JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Mónika2024. május 04.
One More Saturday Night2024. május 04.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Almárium Bisztró - Új jazzklub születik

Mindig nosztalgikus érzés fog el, ha a Horánszky utcában járok. Az itt található Vörösmarty Gimnáziumban tanultam (akkor még Makarenkó utca), ennek okán sok emlékem fűződik a környékhez.

dsci5008.JPG


Így 37 évesen -kinőve az iskolapadból- nem a suli felé vettem az irányt, hanem a Horánszky u. 5. alatt található Almárium Bisztróba. Első koncertünket adtuk a szárnyait bontogató új helyen, Egri János nagybőgőssel és Juhász Márton dobossal. Jómagam -Gáspár Károly- zongorista lévén, ezen az estén is a billentyűket "választottam". Belépve a klubba egyből szemembe ötlött, hogy a rövid életet élt, ugyan ezen a helyen működött Hy5-hoz képest, csak az asztalok és székek cserélődtek ki modernebb stílusúra. Egyébként maradt a szimpatikus, nyugodt légkör, tágas belsőtér és egyfajta családias hangulat. A pianinó is a régi. Hangolásért kiált, de ezen könnyen lehet segíteni. Első személyes találkozásom az üzletvezető Ruszkay Adriennel sem váratott magára sokáig. Kedves, csinos hölgyről van szó, aki szívélyesen fogadott. Kérdésemre az Almárium terveivel kapcsolatban elmondta, hogy jazz és blues zenében gondolkoznak, de nem zárkóznak el irodalmi estek megrendezésétől sem. Egy széles spektrumon mozgó kultúrteret szeretnének létrehozni, ahol a legfontosabb kitétel a minőség. Nagy örömmel hallottam ezeket a szavakat, hiszen sok-sok olyan fóruma kell/kellene legyen az értékes művészetnek, mint amilyen az Almárium lesz; ellenpontjaként a  tehetségkutatóműsorok által diktált "kihasználunk-eldobunk" mentalitásnak.

A koncert jó hangulatban, kellemesen és kiváló közönség előtt zajlott le. Nagy örömünkre eljött a Svédországban élő zseniális dobos, Csörsz Zoltán és a nagyszerű zongorista, Csikós József is. Sőt, beszálltak játszani; tehát megtörtént az Almárium első jam session-je is.

Azt gondolom az egész magyar jazztársadalom nevében mondatom: sok sikert, jó koncerteket és hosszú életet kívánunk az Almárium Bisztrónak.


dsci5005.JPG


dsci4994.JPG


dsci4996.JPG


dsci5012.JPG


dsci5014.JPG

Vissza a hírekhez