JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2023. március 30.
.jaXon: Dog Circus2023. március 29.
Soukup, Luboš: Levitas2023. március 28.
Stick Men: Tentacles2023. március 23.
Kappeyne, Floris: Closer2023. március 21.
Lukács Eszter: So Nice2023. március 19.
Adó 1%2023. március 18.
Abair, Mindi: Wild Heart2023. március 16.

Lemezpolc kritika:
Prim, Billy (Vaszileiosz Primikirisz) - Ivora

Prim, Billy (Vaszileiosz Primikirisz): Ivora 2023. február 04., Gáspár Károly

billy-prim-ivora.jpg

Billy Prim - Ivora (Irida Music)


„Billy világa”

A hazánkban élő görög dobos, zeneszerző, Billy Prim (eredeti neve: Vaszileiosz Primikirisz) második albuma, az „Ivora” pörög lejátszómban.

A felvételhez a magyar jazzélet kiválóságai közül választott partnereket a zenekarvezető, hiszen Mester Dániel (szaxofon, klarinét), Blaho Attila (zongora), és Bögöthy Ádám (bőgő) alkotják a nagyszerű csapatot. Sőt, három számban vendégművészként a csodálatos énekesnő, Harcsa Veronika is csatlakozott Billy-ékhez.

A korongon nyolc Prim kompozíció csendül fel, melyek erősen filozofikus indíttatásúak. Egy belső, sprituális utazás élményeit mesélik el, a mainstream jazz mellett a szabad improvizáció, és számos más vonulat, illetve stílus eszközeit is felhasználva, rendkívül egységesen és ízlésesen.

Az „Ivora” dalait hallgatva valóban úgy éreztem, hogy úton vagyok, melynek során számtalan élményben van részem. Különböző tájakat, embereket, mitológiai lényeket láttam lelki szemeim előtt. Kellemesen éreztem magam, aztán valahogy jólesően megborzongtam, de később ismét megnyugvás töltötte el a lelkemet.

Billy olyan társakat talált zenei gondolatainak kifejezésre juttatása érdekében, akik százszázalékosan tudtak azonosulni ars poetica-jával. Azt gondolom, az ilyen anyagokra mondják, hogy nem könnyű zene, de ha a hallgatóban megvan a nyitottság és a kíváncsiság a meditatív elmerülés irányába, akkor hatalmas élményt tud nyújtani az „Ivora”!


Billy Prim: Ivora (Irida Music 2022)

1. To Yefiri

2. The Sacred Road to Ivora

3. Mistral Foam

4. Interborders

5. Obokuri Eeumi

6. Peaceful Garden

7. Transition

8. The Breath of All Things


Billy Prim – dob

Mester Dániel – szaxofon, klarinét

Blaho Attila – zongora

Bögöthy Ádám – bőgő

Harcsa Veronika – ének (2, 6, 7)


Vissza a lemezhez