JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Világsztárok Magyarországon

Világsztárok Magyarországon – Jack DeJohnette a Kovács Gyula Dobverseny Gálaestjén (2002. május 18., Budapesti Kongresszusi Központ)

2002 tavaszán rendezte meg a Bartók Rádió a Kovács Gyuláról elnevezett jazz-dob versenyt. Maga a verseny a Rádió Márványtermében zajlott, de a versenyt követő rendkívül nagyszabású gálaestnek a Budapest Kongresszusi központ adott otthont.

A verseny fényét emelte, hogy a zsűri díszelnöke nem más volt, mint a jazz-dobolás történetének egyik legkiemelkedőbb óriása: Jack DeJohnette. Mivel a gálaesten DeJohnette is fellépett, így maga a gála is egy méltán ünnepi alkalom lett: a jazz-dobolás ünnepe - de egyben a magyar jazz ünnepe is, hiszen a neves művész magyar jazz muzsikusokkal lépett fel. Ráadásul a gála fénypontját adó koncert előtt még bemutatkozhattak a verseny helyezettjei és a Kőszegi Imre, Jávori Vilmos és Lakatos Pecek Géza alkotta hármas egy dobpárbajt is előadott Kovács Gyulára emlékezve. De nézzük csak sorjában!

A gyönyörű verőfényes májusi napon csak úgy áramlottak a jazz szerelmesei a Kongresszusi Központba. Teltház volt. Jómagam az erkély első soraiban ültem valahol, innen jól láttam és jól is szólt a hangosítás. Ennek is köszönhető, hogy számomra nagy élmény volt az egész este.

A színpadon a hátteret a Kovács Gyula egy óriásira kinagyított fotója alkotta és még talán ASBA dobfelszerelése is ott állt a színpadon. Igazi tiszteletadás volt ez a magyar jazztörténet egyik legnagyobb legendája számára.

Ha emlékezetem nem csal, az este dobpárbajjal kezdődött. A Kőszegi Imre, Jávori Vilmos és Kovács Gyula nevével fémjelzett dob-showt 15 éven át adták elő. Kovács Gyula 1992-ben bekövetkezett halála után Lakatos Pecek Géza került a produkcióba. Ezen az estén is az ő játékukat élvezhette a közönség, nagy sikert arattak.

Ezután a dobverseny dobogós helyezettjei, illetve a legjobb határon túli magyar résztvevő játékát hallgathatta meg a nagyszámú közönség. Az első helyezett Pecek Lakatos András, a második Pusztai Csaba, a harmadik Széll Tamás, valamint Pongó Róbert játékát kíváncsian és elismerően figyelte a publikum, ahogy jómagam is.

Az est várva várt pillanata volt, mikor a jazz-dobos fejedelem Jack DeJohnette ült hangszeréhez. Hozzá Szakcsi Lakatos Béla és Egri János csatlakozott zongorán, illetve bőgőn. A magyar jazz kiválóságai igazi partnerei voltak az amerikai világsztárnak. Kiváló együttmuzsikálás bontakozott ki.

Látszott, hogy mind  a hárman nagyon élvezik a szituációt: igazi örömzene volt ez - a közönség legnagyobb örömére! Különösen emlékszem arra, hogy mennyire tetszett Egri Jancsi játéka. Mind a kíséret, mind a szólók szempontjából brillírozott. Nagyon jól játszottak együtt DeJohnette-tel. A muzsikálás mellett Jack DeJohnette szólói is természetesen lehengerelték a hallgatóságot.

A gála végén a Kovács Gyula Dobverseny győztese, Pecek Lakatos András lépett a színpadra, akinek egyik díja az volt, hogy együtt játszhat a zsűri elnökével. Valószínűleg az volt a terv, hogy együtt dobol DeJohnette-tel, de a nagynevű dobos  másként gondolta: inkább a zongorához ült és úgy muzsikált együtt a fiatal első díjazottal. Ez is kiváló pillanat és újabb fordulat volt a rendkívül tartalmas estén. Talán két számot adtak elő. Ahogy visszaemlékszem, az volt a benyomásom, András swing játéka mennyire letisztult és stílusos, ugyanakkor erősen érződik rajta érdekes módon éppen Jack DeJohnette hatása.

A közönség lelkes ovációval búcsúztatta a zenészeket. A Kongresszusi Központból távozva az emberek sugárzó arccal idézték fel a koncert legemlékezetesebb pillanatait a kellemes késő tavaszi este friss levegőjét belélegezve.

Vissza az összes cikkhez