében születtek, aki 2017-ben hunyt el, viszont LiPuma érzéke a népszerű, ugyanakkor igényes, értékes zene megalkotása tekintetében igen hangsúlyosan jelenik meg a „This Dream of You”-n.

Azt ezt követő időszak számomra már erősebben az „eladhatóság mindenekelőtt” szem előtt tartását sugallja Krall és menedzsmentje részéről...

Ezen a gyakorlatilag archívumból előbányászott, nyilván az előző lemezekről lemaradt, kihagyott „track”-eket tartalmazó anyagon még érzem az őszinte „cool feeling”-et Krall éneklésében és zongorázásában, melyet áthat -többek között- Nat King Cole szellemisége, és a honfitárs géniusz, Oscar Peterson finomsága, könnyedsége. (Utóbbi virtuozitása nem, de ugye tudjuk, hogy azzal nem is érdemes próbálkoznia senkinek, mert abból csak bajok lesznek...)

Alapvetően ballada albumként jellemezném a régi-új felvételt, bár egy-egy swinges szám azért kirepít bennünket a melankóliából.

Diana Krall kivételes tudással rendelkezik énekesként és zongoristaként, mégis azt érzem minden albuma hallgatása közben, hogy kb. a harmadik-negyedik dalnál tartva bizony elkezdek unatkozni. Mintha egy swinges és egy „balladás” számban megmutatná, ellőné minden puskaporát, aztán már csak ugyanazt ismétli, ismétli, és ismétli. És ismétli...

Nincs meglepő fordulat az előadásmód és az improvizációk esetében sem. Tutira megy, nincs rizikó, pedig amint tudjuk, a jazz egyik nagy igazsága: „No risk, no fun!”

Ennek ellenére nagyon szigorú és igazságtalan lennék, ha azt mondanám, hogy nem ajánlom senkinek, hogy ne füleljék le, hiszen végtelenül igényes anyagról beszélünk, jobbnál-jobb zenészek közreműködésével, mert mégiscsak a jazz tradicióit, gyökereit tiszteletben és életben tartó (!) lemez a „This Dream of You”.


Diana Krall: This Dream of You (Verve 2020)

1. But Beautiful

2. That’s All

3. Autumn in New York

4. Almost Like Being in Love

5. More Than You Know

6. Just You, Just Me

7. There’s No You

8. Don’t Smoke in Bed

9. This Dream of You

10. I Wished on the Moon

11. How Deep Is the Ocean

12. Singing in the Rain


Diana Krall – ének, zongora

Anthony Wilson, Russell Malone, Marc Ribot – gitár

John Clayton Jr., Tony Garnier, Christian McBride – bőgő

Jeff Hamilton, Karriem Riggins – dob


Vissza a lemezhez