JazzMa

Friss Hírek

BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Nagy sikerrel lezajlott az V. Nemzetközi Egyetemista Jazz Fesztivál Marosvásárhelyen - Szubjektív beszámoló Sárik Pétertől, a zsűri egy tagjától

Immár második alkalommal volt szerencsém zsűrizni a marosvásárhelyi Egyetemista Jazzversenyen. Mikor sok évvel ezelőtt először jártam az eseménynek helyet adó Jazz & Blues Clubban, zenésztársaimmal együtt őszintén megdöbbentem: az ember nem gondolná, hogy ilyen fantasztikus hangulatú és mint később kiderül, minden tekintetben profi klub rejtőzik Marosvásárhelyen. Bizony nagyon örülnénk, ha klónozhatnánk a Jazz & Bluest Budapestre is, persze a tulajdonosokkal és a szervezőkkel együtt, hisz ők tették a helyszínt ilyenné, és ők voltak a megalapítói a fent nevezett eseménysorozatnak is.

Már az előzsűrizés folyamán hallható volt, hogy a verseny színvonala magasan a tavalyi felett lesz és valóban ezt tapasztaltuk: jónéhány lenyűgöző produkciót hallhattunk, melyek a világ bármely klubjában, fesztiválján megállnák a helyüket. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy végre nagy számban neveztek magyarországi zenekarok is, a grazi jazziskola is képviseltette magát, ami azt jelzi, hogy pár éven belül valóban nagyon komoly, nemzetközi megmérettetéssé növi ki magát a vásárhelyi verseny.

 

A zsűriben most is vegyesen szerepeltek román és magyar tagok.

Íme a névsor:

Alex Man: jazz gitáros

Bibó Lajos: gitárművész

Florian Lungu: jazzkritikus (én a román Maloschik Robinak hívom :-)

Sárik Péter

Virgil Mihaiu: Író, jazz esztétika tanár, jazz szakértő

 

A versenyzők mellett a legfontosabb egy versenyen a jó zsűri. A jó zsűri véleményem szerint nem elfogult, nem részrehajló, lehetőleg érzékeny, széles látókörű és nagy szakmai és emberi tapasztalatokkal rendelkező emberek halmaza. Úgy érzem mi, ilyenek voltunk, amit leginkább a homlokunkon sűrűsödő ráncok jeleztek, hisz valóban igazságos döntést szerettünk volna hozni, és, mint a jó versenyeken általában, itt is többen érdemeltek volna elismerést, mint ahányan végül kaptak.

 

Nos lássuk a versenyzőket és a díjazottakat.

A versenykiírásban még a következő díjak szerepeltek (zárójelben a nyereményekkel):

Legjobb hangszeres előadó (1000 EU)

Legjobb énekes (700EU)

Legjobb zenekar (500 EU)

A háromnapos verseny második estéjén már összeült a zsűri, hisz látni lehetett, hogy, ha igazságos döntést szeretnénk hozni, változtatnunk kell az eredetileg meghirdetett díjakon.

A harmadik nap végén a következő eredményeket hirdettük ki:

A Legjobb hangszeres előadó díjat megosztottuk: OLÁH KRISZTIÁN és TÓTH LAJOS lettek a győztesek.

A Legjobb zenekar a TÓTH LAJOS TRIÓ lett.

A Legjobb énekes díjat nem osztottuk ki, mivel bár gyönyörű hangokat hallottunk (sajnálatos módon magyarországi induló nem volt), az énekesek nagy része nem improvizált, aki igen, annak a színvonala messze elmaradt a hangszeres szólistáéktól, így ezt a díjat átkereszteltük a Legjobb nagyzenekarra, és a magyarországi GRAND SENTRAL SEXTET kapta.

A zsűri mindenképp értékelni szerette volna a Balogh Tamás Trió dobosának fantasztikus produkcióját, így elhatároztuk, hogy kiosztjuk a Fesztivál Legjobb dobosa címet, amit HIDÁSZ TAMÁS vehetett át.

A NEW FRIENDS zenekar gyakorlatilag a verseny első napján alakult bukaresti és magyarországi zenészekből. Ők a Spontán kreativítás díját kapták.

További különdíjakban részesültek: VELSZ KRISTÓF, a magyarországi Passage együttes gitárosa; LIVIU NEGRU, a bukaresti Liviu Negru Trió gitárosa; ALEXANDRU OLTEANU, a bukaresti Liviu Negru Trió zongoristája és ROBERT COZMA, a jászvásári Jazzissimo harsonása. Jutalmuk egy-egy ingyenes részvételi lehetőség különböző erdélyi városok nyári dzsessztáboraiba.

Ezúton is biztatnék minden ifjú magyarországi jazz-zenészt, hogy már most kezdjen el készülni a jövő évi versenyre, hisz nem csak a magas pénzjutalom miatt érdemes jelentkezni, de biztos vagyok benne, hogy ez a pár nap örökké emlékezetes marad minden résztvevő számára, nem beszélve arról, hogy nagyszerű lehetőség a kapcsolatépítésre a romániai zenészekkel és az utolérhetetlen erdélyi közönséggel.


További részletek:

http://www.erdely.tv/magazin/visszhang?musor=34774

 

és a Fesztivál honlapja:

http://www.studjazzfest.ro/cgi-bin/index.cgi?mod=vif&emod=52&lang=hu

Vissza a hírekhez